Υψηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό και ταχύτερη ανάπτυξη ανακοίνωσε η Γαλλία, ενισχύοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε χαλάρωση της επιτοκιακής της πολιτικής.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν 2,4% τον Απρίλιο, αμετάβλητες από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 2,2%.

Ευρώπη: Γιατί κινδυνεύουν με υποβάθμιση Γαλλία και Βέλγιο

Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,8% και οι αυξήσεις των τιμών των υπηρεσιών σταθεροποιήθηκαν στο 3%, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων στο 1,2% και μια πτώση 0,1% στις τιμές των αγαθών.

Σε μηνιαία βάση, ο γαλλικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε από 0,2% τον Μάρτιο σε 0,5% τον Απρίλιο.

Η ανάπτυξη

Παράλληλα, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο λόγω της ανάκαμψης της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων, θέτοντας το υπόβαθρο για να βγει προσωρινά η ευρύτερη ευρωζώνη από την πρόσφατη στασιμότητα.

Η αύξηση 0,2% του γαλλικού ΑΕΠ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους ήταν πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν το 0,1% που είχε αναφερθεί στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν απότομα στη Γαλλία και τη Γερμανία στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Οι γαλλικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4 τοις εκατό τον Μάρτιο, ενώ στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,8 τοις εκατό, ανακάμπτοντας από την πτώση 1,9 τοις εκατό τον Φεβρουάριο για να επιτύχουν την ισχυρότερη μηνιαία ανάπτυξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή