Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ δρομολογεί την πενταετία 2025-2030 η γιαννιώτικη οικογενειακή επιχείρηση που παράγει τα Ηπειρώτικα Αυγά έχοντας ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

ΥΠΑΑΤ: Εντείνονται οι έλεγχοι σε γάλα και αβγά ενόψει Πάσχα

Αναλυτικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, η Ηπειρωτικά Αυγά ολοκλήρωσε φέτος την πρώτη φάση του επενδυτικού σχεδιασμού με την πλήρη ενεργοποίηση της νέας μονάδας παραγωγής cage free αυγών δυναμικότητας 110 χιλ ορνίθων στο Καλπάκι.

Παράλληλα προχώρησε σε ανανέωση στόλου, μηχανημάτων συλλογής αυγών (χρήση ρομποτικής) και σε αλλαγή συγκροτήματος παστερίωσης και συσκευαστικών μηχανών για την αδελφή εταιρεία Ovo Fresco.

Ένα μέρος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από το 2019 έως σήμερα, δαπανήθηκε και για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων, μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 1MW. Συνολικά στην εξεταζόμενη πενταετία αξιοποιήθηκαν κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ με την δημόσια συμμετοχή να ανέρχεται στο 30%.

Το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας δεύτερης μονάδας εναλλακτικών εκτροφών δυναμικότητας 200 χιλιάδων ορνίθων, με στόχο το 70% της παραγωγής να προέρχεται από cage-free όρνιθες, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 50%.

Νέος χώρος ψύξης

Επιπρόσθετα, προτεραιότητα θα δοθεί και στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ovo Fresco, με την εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και τη δημιουργία νέων χώρων ψύξης και αποθήκευσης, που θα συμβάλουν στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων αυγού, όπως οι κατεψυγμένες ομελέτες, τα βρασμένα αυγά ή τα αυγά σε σκόνη.

Στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης βρίσκεται σήμερα η 3η γενιά, η οποία συνεχίζει το όραμα του ιδρυτή της 62 χρόνια μετά, δίνοντας στο αυγό ονομασία προέλευσης και ισχυροποιώντας τη θέση της στην αγορά.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Παναγιώτης Φραγκούλης, η επιχείρηση έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη που έβαλε από το 1989 αυτόματη μηχανή τυποποίησης αυγών στην παραγωγή της, ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και δυναμικότητα μονάδα παστερίωσης αυγού στα Βαλκάνια.

250 χιλιάδες αυγά ημερησίως

Διαθέτοντας 7 πτηνοτροφεία στο Μπιζάνι και 5 πτηνοτροφεία παραγωγής cage-free στο Καλπάκι, η παραγωγή της Πτηνοτροφικής Ιωαννίνων αγγίζει τα 250 χιλιάδες αυγά ημερησίως.

Ας σημειωθεί ότι η οικογενειακή εταιρεία διατηρεί από το 2007 στενή εμπορική συνεργασία με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος».

Τα μερίδια

Σε επίπεδο δυναμικής, τα Ηπειρώτικα Αυγά αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο «παίκτη» της ελληνικής αγοράς με μερίδιο της τάξης του 10% στη συνολική αγορά των φρέσκων αυγών, ενώ στα επώνυμα αυγά το μερίδιό της υπολογίζεται στο 25% στο κανάλι των σούπερ μάρκετ.

Στην αγορά του παστεριωμένου αυγού, όπου δραστηριοποιείται με την εταιρεία Ovo Fresco, κατέχει μερίδιο 45%, με τις εξαγωγικές πωλήσεις να καλύπτουν το 30% του τζίρου, διαθέτοντας ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στην Κύπρο.

Με +10% στο 4μηνο του 2024

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, ο κύκλος εργασιών το 2023 διαμορφώθηκε σε 27 εκατ. ευρώ και καταγράφηκε βελτίωση στην εικόνα της κερδοφορίας, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής κατά 60% από την έναρξη της λειτουργίας της νέας μονάδας, η οποία να επισημανθεί ότι φέτος τέθηκε σε πλήρη λειτουργία.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας αγγίζει το 10%.

«Ανώνυμο» το ένα στα δύο αυγά

Αν και τα αυγά αυξάνουν το «έρεισμά» τους ως προτιμητέα πηγή ζωικής πρωτεΐνης, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ότι ο Έλληνας καταναλωτής τρώει περί τα 170-180 αυγά ετησίως, όταν υπάρχουν χώρες, όπου καταναλώνονται 360 αυγά ανά άτομο το χρόνο!

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ένα στα δύο αυγά που καταναλώνονται είναι προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, με τη συνολική αγορά στο λιανεμπόριο να εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις