Ο Ντάστιν Μόσχοβιτς, συνιδρυτής του Facebook, ο οποίος αργότερα ίδρυσε την Asana, ισχυρίστηκε σε μια ανάρτηση στο Threads την Τετάρτη ότι η Tesla, η γνωστή κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έχει παραπλανήσει τους καταναλωτές «σε μαζική κλίμακα», κατηγορώντας την Tesla ότι λέει ψέματα για το λογισμικό της Full-Self Driving και τις αυτονομίες των οχημάτων της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, δεν απάντησε άμεσα στους ισχυρισμούς του Μόσχοβιτς, αλλά αντίθετα, την Παρασκευή, εκτόξευσε ύβρεις και μια προσβολή στον συνιδρυτή του Facebook στο X.

Η Tesla φτιάχνει πιο προσιτά αυτοκίνητα και απογειώνει τις μετοχές της

Στη συνέχεια, ο Μασκ ακολούθησε με μια άλλη ανάρτηση: «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον Ντάστιν Μόσχοβιτς που τον αποκάλεσα “καθυστερημένο”. Αυτό ήταν λάθος. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι είναι ένας πομπώδης ηλίθιος του οποίου το κεφάλι είναι τόσο βαθιά στον κώλο του που είναι νομικά τυφλός. Του εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω ότι κάποια μέρα θα μπορέσουμε να γίνουμε φίλοι».

Ο Μοσχοβιτς δεν έχει απαντήσει στις αναρτήσεις του Μασκ της Παρασκευής.

Την Τετάρτη, ο συνιδρυτής του Facebook αναγνώρισε τη σοβαρότητα των σχολίων του σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ξέρω ότι ακούγομαι τρελός στους περισσότερους ανθρώπους που δεν παρακολουθούν στενά την Tesla, αλλά σε αυτό το σημείο πρέπει πραγματικά να ειπωθεί», έγραψε. «Αυτό είναι η Enron, φίλοι μου».

Για να κατανοήσουμε την υπόθεση της Enron θα πρέπει να πάμε πάνω από δύο δεκαετίες πίσω. Ο ενεργειακός κολοσσός Enron κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2001, αφού πιάστηκε να χρησιμοποιεί δημιουργική λογιστική για να κρύψει χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων και να λέει ψέματα για τις πηγές εσόδων του.  Τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας κρίθηκαν ένοχα για απάτη και συνωμοσία το 2006.

Ο Μόσχοβιτς δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, αλλά μοιράστηκε γραφήματα από την Tesla που, όπως ισχυρίζεται, αποκαλύπτουν πώς η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να παρουσιάσει αύξηση των χιλιομέτρων που διανύονται με τη χρήση του FSD, την τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού της Tesla, η οποία είναι κρίσιμη για την πορεία της εταιρείας προς την αυτόνομη οδήγηση και τα ρομποτικά ταξί.

Βαριές κατηγορίες

Ο συνιδρυτής του Facebook έφτασε στο σημείο να προβλέψει ότι άνθρωποι θα καταλήξουν στη φυλακή.

Κανένα στέλεχος της Tesla δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι και η εταιρεία δεν έχει ποτέ κριθεί υπεύθυνη για απάτη οικονομικής φύσης ή σε σχέση με τους καταναλωτές. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει αγωγές και έρευνες από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με την τεχνολογία FSD ή το Autopilot και την εμβέλεια του οχήματος, αλλά δεν υπάρχουν νομικές προκλήσεις που να σχετίζονται με την παραπλανητική πληροφόρηση των ανθρώπων από την αυτοκινητοβιομηχανία σχετικά με τη χρήση χιλιομέτρων με τη λειτουργία υποβοήθησης οδηγού της Tesla.

Οι περισσότερες αγωγές έχουν προέλθει από οδηγούς που ισχυρίζονται ότι η Tesla παραπλανά τους πελάτες σχετικά με τις δυνατότητες του FSD. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία είτε έχει συμβιβαστεί είτε έχει κριθεί ότι δεν ευθύνεται.

Οι έρευνες

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας ανακοίνωσε ότι διερευνά κατά πόσον η Tesla αντιμετώπισε επαρκώς τα προβλήματα με το λογισμικό Autopilot της εταιρείας μετά την ανάκληση 2 εκατομμυρίων οχημάτων τον Δεκέμβριο.

Η Tesla αντιμετωπίζει επίσης έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το Bloomberg δημοσίευσε πέρυσι ότι οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο το λογισμικό υποβοήθησης οδηγού της Tesla προωθήθηκε στην αγορά και αν ο Μασκ είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην προώθηση της τεχνολογίας.

Οι οδηγοί έχουν επίσης κατηγορήσει την Tesla ότι διογκώνει την εμβέλεια των χιλιομέτρων του οχήματός της, καταθέτοντας ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας. Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Μάρτιο ότι οι ενάγοντες θα πρέπει να περάσουν από ατομικές διαιτησίες.

Στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2023 της εταιρείας, η Tesla γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από την εταιρεία πληροφορίες σχετικά με την «εμβέλεια των οχημάτων» και άλλα θέματα.

Χρόνια… αντιπάθεια

Σύμφωνα με τον Business Insider, ο Μοσχοβιτς είναι εδώ και καιρό επιφυλακτικός απέναντι στον Ίλον Μασκ και τα εγχειρήματά του. Πέρυσι, ο ιδρυτής της Asana πρότεινε ότι η Tesla και η SpaceX είναι υπερτιμημένες και ότι στον επικεφαλής των εταιρειών δίνεται υπερβολική πίστωση.

Ο Μοσχοβιτς κάλεσε μάλιστα τον Μασκ να παραιτηθεί από τον εκτελεστικό του ρόλο σε όλες τις εταιρείες του, αφού ο Μασκ αποκάλεσε μια αντισημιτική ανάρτηση στο X ως «πραγματική αλήθεια». «Καλώ τον Ίλον Μασκ να παραιτηθεί», δήλωσε ο Moskovitz στο Threads πέρυσι, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παραιτηθεί «από τα πάντα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία