Περίπου 30 χιλ. μέτοχοι αναμένεται να παραβρεθούν στην γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway στις 4 Μαΐου 2024, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι να κριθεί εκεί το μέλλον της εταιρείας. Το οποίο, μάλλον, δεν θα περιλαμβάνει τον… Warren Buffett!

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν κατά τη ΓΣ περισσότερες ενδείξεις για το πώς θα είναι η εταιρεία όταν ο μακροχρόνιος διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος δεν θα τη διαχειρίζεται πια. Και η πίεση είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι 93χρονος Buffett έχει δηλώσει πολλές φορές ότι αναζητά παντού επενδυτικές ευκαιρίες.

Όμως, ο Buffett αυτή τη φορά θα είναι μόνος του και θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την εταιρεία. Ο Charlie Munger, ο μακροχρόνιος φίλος, επιχειρηματικός συνεργάτης και αντιπρόεδρος της Berkshire, ο οποίος πέθανε πέρυσι στα 99 του, δεν θα να είσαι στο πλευρό του. Η απουσία του Munger θα ενισχύσει μόνο το προφανές: ο χρόνος του Buffett στην κορυφή του ομίλου των ετερογενών δραστηριοτήτων που έχτισε για έξι δεκαετίες θα μπορούσε να τελειώσει τα επόμενα χρόνια.

Γουόρεν Μπάφετ: Tι δείχνει ο δείκτης του μεγαλοεπενδυτή για την πορεία των αγορών

Ο ίδιος ο Buffett αναγνωρίζει ότι είναι… μεγάλος, αλλά έγραψε τον Νοέμβριο ότι ένιωθε «καλά». Αλλά στην προσεχή ΓΣ της Berkshire, το μέλλον θα είναι το επίκεντρο, καθώς θα μπορούσε να είναι η μοναδική δημόσια εμφάνισή του για τη χρονιά. Στην περσινή ΓΣ, πάντως, μίλησε για πέντε ώρες, πίνοντας κόκα κόλα και τρώγωντας φυστίκια από την See’s Candies, μια εταιρεία Berkshire. Έδειξε ότι έχει τον έλεγχο σε όλα τα πράγματα στην Berkshire, την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.

Είναι ο τελευταίος όμως μιας γενιάς. Πριν από τρία χρόνια, υπήρχαν τέσσερις ηγέτες της Berkshire ηλικίας 90 ετών και άνω—όλοι μακροχρόνιοι φίλοι του Buffett—και όλοι είναι νεκροί: ο Munger, ο David “Sandy” Gottesman, ο Tom Murphy και ο Walter Scott.

Φέτος, μαζί με τον Buffett θα είναι ο Αντιπρόεδρος Greg Abel, 61 ετών, πιθανότατα επιφορτισμένος με το ρόλο του διαδόχου του, και ο Αντιπρόεδρος Ajit Jain, 72 ετών, ο οποίος διευθύνει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Μαζί θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μικρές και μεγάλες: Μπορεί η απόδοση της μετοχής να ξεπεράσει τον δείκτη S&P 500; Γιατί μειώθηκαν οι επαναγορές μετοχών από το 2021; Μπορεί η νέα διοίκηση της εταιρείας να αποδειχθεί τόσο ικανή όσο ο Buffett; Αυτές είναι μόνο λίγες από τις ερωτήσεις που θα δεχτεί η διοίκηση, με την Cathy Seifert, αναλύτρια της CFRA Research, να παραδέχεται ότι είτε λέγεται δυνατά είτε όχι, η διαδοχή είναι στο επίκεντρο του μυαλού των επενδυτών.

Η ιστορία

Η περίπτωση της Berkshire είναι μοναδική στον κόσμο των επενδύσεων. Είχε μια εξαιρετική πορεία από τότε που ο Buffett ανέλαβε τον έλεγχο μιας κατασκευάστριας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων το 1965 και τη μετέτρεψε στον μεγαλύτερο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων στον κόσμο, με σχεδόν 400.000 υπαλλήλους και επιχειρήσεις που προσφέρουν μια από τις καλύτερες αναλύσεις για την υγεία της οικονομίας.

Μερικά από τα μεγαλύτερα τμήματα του είναι ο σιδηρόδρομος Burlington Northern Santa Fe. Η Berkshire Hathaway Energy, η οποία διαχειρίζεται μια πολυκρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πράσινης ενέργειας στη χώρα. Επίσης, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ασφάλισης ακινήτων και ατυχημάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Geico, της Νο. 3 ασφαλιστικής εταιρείας αυτοκινήτων.

Υπάρχουν επίσης μικρότερες μονάδες, όπως η NetJets, ηγέτης στα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ, η Clayton Homes, η κορυφαία εταιρεία κατασκευής βιομηχανικών κατοικιών, η Benjamin Moore με τα χρώματα, η Dairy Queen, μια από τις μεγαλύτερες μεσιτικές επιχειρήσεις ακινήτων στη χώρα.

Επίσης, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών ύψους 360 δισ. δολαρίων με ηγέτιδα την Apple, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των συμμετοχών της Berkshire. Υπάρχει επίσης αυτό που ο Buffett αποκαλεί ισολογισμό του Fort Knox, με σχεδόν 170 δισ. δολάρια σε μετρητά.

Παρόλα αυτά η Berkshire δεν διοικείται όπως άλλοι όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων. Είναι ασυνήθιστα αποκεντρωμένη, με τον Buffett να αφήνει τις βασικές αποφάσεις στις θυγατρικές κυρίως στους διευθυντές των μεμονωμένων εταιρειών. Επίσης, έχει ένα λιγοστό προσωπικό στα κεντρικά γραφεία, περίπου 26 ατόμων χωρίς εταιρικούς συμβούλους, σχέσεις με επενδυτές ή προσωπικό δημοσίων σχέσεων.

Η ασυνήθιστη στρατηγική της Berkshire όμως λειτούργησε. Η εταιρεία αναμένεται να δημιουργήσει λειτουργικά κέρδη 40 δισ. δολαρίων μετά από φόρους φέτος και έχει κεφαλαιοποίηση 880 δισ. δολαρίων, την έβδομη μεγαλύτερη στο χρηματιστήριο. Η μετοχή της κατηγορίας Α της εταιρείας έχει αυξηθεί σε πάνω από 600.000 δολ. από 20 δολ. (δεν υπήρξαν split μετοχών στην πορεία) από τότε που ανέλαβε ο Buffett το 1965. Την ίδια ώρα, οι πλέον ευρέως διαδεδομένες μετοχές Κατηγορίας Β έχουν 20πλασιαστεί από όταν δημιουργήθηκαν το 1996. Είναι μια από τις πιο ευρέως διακρατημένες μετοχές από ιδιώτες, με περίπου τρία εκατομμύρια μετόχους.

Η επόμενη ημέρα

Πιθανώς καμία άλλη εταιρεία στη Wall Street δεν έχει το πάθος και την πίστη της επενδυτικής της βάσης. Αλλά ο Buffett είχε τόσο κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση της Berkshire που τέσσερα ή πέντε άτομα αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντα που διατήρησε μέχρι το 2018, όταν ανέθεσε την ευθύνη για τις μη ασφαλιστικές επιχειρήσεις στον Abel και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες στον Jain.

Ο Abel πρόκειται να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος, κάτι που περιλαμβάνει την επίβλεψη του τεράστιου φάσματος επιχειρήσεων της Berkshire και πιθανόν τον προσδιορισμό της κατανομής κεφαλαίου, ένας κρίσιμος ρόλος στην εταιρεία που ο Buffett είχε τόσο καλή απόδοση για σχεδόν 60 χρόνια.

Ο Jain είναι πιθανό να παραμείνει επικεφαλής της ασφαλιστικής επιχείρησης, ενώ ο μεγαλύτερος γιος του Buffett, ο Howard, 69 ετών, αγρότης και φιλάνθρωπος, πιθανότατα θα γίνει μη εκτελεστικός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, υπάρχουν ο Todd Combs, 53 ετών, και ο Ted Weschler, 61, οι οποίοι τώρα διαχειρίζονται περίπου το 10% των μετοχικών επενδύσεων της Berkshire και πιθανότατα θα διαχειρίζονται ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο. Αν και η Berkshire δεν έχει ανακοινώσει ποιες μετοχές στο χαρτοφυλάκιο μετοχών διαχειρίζονται οι Combs και Weschler, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι πολλές από τις μικρότερες συμμετοχές -κάτω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων- είναι δικές τους. Αυτές περιλαμβάνουν τις Charter Communications, DaVita, Liberty Sirius XM, Amazon.com, Snowflake, Visa και Mastercard.

Για το δίδυμο αυτό όμως ο Buffett δεν έχει σχολιάσει την απόδοσή τους σε σχέση με την αγορά από το 2019 – όταν είπε ότι ήταν ελαφρώς πίσω από τότε που εντάχθηκαν στην εταιρεία πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Γι’ αυτό και φουντώνουν οι εκτιμήσεις ότι και οι δύο μάλλον υστερούν στην αγορά από τότε που ξεκίνησαν οι θητείες τους, δεδομένης της υποαπόδοσης ορισμένων από τις φημολογούμενες συμμετοχές τους τα τελευταία χρόνια. Και αυτό δεν ήταν σωστό, καθώς αν ο Buffett πεθάνει αργά ή γρήγορα, οι επενδυτές δεν θα τους ξέρουν.

Αναφορικά με τα τρία παιδιά του Buffett, Howard, Susan και Peter, θα είναι στη διαχείριση της περιουσίας του μετά τον θάνατο του, καθώς θα επιβλέπουν ένα φιλανθρωπικό καταπίστευμα που θα κατέχει πλέον το 15% του οικονομικού μεριδίου του Buffett στην Berkshire, η οποία έχει δικαίωμα ψήφου άνω του 30% επειδή αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μετοχές Α. Το στοίχημα Buffett θα επιτρέψει στα παιδιά να έχουν σημαντική ισχύ, τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, καθώς το καταπίστευμα θα ρευστοποιηθεί σε διάστημα περίπου μιας δεκαετίας.

Σε ένα τέτοιο τοπίο, όποια κι αν είναι τα ερωτήματα στη ΓΣ, οι μέτοχοι της Berkshire θα απολαύσουν την ετήσια συνέλευση, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην υπάρχουν άλλες με τον  Buffett στο τιμόνι. Όσον αφορά τη μετοχή, πολλοί μπορεί να ακούσουν τη συμβουλή του Munger, ο οποίος είχε πει ότι «πρέπει να διατηρήσουν την πίστη» αντί να πουλήσουν αφού φύγουν αυτός και ο Buffett.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή