Με μικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες μετά και τα νέα δεδομένα που έθεσε η Federal Reserve για τα επόμενα βήματά της, πλέον εστιάζουν περισσότερο στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,26% στις 8.141 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,01% στις 17.929 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,66% στις 7.932 μονάδες.

Εν πολλοίς αναμενόμενη η χθεσινή απόφαση της Federal Reserve να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών, ωστόσο, όπως επισημαίνει και ανάλυση του “ΟΤ” τρία είναι τα σημεία που αξίζει να επισημανθούν. Το πρώτο είναι ότι επισημαίνει ελλιπή πρόοδο ως προς τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, το δεύτερο ότι θεωρεί απίθανη περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού και το τρίτο ότι αποφάσισε να χαλαρώσει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνει τα ομόλογα στον ισολογισμό μαμούθ της Fed, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Πράγματι, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να αποκτήσουν τα στελέχη της Fed τη «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» που απαιτείται για να ξεκινήσουν τη μείωση των επιτοκίων.

Έτσι, οι αγορές εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα, με τη Shell να χάνει 1%, αν και ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις στα 7,7 δισ. δολάρια και το προσαρμοσμένο EBITDA στα 18,7 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024. Τα δύο στοιχεία μειώθηκαν κατά 20% και 13% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Απώλειες 1,4% και για την Novo Nordisk, αν και ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου καθώς η ζήτηση για αυτά τα φάρμακα ανέβηκε. Ο φαρμακευτικός κολοσσός της Δανίας ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 28% σε ετήσια βάση στα 25,4 δισ. κορώνες Δανίας (3,65 δισεκατομμύρια δολάρια), υψηλότερα της πρόβλεψης της δημοσκόπησης της LSEG για 23,7 δισ. κορώνες.

Από την άλλη, στο +3% είναι η ING Groep, καθώς ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της έσοδα το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού 2024 ανήλθαν σε 1,57 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,8% σε σύγκριση με το τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 2,2% στα 2,29 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές