Όταν ο Γουόρεν Μπάφετ κηρύξει την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Berkshire Hathaway σήμερα 4 Μαΐου, το μυαλό όλων σίγουρα θα είναι στραμμένο στην απουσία του  Charlie Munger…

Περίπου 30.000 ενθουσιώδεις μέτοχοι κατεβαίνουν στην Ομάχα για αυτό που ονομάζεται «Γούντστοκ για τους Καπιταλιστές». Και εκτός από την περίοδο των lockdown της πανδημίας, θα είναι η πρώτη συνέλευση χωρίς τον Munger, τον επί χρόνια σύντροφο του Μπάφετ, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο περίπου έναν μήνα πριν από τα 100α γενέθλιά του.

«Η συνάντηση θα έχει μόνο έναν κωμικό εκεί πάνω» φέτος, σχολιάζει στο CNBC, ο David Kass, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland και μέτοχος της Berkshire, ο οποίος έχει παρακολουθήσει περισσότερες από 20 ετήσιες συναντήσεις. «Θα υπάρξει, ας πούμε, ένα πιο σοβαρό, λιγότερο χιουμοριστικό υπόβαθρο».

Μπάφετ: Ιστορική η ΓΣ της Berkshire Hathaway στις 4/5… θα είναι η τελευταία του;

Σε απευθείας σύνδεση

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που Berkshire επιτρέπει την απευθείας μετάδοση της συνάντησης, η οποία μέχρι πρότινος προοριζόταν πάντα μόνο για όσους ήταν παρόντες στην Ομάχα.

Ο αντιπρόεδρος Μη Ασφαλιστικών Λειτουργιών Γκρεγκ Άμπελ, ο οποίος φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του Μπάφετ, θα καλύψει τη θέση του Munger στην απογευματινή συνεδρίαση, βοηθώντας τον να απαντήσει σε ερωτήσεις των μετόχων. Ο αντιπρόεδρος Ασφαλιστικών Λειτουργιών Ajit Jain θα συμμετάσχει με τον Buffett, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον Αμπελ στην πρωινή συνεδρίαση. Ο Μπάφετ ενημέρωσε ότι αναμένει να του υποβληθούν περίπου 40 έως 60 ερωτήσεις το Σάββατο.

«Ο τόνος της συνάντησης σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετικός χωρίς τον Τσάρλι», δήλωσε ο Steve Check, διευθύνων σύμβουλος της Check Capital Management και μακροχρόνιος μέτοχος της Berkshire.

Η επενδυτική φιλοσοφία του Munger επηρέασε από νωρίς τον Μπάφετ, δημιουργώντας τον εκτεταμένο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων αξίας 860 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι σήμερα η Berkshire. Γενιές επενδυτών εκτίμησαν επίσης την αυθάδεια και το χιούμορ σήμα κατατεθέν του Munger, που σπάνια συναντά κανείς στη Wall Street.

Αν μη τι άλλο, η θάλασσα των θαυμαστών του Μπάφετ θα λατρέψει τη λαϊκή του σοφία ακόμη περισσότερο καθώς ο «Μάντης της Ομάχα» (όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον Μπάφετ) γίνεται 94 ετών σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Τα θέματα της… «ατζέντας»

Αν και ο Μπάφετ είναι απρόβλεπτος υπάρχουν κάποια φλέγοντα θέματα για τα οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ερωτηθεί. Το CNBC αναφέρει μερικά εξ αυτών:

Πληθωρισμός: Οι πιέσεις στις τιμές έχουν αποδειχθεί επίμονες τον τελευταίο καιρό. Τι αντίκτυπο έχει ο πληθωρισμός στις επιχειρήσεις της Berkshire; Ποιες επιχειρήσεις πλήττονται και ποιος ωφελούνται περισσότερο;

Apple : Γιατί η Berkshire μείωσε το μερίδιό της στην Apple το τέταρτο τρίμηνο; Οι επενδυτές θα αναζητήσουν την προοπτική του Buffett για τις μετοχές της τεχνολογίας δεδομένων των προκλήσεών της στην Κίνα και των πρόσφατων ειδήσεων για μια γιγάντια επαναγορά μετοχών ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μυστική επιλογή μετοχών : Η Berkshire αγοράζει μια χρηματοοικονομική μετοχή για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ρεκόρ μετρητών: Σκοπεύει ο Μπάφετ να επενδύσει το επίπεδο ρεκόρ των μετρητών του στη δουλειά;
Επιβράδυνση στις εξαγορές: Με τις μετοχές της Berkshire να έχουν καλύτερη απόδοση φέτος, θα συνεχίσει ο Μπάφετ να επιβραδύνει το δικό του πρόγραμμα επαναγορών;
Η ζωή μετά τον Μπάφετ : Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο διαδοχής της Berkshire.

Μακρο-σχολιασμός

Η ετήσια συνέλευση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις αγορές, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού φρενάρει το σχέδιο της Federal Reserve για μείωση των επιτοκίων φέτος. Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire δεν λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις με βάση τα καθημερινά πρωτοσέλιδα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να ακούσουν οποιοδήποτε σχόλιο και καθοδήγηση της αγοράς από τον «προστατευόμενο» του γκουρού των επενδύσεων, Ben Graham .

«Δεν χρονομετρούν τις επενδύσεις τους», αναφέρει ο Kass για την Berkshire. «Η οικονομία περνάει από κύκλους. Αγνοούν τελείως τους κύκλους. Επενδύουν μακροπρόθεσμα και πραγματικά αγνοούν αυτό που κάνει η Federal Reserve. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η απάντησή του».

Η Apple

Οι μέτοχοι μπορεί να αναζητήσουν μια εξήγηση στο γιατί η Berkshire πούλησε περίπου 10 εκατομμύρια μετοχές της Apple (1% του τεράστιου μεριδίου της) το τέταρτο τρίμηνο. Στα τέλη του 2023, η Berkshire κατείχε 905.560.000 μετοχές του κατασκευαστή iPhone, αξίας άνω των 174 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταλαμβάνοντας περισσότερο από το 40% του χαρτοφυλακίου.

Η κίνηση προκάλεσε έκπληξη για πολλούς επειδή η Apple ήταν η αγαπημένη μετοχή του Buffett εδώ και χρόνια, και μάλιστα αποκάλεσε τον τεχνολογικό γίγαντα τη δεύτερη πιο σημαντική επιχείρησή του μετά το σύμπλεγμα ασφαλιστικών εταιρειών της Berkshire. Επιπλέον, την τελευταία φορά που ο Μπάφετ έκοψε αυτό το στοίχημα, παραδέχτηκε ότι ήταν «μάλλον λάθος».

Οι μετοχές του κατασκευαστή iPhone σημείωσαν μεγάλη άνοδο την Παρασκευή, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ενέκρινε επαναγορά μετοχών – μαμούθ ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της εταιρείας.

Η μυστική αγορά

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο Μπάφετ να αποκαλύψει την ταυτότητα της μετοχής της τράπεζας που αγοράζει η Berkshire για δύο συνεχόμενα τρίμηνα .

Το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Berkshire ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διατηρήσει εμπιστευτικά τα στοιχεία μιας ή περισσότερων από τις μετοχές της. Πολλοί υπέθεσαν ότι η μυστική αγορά θα μπορούσε να είναι μια τραπεζική μετοχή, καθώς η βάση κόστους του ομίλου για μετοχές «τράπεζες, ασφάλειες και χρηματοοικονομικές» αυξήθηκε κατά περίπου 2,37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία συνέλευση;

Εκτός από την πρώτη συνέλευση χωρίς τον Munger, πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να είναι και η τελευταία ή μία από τις τελευταίες για τον Γουόρεν Μπάφετ

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν κατά τη ΓΣ περισσότερες ενδείξεις για το πώς θα είναι η εταιρεία όταν ο μακροχρόνιος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος δεν θα τη διαχειρίζεται πια. Και η πίεση είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι 93χρονος Buffett έχει δηλώσει πολλές φορές ότι αναζητά παντού επενδυτικές ευκαιρίες.

Εξάλλου, η απουσία του Munger ενισχύει μόνο το προφανές: ο χρόνος του Μπάφετ στην κορυφή του ομίλου των ετερογενών δραστηριοτήτων που έχτισε για έξι δεκαετίες θα μπορούσε να τελειώσει τα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος ο Buffett αναγνωρίζει ότι είναι… μεγάλος, αλλά έγραψε τον Νοέμβριο ότι ένιωθε «καλά». Και στην σημερινή ΓΣ της Berkshire, το μέλλον θα είναι το επίκεντρο, καθώς θα μπορούσε να είναι η μοναδική δημόσια εμφάνισή του για τη χρονιά. Στην περσινή ΓΣ, πάντως, μίλησε για πέντε ώρες, πίνοντας κόκα κόλα και τρώγοντας φιστίκια από την See’s Candies, μια εταιρεία  της Berkshire. Έδειξε ότι έχει τον έλεγχο σε όλα τα πράγματα στην Berkshire, την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.

Είναι ο τελευταίος όμως μιας γενιάς. Πριν από τρία χρόνια, υπήρχαν τέσσερις ηγέτες της Berkshire ηλικίας 90 ετών και άνω—όλοι μακροχρόνιοι φίλοι του Buffett—και όλοι είναι νεκροί: ο Munger, ο David “Sandy” Gottesman, ο Tom Murphy και ο Walter Scott.

Η ιστορία

Η περίπτωση της Berkshire είναι μοναδική στον κόσμο των επενδύσεων. Είχε μια εξαιρετική πορεία από τότε που ο Μπάφετ ανέλαβε τον έλεγχο μιας κατασκευάστριας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων το 1965 και τη μετέτρεψε στον μεγαλύτερο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων στον κόσμο, με σχεδόν 400.000 υπαλλήλους και επιχειρήσεις που προσφέρουν μια από τις καλύτερες αναλύσεις για την υγεία της οικονομίας.

Μερικά από τα μεγαλύτερα τμήματα του είναι ο σιδηρόδρομος Burlington Northern Santa Fe. Η Berkshire Hathaway Energy, η οποία διαχειρίζεται μια πολυκρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πράσινης ενέργειας στη χώρα. Επίσης, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης ακινήτων και ατυχημάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Geico, της Νο. 3 ασφαλιστικής εταιρείας αυτοκινήτων.

Υπάρχουν επίσης μικρότερες μονάδες, όπως η NetJets, ηγέτης στα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ, η Clayton Homes, η κορυφαία εταιρεία κατασκευής βιομηχανικών κατοικιών, η Benjamin Moore με τα χρώματα, η Dairy Queen, μια από τις μεγαλύτερες μεσιτικές επιχειρήσεις ακινήτων στη χώρα.

Επίσης, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών ύψους 360 δισ. δολαρίων με ηγέτιδα την Apple, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των συμμετοχών της Berkshire. Υπάρχει επίσης αυτό που ο Buffett αποκαλεί ισολογισμό του Fort Knox, με σχεδόν 170 δισ. δολάρια σε μετρητά.

Παρόλα αυτά η Berkshire δεν διοικείται όπως άλλοι όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων. Είναι ασυνήθιστα αποκεντρωμένη, με τον Buffett να αφήνει τις βασικές αποφάσεις στις θυγατρικές κυρίως στους διευθυντές των μεμονωμένων εταιρειών. Επίσης, έχει ένα λιγοστό προσωπικό στα κεντρικά γραφεία, περίπου 26 ατόμων χωρίς εταιρικούς συμβούλους, σχέσεις με επενδυτές ή προσωπικό δημοσίων σχέσεων.

Η ασυνήθιστη στρατηγική της Berkshire όμως λειτούργησε. Η εταιρεία αναμένεται να δημιουργήσει λειτουργικά κέρδη 40 δισ. δολαρίων μετά από φόρους φέτος και έχει κεφαλαιοποίηση 880 δισ. δολαρίων, την έβδομη μεγαλύτερη στο χρηματιστήριο. Η μετοχή της κατηγορίας Α της εταιρείας έχει αυξηθεί σε πάνω από 600.000 δολ. από 20 δολ. (δεν υπήρξαν split μετοχών στην πορεία) από τότε που ανέλαβε ο Buffett το 1965. Την ίδια ώρα, οι πλέον ευρέως διαδεδομένες μετοχές Κατηγορίας Β έχουν 20πλασιαστεί από όταν δημιουργήθηκαν το 1996. Είναι μια από τις πιο ευρέως διακρατημένες μετοχές από ιδιώτες, με περίπου τρία εκατομμύρια μετόχους.

Σε ένα τέτοιο τοπίο, όποια κι αν είναι τα ερωτήματα στη ΓΣ, οι μέτοχοι της Berkshire θα απολαύσουν την ετήσια συνέλευση, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην υπάρχουν άλλες με τον  Μπάφετ στο τιμόνι. Όσον αφορά τη μετοχή, πολλοί μπορεί να ακούσουν τη συμβουλή του Munger, ο οποίος είχε πει ότι «πρέπει να διατηρήσουν την πίστη» αντί να πουλήσουν αφού φύγουν αυτός και ο Μπάφετ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ