Λιγότερο από το αναμενόμενο μειώθηκαν τα καθαρά έσοδα της Societe Generale το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα κέρδη από τις πωλήσεις παραγώγων μετοχών αντιστάθμισαν τις αδυναμίες στη λιανική τραπεζική και στις συναλλαγές σταθερού εισοδήματος.

Η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας  ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους διαμορφώθηκαν σε 680 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 22% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου το 2023. Ωστόσο οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν καθαρά κέρδη της τάξης των 463 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4% στα 6,65 δισ. ευρώ, επίσης πάνω από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των 6,46 δισ. ευρώ των αναλυτών.

Societe Generale: Ετοιμάζεται να απολύσει 900 εργαζόμενους

«Η CIB (εταιρική και επενδυτική τράπεζα) ήταν ο οδηγός της έκπληξης των εσόδων», είπε η επενδυτική εταιρεία σε Jefferies σε σημείωμα προς τους πελάτες, επισημαίνοντας επίσης την απότομη αύξηση των προβλέψεων στη Γαλλία, την οποία η SocGen απέδωσε σε «συγκεκριμένα αρχεία αγοράς».

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το πρώτο τρίμηνο και ορισμένες και τους στόχους για κέρδη, καθώς ευνοήθηκαν από το υψηλά επιτόκια.

Aπό που προήλθαν τα έσοδα

Οι γαλλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της SocGen, δεν επωφελήθηκαν τόσο πολύ από την αύξηση των επιτοκίων λόγω του υψηλού κόστους των καταθέσεων στη χώρα. Οι μετοχές τους έχουν υποαποδώσει, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τράπεζες θα τα πάνε καλύτερα όταν τα επιτόκια μειωθούν.

Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της SocGen σημείωσε αύξηση κερδών κατά 26,4% στα 690 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5,1% στα 2,62 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις παραγώγων μετοχών, ένας τομέας όπου η SocGen είναι ιστορικά ισχυρή, τα πήγαν καλά, είπε η τράπεζα, όπως και οι υπηρεσίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και η συμβουλευτική δραστηριότητα της.

Αυτό αντιστάθμισε μια πτώση 17% στις πωλήσεις από τις συναλλαγές σε σταθερό εισόδημα και νομίσματα, υποαποδίδοντας τον μέσο όρο των εταιρειών της Wall Street και της γαλλικής ανταγωνιστικής BNP Paribas. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε αύξηση 7% στα έσοδα από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων.

Η SocGen επεσήμανε ότι πλήττεται από την δαπανηρή πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου που θα προστάτευσε την τράπεζα από τα χαμηλά επιτόκια, η οποία απέτυχε. Στοίχισε στη SocGen 300 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και πάνω από 1,6 δισ. ευρώ το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή