Πέντε χρόνια μετά την εξαγορά της η Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων οδεύει προς νέο ιδιοκτήτη. Ήδη ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, το fund Diorama Investments SICAR S.A. (Diorama I), συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, έχει ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, με στόχο, όπως αναφέρουν στον ΟΤ πηγές με γνώση, το project να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο εφέτος.

Μινέρβα: Η Κατερίνα Βλάχου στη θέση της CEO

Η εντολή σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού αναμένεται πολύ σύντομα τονίζουν οι ίδιες πηγές, με τον φάκελο να πηγαίνει σε τουλάχιστον 10 ενδιαφερόμενους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.

Ο χρονικός στόχος για τη μεταβίβαση της «παλαιότερης ελαιουργικής εταιρείας της χώρας» δεν τυχαίος, καθώς η διάρκεια της «ζωής» του Diorama I, που βρίσκεται υπό την αποκλειστική διαχείριση της Deca Investments, ολοκληρώνεται εντός του 2024 εξ ου και δρομολογείται η αποεπένδυση από τις εταιρείες στις οποίες είχε τοποθετήσει κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι το Diorama I από κοινού με τα private equity funds EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και Elikonos Capital (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης) εξαγόρασαν τη Μινέρβα τον Σεπτέμβριο του 2019 επενδύοντας περίπου 45 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Diorama Ι κατέχει το 68% των μετοχών της εταιρείας, ενώ από 16% κατέχουν EOS και Elikonos.

Η απόσχιση της φέτας και τα σενάρια

Ας σημειωθεί ότι η Μινέρβα, η οποία διαθέτει κορυφαία εμπορικά σήματα στο portfolio της, αποφάσισε την απόσχιση του επιχειρηματικού κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού και την εισφορά του στην υπό σύσταση νέα εταιρεία με την επωνυμία Τυροκομεία Δωρική Α.Ε.

Σύμφωνα με το σχέδιο, «σκοπός της Διάσπασης είναι ο διαχωρισμός της παραγωγής φέτας και λευκού τυριού, η οποία αποτελεί έναν αυτοτελή και αυτόνομο επιχειρηματικό κλάδο με ξεχωριστή λογιστική παρακολούθηση από την υπόλοιπη εμπορική λειτουργία της Διασπώμενης, ώστε να αναπτυχθεί αυτοτελώς. Ο διαχωρισμός αυτός, και η συνακόλουθη δημιουργία συνεργειών για την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας και την πλήρη εκμετάλλευση της περιουσίας της εταιρείας (κτιρίων, μηχανημάτων, προσωπικού όπου τώρα χρησιμοποιούνται και απασχολούνται για της λειτουργικές ανάγκες της Διασπώμενης και αφορούν τον Κλάδο παραγωγής φέτας και λευκού τυριού), αναμένεται να αυξήσει ενδεχόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης και χρηματοδότησης, δεδομένης της δυναμικής που παρουσιάζει ο Κλάδος».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο αυτόνομος κλάδος των τυροκομικών θα πωληθεί ξεχωριστά αλλά εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί για την πώληση ολόκληρης της εταιρείας. Κι αυτό γιατί η φέτα και το λευκό τυρί δεν σχετίζεται με το core busisness του ομίλου, ήτοι το ελαιόλαδο και τα ντοματοειδή, ενώ θεωρείται ότι μπορεί να αναπτυχθεί αυτοτελώς.

Φυσικά το εν λόγω σενάριο δεν αποκλείεται να ανατραπεί εάν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για το σύνολο της Μινέρβα το χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνει εμπορικά σήματα, όπως Μινέρβα, Χωριό, ΤΟΠ και Φαστ, Pummaro, Pelargos, Brava και Delicia.

Οι «μνηστήρες»

Σε ό,τι αφορά για το ποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει τη Μινέρβα, που στο μεταξύ έχει μετεξελιχθεί σε όμιλο τροφίμων με αξιοζήλευτες οικονομικές επιδόσεις παρά τις προκλήσεις στο γενικότερο πληθωριστικό περιβάλλον, πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος κύκλος των «μνηστήρων» δεν περιλαμβάνει τον Αλέξανδρο Κίκιζα της Μέλισσας Κίκιζας. Θυμίζουμε ότι το 2019 η Μέλισσα Κίκιζας είχε καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής πληροφόρηση εάν οι άλλοι δύο βιομήχανοι τροφίμων, που ενδιαφέρθηκαν πριν πέντε χρόνια για την εταιρεία, θα επανέλθουν. Τότε λεγόταν ότι είχαν δείξει ενδιαφέρον ο Κώστας Σουλιώτης της Παλίρροια – Σουλιώτης και η οικογένεια Νομικού της βιομηχανίας ντομάτας Δ. Νομικός Α.Ε.

Με βάση τον ισολογισμό του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 10,3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν το 2022 σε 7,8 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 852 χιλ .ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις