Στην υιοθέτηση των μακροοικονομικών προβλέψεων του ελληνικού  Προγράμματος Σταθερότητας προχώρησε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σύμφωνα με σχετική ανάλυσή του, την οποία δημοσίευσε σήμερα.

Ωστόσο, σημειώνει οι πιθανές προκλήσεις στην υλοποίηση του μακροοικονομικού σεναρίου του ΠΣ 2024 μπορεί να προέλθουν από αβεβαιότητα λόγω μεγαλύτερης του αναμενόμενου διάρκειας των πληθωριστικών πιέσεων, από εξωγενείς κλυδωνισμούς στην οικονομία λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και πιθανές απαιτήσεις σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Συμφώνου δημοσιονομικής διακυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα.

ΟΟΣΑ: «Βλέπει» χαμηλότερες πτήσεις για ανάπτυξη, πλέονασμα και χρέος

Εκτιμήσεις

Ειδικότερα,  σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το μακροοικονομικό του σενάριο είναι συνεπές με εκείνο του Προγράμματος Σταθερότητας 2023 και με το αντίστοιχο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2024. Οι προβλέψεις του ΕΔΣ για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (2,3% για το 2024 και 2,4% για το 2025) συγκλίνουν αν και λίγο πιο συντηρητικές, με το μακροοικονομικό σενάριο που περιγράφεται στο τρέχον ΠΣ 2024, καθώς και με αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων εγχώριων και διεθνών φορέων.

Η ελαφρώς πιο συντηρητική εκτίμηση του ΕΔΣ βασίζεται σε μια εντονότερη επίπτωση από τον χαμηλό ρυθμό μεγέθυνσης των οικονομιών της ΕΕ και τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου καθυστέρηση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Θετική εξέλιξη

Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία ότι, ο ρυθμός μεγέθυνσης για την περίοδο 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός μεγέθυνσης στη ζώνη του ευρώ εκτιμάται να διαμορφωθεί σε 0,8%). Η εξέλιξη του πληθωρισμού είναι συνεπής με την πρόβλεψη στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024 (2,6% για το 2024) και αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του στο 2% για το 2025.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της πορεία με ρυθμό αύξησης 1,6%, σε συνδυασμό με σημαντική άνοδο των εξαγωγών. Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να επιδράσουν σημαντικά στον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου που συνεχίζει ανοδική πορεία με πρόβλεψη στο 9,1% για το 2024.

Προκλήσεις

Στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών προκλήσεων για την ελληνική οικονομία συντάσσονται μεταξύ άλλων: η αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια ταχύτερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από ξένους οίκους αξιολόγησης.

Από την άλλη πλευρά, οι πιθανές προκλήσεις στην υλοποίηση του μακροοικονομικού σεναρίου του ΠΣ 2024 μπορεί να προέλθουν από αβεβαιότητα λόγω μεγαλύτερης του αναμενόμενου διάρκειας των πληθωριστικών πιέσεων, από εξωγενείς κλυδωνισμούς στην οικονομία λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και πιθανές απαιτήσεις σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Συμφώνου δημοσιονομικής διακυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro