Μόλις τέσσερις χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, παρήγαγαν τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής των εκτρεφόμενων ειδών υδατοκαλλιέργειας, η οποία το 2022 εκτιμάται σε 1,08 εκατ. τόνους, αξίας 4,9 δισ. ευρώ.

Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων, φυκών και καρκινοειδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022, οι 4 χώρες της ΕΕ που αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου το 67% της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών είναι η Ισπανία (25%), η Γαλλία (17%), η Ελλάδα (13%) και η Ιταλία (12%).

Υδατοκαλλιέργεια: Λιγότερα αλλά ακριβότερα τα εκτρεφόμενα είδη

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η παραγωγή της Νορβηγίας ξεπέρασε εκείνη ολόκληρης της ΕΕ, με 1,66 εκατομμύρια τόνους παραγωγής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν σολομός.

Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως σε είδη ιχθύων (όπως πέστροφα, τσιπούρα, λαβράκι, κυπρίνος, τόνος και σολομός) και μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων μυδιών, στρειδιών και αχιβάδων), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2022.

Οι τιμές πώλησης

Οι διάφοροι υδρόβιοι οργανισμοί απαιτούν διαφορετικές τιμές. Η αξία παραγωγής της πέστροφας (15,1%) και του λαβρακιού (14,0%) είχαν τα υψηλότερα μερίδια αξίας για τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ.

Οι διακυμάνσεις στην παραγωγή είναι παρούσες για διάφορους λόγους, όπως το γεγονός ότι ορισμένα είδη εκτρέφονται και καλλιεργούνται αποκλειστικά για σκοπούς αποθεματοποίησης, ορισμένα είδη ψαριών δεν συγκομίζονται ετησίως, ορισμένες επιχειρήσεις δοκιμάζουν νέα είδη και η παραγωγή ορισμένων ειδών είναι πειραματική.

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας (λόγω του COVID και του πολέμου στην Ουκρανία) προκάλεσαν υψηλότερες τιμές παραγωγής, οι οποίες αντανακλώνται και στις τιμές πώλησης. Ενώ η παραγωγή σε τόνους παρέμεινε η ίδια (ή και μειώθηκε σε ορισμένες χώρες), η συνολική αξία της παραγωγής σε ευρώ αυξήθηκε. Επιπλέον, ορισμένες επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να συνεχίσουν την παραγωγή λόγω της αύξησης του κόστους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγχυση στους αγρότες με το ΟΣΔΕ 2024 – Οι παλινωδίες με τους χάρτες

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την αποκάλυψη του ΟΤ για τους χάρτες με την παράνομη επεξεργασία στις υποδομές εθνικής ασφάλειας, τους κατέβασε από την πλατφόρμα του ΟΣΔΕ, αν και υποστήριζε ότι ήταν σύννομοι

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ αλλά αποκρύπτοντας τέσσερις αλήθειες για τη χρήση των χαρτών με τις διαβαθμισμένες περιοχές και τη διαγραφή των διαγραμμίσεων των ορίων στα βοσκοτόπια

Βασίλης Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, νέους σπόρους και τις πρότυπες καλλιέργειες»
AGRO |

Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Πάνω από 30 λύσεις έως το 2029 για την ελληνική αγροτική παραγωγή»

Στο σχεδιασμό, τις επενδύσεις και τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αγορά φυτοπροστασίας αναφέρεται με συνέντευξη του στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς Βασίλης Γούναρης