Μόλις τέσσερις χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, παρήγαγαν τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής των εκτρεφόμενων ειδών υδατοκαλλιέργειας, η οποία το 2022 εκτιμάται σε 1,08 εκατ. τόνους, αξίας 4,9 δισ. ευρώ.
Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων, φυκών και καρκινοειδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022, οι 4 χώρες της ΕΕ που αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου το 67% της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών είναι η Ισπανία (25%), η Γαλλία (17%), η Ελλάδα (13%) και η Ιταλία (12%).
Υδατοκαλλιέργεια: Λιγότερα αλλά ακριβότερα τα εκτρεφόμενα είδη
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η παραγωγή της Νορβηγίας ξεπέρασε εκείνη ολόκληρης της ΕΕ, με 1,66 εκατομμύρια τόνους παραγωγής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν σολομός.
Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως σε είδη ιχθύων (όπως πέστροφα, τσιπούρα, λαβράκι, κυπρίνος, τόνος και σολομός) και μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων μυδιών, στρειδιών και αχιβάδων), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2022.
Οι τιμές πώλησης
Οι διάφοροι υδρόβιοι οργανισμοί απαιτούν διαφορετικές τιμές. Η αξία παραγωγής της πέστροφας (15,1%) και του λαβρακιού (14,0%) είχαν τα υψηλότερα μερίδια αξίας για τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ.
Οι διακυμάνσεις στην παραγωγή είναι παρούσες για διάφορους λόγους, όπως το γεγονός ότι ορισμένα είδη εκτρέφονται και καλλιεργούνται αποκλειστικά για σκοπούς αποθεματοποίησης, ορισμένα είδη ψαριών δεν συγκομίζονται ετησίως, ορισμένες επιχειρήσεις δοκιμάζουν νέα είδη και η παραγωγή ορισμένων ειδών είναι πειραματική.
Οι αυξημένες τιμές ενέργειας (λόγω του COVID και του πολέμου στην Ουκρανία) προκάλεσαν υψηλότερες τιμές παραγωγής, οι οποίες αντανακλώνται και στις τιμές πώλησης. Ενώ η παραγωγή σε τόνους παρέμεινε η ίδια (ή και μειώθηκε σε ορισμένες χώρες), η συνολική αξία της παραγωγής σε ευρώ αυξήθηκε. Επιπλέον, ορισμένες επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να συνεχίσουν την παραγωγή λόγω της αύξησης του κόστους.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032