Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Όλοι ονειρευόμαστε τι θέλουμε να κάνουμε όταν μεγαλώσουμε, και όταν μεγαλώνουμε, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τους στόχους μας. Σταδιακά, η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΕΤΑΙ από την επιλογή επαγγέλματος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να έχει το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Αναζητούμε να νιώσουμε ασφάλεια για τη θέση εργασίας, να μην αντιμετωπίζουμε αρνητικές συμπεριφορές, να πληρωνόμαστε εγκαίρως και ιδανικά «να έχουμε μια αξιοπρεπή εργασία».

Τι σημαίνει αξιοπρεπής εργασία;

Η έννοια της «αξιοπρεπούς εργασία» αναφέρεται σε μια μορφή απασχόλησης που προσφέρει δίκαιους όρους εργασίας για τους εργαζομένους. Αυτό συμπεριλαμβάνει στοιχεία όπως η δίκαιη αμοιβή, η ασφάλεια στην εργασία, η προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση, η ισότιμη ευκαιρία πρόσβασης στην απασχόληση, η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, καθώς και η ισορροπία μεταξύ εργασιακής ζωής και προσωπικής ζωής. Και φυσικά, να μην αντιμετωπίζεις διακρίσεις στη δουλειά για κανένα λόγο. Αξιοπρεπής εργασία σημαίνει να μη νιώθεις ότι έχεις παλέψει με λιοντάρια όταν φεύγεις από τη δουλειά σου. Είναι να έχεις τον χρόνο και την ενέργεια να απολαμβάνεις τη ζωή έξω από το γραφείο.

Γιατί θεσμοθετήθηκε ως «Στόχος 8» – αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη
Ενώ και οι 17 Στόχοι που ορίζονται στην Ατζέντα 2030 είναι εξίσου σημαντικοί, ο Στόχος 8, που επικεντρώνεται στην αξιοπρεπή εργασία και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς λειτουργεί ως καταλύτης για την πρόοδο όλων των άλλων Στόχων και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την καινοτομία, την παραγωγική διαφοροποίηση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ο Στόχος 8, επιδιώκει να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, την πλήρη και παραγωγική απασχόληση και την αξιοπρεπή εργασία για όλους. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία μιας πραγματικά βιώσιμης παγκόσμιας οικονομίας που θα λειτουργεί για τους ανθρώπους και θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Τι ισχύει στη χώρα μας;

Ποια από τις παραπάνω συνθήκες ισχύει στην Ελλάδα και σε τι ποσοστό; Δε χρειάστηκε εκτενής έρευνα καθώς «πέσαμε πάνω» στα αποτελέσματα μιας σχετικής έρευνας που υποψιάζει τον αναγνώστη από τον τίτλο «Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων και ο φαύλος κύκλος της επισφάλειας – ETERON*»

Εν συντομία:

•     1 στα 3 άτομα δυσκολεύονται αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες του μήνα και περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
•     3 στα 8 άτομα κάνουν τώρα ή έκαναν στο παρελθόν δεύτερη ή και περισσότερες δουλειές παράλληλα με την κύρια απασχόληση
•     35,9% των νέων δηλώνουν ότι εργάζονται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα, ποσοστό που ανεβαίνει στο 47,8% για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης.
•     3 στα 8 άτομα κάνουν τώρα ή έκαναν στο παρελθόν δεύτερη ή και περισσότερες δουλειές παράλληλα με την κύρια απασχόληση
•     Το 43,6% των νέων γυναικών θεωρούν το ρυθμό εργασίας εξουθενωτικό, ενώ το 28,5% έχουν υποστεί ψυχολογικό εκφοβισμό. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το ποσοστό των νέων γυναικών που έχουν υποστεί σεξιστική συμπεριφορά (26%) και σεξουαλική παρενόχληση (12%) στο πλαίσιο της εργασίας. Τέλος, το 6% των νέων γυναικών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί ρατσιστική συμπεριφορά.

Είναι κρίσιμο να δράσουμε για να βελτιώσουμε αυτήν την κατάσταση και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εργασίας που θα είναι δίκαιο και ισότιμο για όλους. Είναι καθήκον μας ως κοινωνία να εργαστούμε για την προώθηση της αξιοπρέπειας και της οικονομικής ευημερίας για όλους τους πολίτες. Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε.

Η κ. Ρέα Αγγέλου είναι στέλεχος πολυεθνικής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News