Κατά 9%, στα 15,7 εκατομμύρια δολάρια, αυξήθηκε η διάμεση αμοιβή για τα διευθυντικά στελέχη του S&P 500 το έτος έως τις 15 Απριλίου, διευρύνοντας το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των αφεντικών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αυξήσεις προήλθαν παρά την υποαπόδοση ορισμένων αμερικανικών εταιρειών πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση του ISS-Corporate, τμήματος Υπηρεσιών Θεσμικών Μετόχων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα διοικητικά συμβούλια του FTSE βρίσκονται υπό πίεση να αυξήσουν τις αμοιβές των διευθυντών. Και όπως επισημαίνουν οι Financial Times, τα αφεντικά του Ηνωμένου Βασιλείου παραπονιούνται ότι αμείβονται ελάχιστα σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απειλώντας παράλληλα με αποχώρηση εάν η αμοιβή τους δεν γίνει πιο ανταγωνιστική.

Αυξήσεις μισθών ζητούν τα στελέχη του City

Μεγαλώνει το χάσμα

Η διάμεση συνολική αμοιβή για τους διευθυντές του Ηνωμένου Βασιλείου στις πρώτες 55 εταιρείες που δημοσιεύουν ετήσιες εκθέσεις αυξήθηκε κατά 4% στα 4,5 εκατομμύρια £ το 2023 , σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte.

Τα διευθυντικά στελέχη του FTSE αμείβονταν κατά μέσο όρο 3,91 εκατ. £ το 2022, αύξηση £530.000 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μια ετήσια μελέτη της δεξαμενής σκέψης του High Pay Center.

Ο David Schwimmer του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και ο Peter Harrison, διευθύνων σύμβουλος του FTSE 100 asset manager Schroders, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ζητήσει μεγαλύτερη ισότητα αμοιβών με τις ΗΠΑ.

Περισσότερες από τις μισές εταιρείες του S&P 500 ανέλυσαν αυξημένες αποδόσεις μετόχων πέρυσι, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε νέα υψηλά με βάση τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.

«Η αύξηση 9% δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της απόδοσης του χρηματιστηρίου» πέρυσι, δήλωσε ο Tom Yarnall, διευθυντής στην Infinite Equity, μια αμερικανική εταιρεία συμβούλων αμοιβών. Η αμοιβή των στελεχών των ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται εάν η οικονομία παραμείνει ισχυρή, πρόσθεσε.

Υψηλές αμοιβές και στις χαμηλές επιδόσεις

Αλλά σε 65 εταιρείες, δηλαδή ποσοστό 20% οι αμοιβές αυξήθηκαν ακόμη και όταν οι αποδόσεις μειώθηκαν.

Η Hasbro, κατασκευαστής του επιτραπέζιου παιχνιδιού Monopoly, η Southwest Airlines και η επιχείρηση υγειονομικής περίθαλψης Baxter είναι μεταξύ των εταιρειών που αύξησαν τις αμοιβές των διευθυντών, ενώ οι αποδόσεις των μετόχων τους μειώθηκαν το 2023.

Η Hasbro, η οποία κατέχει συμφωνίες αδειοδότησης με τη Disney για την κατασκευή παιχνιδιών Marvel, αύξησε τις αμοιβές για τον διευθύνοντα σύμβουλο Chris Cox κατά 60% το 2023, ανέφερε η εταιρεία.

Η τιμή της μετοχής της μειώθηκε 16% πέρυσι και η απόδοση των μετόχων της παρουσίασε χαμηλότερες επιδόσεις για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.

Στα εταιρικά συμβούλια, «οι άνθρωποι αρχίζουν να είναι πιο επιθετικοί στη συγκριτική αξιολόγηση τους: «Πρέπει να πληρώσω περισσότερα για να τους διατηρήσω στον επόμενο [επιχειρηματικό] κύκλο. Πρέπει να συνεχίσω να σπρώχνω την μπάλα μπροστά», είπε ο Yarnall.

Καθώς η αμοιβή των περισσότερων διευθυντικών στελεχών συνδέεται με την τιμή της μετοχής της εταιρείας, η συνολική χρηματιστηριακή αγορά κερδίζει παχυλά μπόνους. Αλλά από τον Ιανουάριο οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για τη δράση της Fed φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή