
Από την παραγωγή σαπουνιού από μια μικρή επιχείρηση στη μεταπολεμική Ελλάδα μέχρι την εδραίωση ενός ομίλου τροφίμων και την επέκταση των δραστηριοτήτων της μητρικής εταιρείας στα βιοκαύσιμα, η Παύλος Ν. Πέττας (P.N.P) αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την ταυτόχρονη εξέλιξη του τοπίου της ελληνικής επιχειρηματικότητας και βιομηχανίας.
Καταλήγοντας χθες Τρίτη 30 Απριλίου στην υπογραφή συμφωνίας αξιοποίησης του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίου – Αντίρριου με το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου.
ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινάει η αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίo – Αντίρριο

Από αριστερά, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο αντιπρόεδρος της P.N.P Κυριάκος Πέττας και ο πρόεδρος της P.N.P. Νικόλαος Πέττας
Ο όμιλος τροφίμων
Η P.N.P. ιδρύθηκε ως μια μικρή επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού από τον Παύλο Πέττα και πήρε το όνομά του το 1947. Εξελίσσοντάς την διαρκώς, κατάφερε το 1977 να δημιουργήσει το πρώτο εργοστάσιο ζωικών πρωτεϊνών και αργότερα, το 1982, στα δύσκολα χρόνια της ελληνικής ανασυγκρότησης, να φτάσει στο κρίσιμο σημείο καμπής της εταιρείας με τη μετατροπή της μικρής επιχείρησης σε «Ανώνυμη Εταιρεία – Α.Ε.».
Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε την επένδυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό που θα ενίσχυε την παραγωγή φυτικών ελαίων και λιπών, εγκαθιστώντας σταδιακά δύο ραφιναρίες συνεχούς ροής όπως και εγκατάστασεις υδρογόνωσης.
Η δεύτερη γενιά της P.N.P. επεκτάθηκε στην παραγωγή φυτικών μαργαρινών και την κομβική ίδρυση της FAMA ΕΠΕ το 1996, ενώ ακολούθησε η εταιρεία της Βορείου Ελλάδος τρία χρόνια αργότερα. Επένδυσε περαιτέρω σε νέα γραμμή παραγωγής για μαργαρίνες, ενώ το 2001 εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου 1.300 τ.μ με ψυγεία 600 τ.μ.
Ένα χρόνο αργότερα η P.N.P. έδειξε τον εξωστρεφή της προσανατολισμό, με μια νέα γραμμή για μαργαρίνες στη Βουλγαρία, ενώ συνέχισε να παρουσιάζει ραγδαία πρόοδο, δραστηριοποιούμενη σήμερα σε δύο σημαντικούς τομείς, την παραγωγή φυτικών λιπών για τη βιομηχανία τροφίμων και πρώτες ύλες για την αγορά αρτοποιίας, υπό την FAMA Food Service που απέκτησε νέες εγκαταστάσεις στην Αθήνα το 2010 και νέες αποθήκες στο Ηράκλειο μια τριετία μετά.

Τα βιοκαύσιμα
Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες για πράσινη ενέργεια, η εταιρεία με επικεφαλής τον Νικόλαο Πέττα, η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει τους πόρους της στις βιώσιμες πηγές ενέργειας το 2003. Σύμφωνα με την Οδηγία ΕΕ30/2003 και τη Συνθήκη του Κιότο σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η P.N.P. ίδρυσε μία από τις πρώτες μονάδες παραγωγής βιοντίζελ στην Ελλάδα.
Η παραπάνω μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας βιοντίζελ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2006, χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα υφιστάμενων πηγών, δίνοντας έτσι επιπλέον αξία στην παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον, η εταιρεία αναπτύσσει πλέον βιολογικά «ενεργειακά» φυτά, τα οποία καλλιεργούνται εξ ολοκλήρου από Έλληνες αγρότες, προκειμένου να παρέχει ενέργεια με βιώσιμα μέσα.
Ο ρυθμός παραγωγής της εταιρείας ξεπερνά τους 100000 τόνους ετησίως και λειτουργεί ανεξάρτητα από άλλες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι επιστημονικά εξειδικευμένοι, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς.
Η παραγωγική διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και σε συνδυασμό με το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου καθώς και το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να χρησιμοποιεί μεγάλη ποικιλία φυσικών ουσιών για τις απαιτήσεις της.
Η εταιρεία είναι σε θέση όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και να εξάγει τα προϊόντα της σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Η τρέχουσα στρατηγική της εταιρείας οδηγεί στην επίτευξη της παραγωγής «Πράσινης Ενέργειας».
τα έλαια για την παραγωγή βιοντίζελ, βάζοντας τα θεμέλια για ενεργειακές καλλιέργειες 200 χιλιάδων στρεμμάτων.
Έξι χρόνια αργότερα ίδρυσε την εταιρεία Βιοαέριο θράκης, με ποσοστό συμμετοχής 60% ενώ έχει επίσης λάβει 3 άδειες από τη ΡΑΕ για την κατασκευή 3 πράσινων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3 MW ο καθένας στο βόρειο τμήμα της Θράκης που χρησιμοποιούν βιοαέριο το οποίο προέρχεται από αναερόβια χώνευση βιομάζας, όπως αυτή προκύπτει από την καλλιέργεια ενεργειακών καλλιεργειών.
Ομοίως το 2012 ίδρυσε την ALIARTOS BIOGAS S.A., με έδρα την κεντρική Ελλάδα, με ποσοστό συμμετοχής 60% και έλαβε επίσης 1 άδεια από τη ΡΑΕ για την κατασκευή 1 πράσινου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 3 MW που χρησιμοποιεί βιοαέριο το οποίο προέρχεται από αναερόβια χώνευση βιομάζας.
Το βήμα προς το Ρίο-Αντίρριο
Την ίδια στιγμή, και ύστερα από 77 χρόνια ιστορίας, η P.N.P. έκανε το μεγάλο βήμα προς την αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου μετά από χρόνια αχρησίας. Τον περσινό Φεβρουάριο αναδείχθηκε πλειοδότης, έναντι προσφοράς ύψους 2.885.000 ευρώ. Πρόκειται για οικονομικό αντάλλαγμα που είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ποσού το οποίο είχε προσφερθεί στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία για το ίδιο ακίνητο και σημαντικά υψηλότερο της ανεξάρτητης αποτίμησης.
Και σήμερα υπέγραψε την συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του παραθαλάσσιου ακίνητου, συνολικής έκτασης 165 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο σε σχέση με το κύριο οδικό δίκτυο της δυτικής Ελλάδας, καθώς συνορεύει με την Ιονία Οδό. Επίσης, στη Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου του Δήμου Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και συνορεύει βορειοανατολικά με τον οικισμό Άγιο Παντελεήμονα και νοτιοδυτικά με τον οικισμό Αντίρριο. Το ακίνητο παρουσιάζει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές εξαιτίας της δυνατότητας δημιουργίας υποδομών για θαλάσσιες μεταφορές.
Παράλληλα, η P.N.P. συνεχίζει να παράγει πλέον εξειδικευμένα προϊόντα που προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών στις δύο πλήρως αυτόματες εγκαταστάσεις της στην επαρχία της Αχαΐας, ενώ το ισχυρό τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης παρέχει λύσεις στις νέες απαιτήσεις που δηλώνει η βιομηχανία τροφίμων στην οποία απευθύνεται κυρίως η P.N.P.
Η εταιρεία διαθέτει πλέον περισσότερα από 80.000 τ.μ. ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και άλλα 110.000 τ.μ. στη Βουλγαρία, περίπου 120 εργαζόμενους με υψηλή εκπαίδευση και κατάρτιση, πλήρως αυτόματο και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ηλικίας μικρότερης των 3 ετών, τρία κέντρα διανομής σε όλη την Ελλάδα και σημαντικό όγκο εξαγωγών σε χώρες της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο