Η αγορά εισέρχεται σε εορταστικούς ρυθμούς, με το εορταστικό ωράριο να έχει ξεκινήσει από χθες και με τους καταναλωτές να πραγματοποιούν τις διερευνητικές επισκέψεις στα καταστήματα. Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες αναμένουν η αγορά να κινηθεί τη Μ. Εβδομάδα, οπότε θα έχει καταβληθεί και το δώρο του Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Εορταστικό ωράριο: Ξεκινά σήμερα για τα εμπορικά καταστήματα ενόψει Πάσχα

«Ο πασχαλινός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών και υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, αφού φέτος το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

Παιχνίδια, γλυκά, ένδυση, υπόδηση

Στην αγορά των παιχνιδιών, των ενδυμάτων και των υποδημάτων οι καταναλωτές θα βρουν μεγάλη γκάμα τιμών που μπορούν να καλύψουν όλα τα βαλάντια.

Οι τιμές στις λαμπάδες κυμαίνονται από 10 ευρώ οι απλές έως και 40 ευρώ με κάποιο δημοφιλές παιχνίδι. Ακριβότερα είναι φέτος τα σοκολατοειδή, με τις τιμές των πασχαλινών αβγών να κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί κατά 45%-50% από πέρυσι, ενώ και άλλες πρώτες ύλες παρουσιάζουν αυξήσεις, όπως η ζάχαρη και το βούτυρο. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να περιορίσουν τις αυξήσεις στις τελικές τιμές ενώ για να υπάρχει επιλογή για τους καταναλωτές φτιάχνουν και είδη σε μικρότερες ποσότητες και μεγέθη.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή για ένα σοκολατένιο αβγό κυμαίνεται από 15 έως και 35 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ήταν από 12 έως 30 ευρώ, ενώ για τα τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας η μέση τιμή είναι στα 18 ευρώ το τεμάχιο.

Πάντως σύμφωνα με τιμοληψίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 6%, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 355,88 ευρώ (για 6 έως 8 άτομα) από 334,5  πέρυσι.

Διαπραγματεύσεις για τον οβελία

Η τιμή του οβελία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση στα 10 ευρώ, δηλώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ήδη η τιμή παραγωγού-κτηνοτρόφου κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9 ευρώ το κιλό.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας και Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης, σε συνέντευξη Τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είπε ότι «είμαστε στο πλευρό του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή και απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μη βάζει άτυπα πλαφόν 10 ευρώ χαλώντας όλη την αγορά».

Επιχειρηματολογώντας μάλιστα σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία ανέφερε πως «ο κτηνοτρόφος πουλά έως 9 ευρώ το κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς τα 10 ευρώ. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ χωρίς το κέρδος του λιανεμπόρου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, είπε ότι το υπουργείο με όσα ανακοινώνει «είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία».

Επισήμανε ότι οι έλληνες κτηνοτρόφοι πουλούν αμνοερίφια σε τιμή μεταξύ 7,5 και 9 ευρώ το κιλό και τόνισε ότι οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε ποσοστό 70% από πέρυσι, σημειώνοντας όμως ότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία.

Πάντως η αγορά αναμένει τα παζάρια σε Κιλκίς και Δράμα για να κλειδώσουν οι τελικές τιμές για τα σφάγια που θα μπουν στην αγορά την επόμενη εβδομάδα. Χθες στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας η χονδρική τιμή για το εγχώριο αρνί και κατσίκι κυμάνθηκε στα 8,5-10,80 ευρώ το κιλό, και για τα αρνιά Ρουμανίας στα 9,5-10,5 ευρώ το κιλό.

Με βάση αυτές τις τιμές, η λιανική στα κρεοπωλεία αναμένεται να κυμανθεί από 12 έως και 15 ευρώ για τα σφάγια έως 12-13 κιλά, ενώ με βάση τις χονδρικές τιμές στα ίδια περίπου επίπεδα εκτιμάται και η τιμή για τα εισαγόμενα. Οσο για τα σουπερμάρκετ, χθες το νωπό εγχώριο τεμαχισμένο συσκευασμένο αρνί και κατσίκι πωλούνταν από 9,78 έως 10,90 ευρώ το κιλό.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία