Τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας μειώθηκαν τον Μάρτιο και επιβράδυναν τα κέρδη για το τρίμηνο σε σύγκριση με τους δύο πρώτους μήνες, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία το Σάββατο, αυξάνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με τη δύναμη της ανάκαμψης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σημειώνει το Reuters.

Τα αθροιστικά κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,3% σε 1,5 τρισεκατομμύρια γιουάν (207,0 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS), πιο αργά από την αύξηση 10,2% που σημειώθηκε τους δύο πρώτους μήνες.

Κίνα: Προς μετωπική με Ευρώπη; Ανεβαίνει κι άλλο το «θερμόμετρο»

Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Η NBS δεν ανέλυσε τους μηνιαίους αριθμούς για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, αλλά δήλωσε κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης τον Μάρτιο ότι οι μηνιαίοι αριθμοί είχαν επεκτείνει τα κέρδη από τον Αύγουστο του 2023.

Η ανάγνωση συμπλήρωσε μια σειρά από οικονομικούς δείκτες για τον Μάρτιο, όπως οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή, που έδειχναν εύθραυστη εγχώρια ζήτηση παρά τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο.

Οι ενδείξεις ότι η οικονομία απέκτησε δυναμική κατά τους πρώτους μήνες φάνηκε ότι σταδιακά έδωσαν τη θέση τους στις ανησυχίες για την ισχνή ζήτηση στο εσωτερικό.

Εάν η αύξηση των κερδών συνεχίσει να επιβραδύνεται, μπορεί επίσης να επηρεαστεί η επιδιόρθωση της διάρθρωσης του ενεργητικού και του παθητικού των μεταποιητικών επιχειρήσεων και η προθυμία τους να επεκτείνουν τις επενδύσεις, δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής έρευνας στην ευρύτερη Κίνα στην JLL.

Πρωτοπόρος η υψηλή τεχνολογία

Η μεταποιητική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας ηγήθηκε της ανάπτυξης με την αύξηση των κερδών κατά 29,1% το πρώτο τρίμηνο, ανέφερε η NBS σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη των κερδών των επιχειρήσεων ήταν άνιση.

Τα κέρδη στην αυτοκινητοβιομηχανία αυξήθηκαν κατά 32,0% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου της Κίνας άνοιξε στο Πεκίνο την Πέμπτη με τα μεγαλύτερα ονόματα να επιδεικνύουν τα πιο πρόσφατα ηλεκτρικά οχήματα (EV), υπογραμμίζοντας πως η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο έχει ήδη περάσει σε μια πλήρως ηλεκτρική κατάσταση και δεν κοιτάζει πίσω.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η κινεζική εταιρεία μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων CATL είδε τα κέρδη της να ταλαντεύονται ξανά προς την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, αλλά τα έσοδά της διολίσθησαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο εν μέσω της επιβράδυνσης της ζήτησης και του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή