Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη στην Ασία φέτος προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντανακλώντας μια πιο ευνοϊκή προοπτική για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής και επισημαίνοντας μια πιθανή ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών του για την Κίνα.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η Ασία αναμένεται να επεκταθεί κατά 4,5% το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις προοπτικές του Οκτωβρίου, αλλά μια επιβράδυνση από τον ρυθμό 5% του περασμένου έτους.

Τα τελευταία στοιχεία έλαβαν υπόψη την υψηλότερη πρόβλεψη για την Ινδία που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και τον ρυθμό της Κίνας, με βάση τις προσδοκίες ότι τα κυβερνητικά κίνητρα θα τονώσουν την ανάπτυξη. Όσον αφορά την Κίνα, το ΔΝΤ είπε ότι η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν λόγω των ισχυρών εξαγωγών και της μεταποιητικής ζήτησης, η οποία μπορεί να προκαλέσει νέα αναθεώρηση προς τα πάνω.

Κίνα: Στην κόψη του ξυραφιού η οικονομία

Ήπια προσγείωση

«Ο παγκόσμιος αποπληθωρισμός και η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έχουν κάνει πιο πιθανή μια ήπια προσγείωση, επομένως οι κίνδυνοι για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι πλέον σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι», έγραψε σε ανάρτησή του ο Krishna Srinivasan, διευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ. .

Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας αύξησε τις δαπάνες φέτος για να στηρίξει μια οικονομία που εξακολουθεί να κλυδωνίζεται από έναν εξασθενημένο τομέα ακινήτων και να ωθήσει την ανάπτυξη στον στόχο της κοντά στο 5% φέτος. Στην Ινδία, η κυβέρνηση αύξησε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά ένα τρίτο για το 2024, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας φαίνεται να αυξάνεται κατά 4,6% το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η Ινδία να αυξάνεται κατά 6,8% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι άφησαν αμετάβλητες τις περιφερειακές προοπτικές για το 2025 με άνοδο 4,3%.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει: ο κυριότερος μεταξύ αυτών είναι μια μακροπρόθεσμη ύφεση στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα, η οποία θα αποδυναμώσει τη ζήτηση και θα παρατείνει τον αποπληθωρισμό. Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους κινδύνους για το εμπόριο από τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας