Ένα σχέδιο με πολλαπλές αναγνώσεις και αρκετά αγκάθια στον δρόμο προς την τελική συμφωνία όλων των εμπλεκομένων είναι αυτό που συζητείται μεταξύ των χωρών της G7 υπό αμερικανική καθοδήγηση, για παροχή βοήθειας ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Για αρχή, όπως γράφει το Bloomberg, το σχέδιο είναι μια ξεκάθαρη επίδειξη υποστήριξης από την Ουάσιγκτον, αφού το Κογκρέσο ενέκρινε βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο τον Απρίλιο, η οποία είχε ανασταλεί για μήνες λόγω κομματικών διαφωνιών.

Επιπλέον, θα ασκήσει νέες πιέσεις στην ΕΕ να επανεξετάσει την απόφασή της χρήση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πόδι της «ρωσικής αρκούδας» διασχίζει τον χάρτη της Ευρώπη

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το εάν προτείνεται οι ΗΠΑ ή κάποιες από της χώρες της G7 να βάλουν τα χρήματα για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, τα οποία η ΕΕ επέστρεφε χρησιμοποιώντας τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι «είναι κάτι που συζητάμε».

«Ιδανικά, αυτό είναι κάτι στο οποίο θα θέλαμε να συμμετάσχει ολόκληρη η G7, όχι απλώς να το κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες», είπε στο Bloomberg η Γέλεν.

Η τελευταία εξέλιξη έπεται πολύμηνων συζητήσεων μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, σχετικά με το πώς θα ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκοί φόβοι για την έκθεση της ΕΕ στους κινδύνους χρήσης των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, και ταυτόχρονα η βοήθεια προς την Ουκρανία να τεθεί σε πιο βιώσιμη βάση.

Η πίεση, ουσιαστικά, από τις ΗΠΑ συνοψίζεται στην εξεύρεση τρόπου παροχής βοήθειας στην Ουκρανία με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη άμεσα και όχι κατακερματισμένη σε μικρότερα ποσά, κινητοποιώντας καλύτερα τα κέρδη που παράγονται από τα «παγωμένα» ρωσικά assets, λένε στο Bloomberg πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι χώρες της G7 έχουν δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους περίπου 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με την πλειοψηφία αυτών να κρατείται στην Ευρώπη μέσω του γραφείου συμψηφισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο.

Απροσδόκητα κέρδη

Περίπου 159 δισ. ευρώ «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων απέφεραν καθαρά κέρδη 557 εκατ. ευρώ (601 εκατ. δολάρια) από τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Euroclear. Από πέρυσι, τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αποφέρει καθαρά κέρδη περίπου 3,9 δισ. ευρώ.

Τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η εταιρεία θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και τα 190 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2028 καθώς ωριμάζουν σε μετρητά, είπε μια από τις πηγές που επικαλείται το διεθνές δίκτυο.

Τα περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να αποφέρουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε απροσδόκητα κέρδη ετησίως και κεντρικό στοιχείο της πρότασης των ΗΠΑ είναι να προωθηθούν αυτά τα έσοδα για να αυξηθεί το ποσό της στήριξης που λαμβάνει η Ουκρανία βραχυπρόθεσμα.

Σε ένα άλλο σενάριο που έπεσε στο τραπέζι, σύμφωνα με το Bloomberg, οι σύμμαχοι θα εκδώσουν ομόλογα ειδικού σκοπού 50 δισ. δολαρίων, που θα υποστηρίζεται από τα απροσδόκητα κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον συντάκτη του ρεπορτάζ, τα επικαιροποιημένα σχέδια αναμένεται να συγκεντρώσουν παρόμοια ποσά.

Η ΕΕ

Ένα άλυτο ζήτημα είναι ποιος θα παράσχει εγγυήσεις ότι τα κεφάλαια θα αποπληρωθούν εάν αποδεσμευθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτός ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλός, δεδομένου ότι τα κράτη της G7 έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να μπλοκάρουν τα κεφάλαια έως ότου η Ρωσία συμφωνήσει να πληρώσει για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, είπε ένας από τους γνωρίζοντες.

Η συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, θα αντικαταστήσει μια αντίστοιχη που είχε συντάξει η ΕΕ για τη μεταφορά απροσδόκητων κερδών από την Euroclear που προέκυψαν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας δύο φορές το χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Euroclear θα κρατήσει τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν πριν από αυτή την ημερομηνία και θα διατηρήσει ορισμένα από τα μεταγενέστερα έσοδα για να καλύψει κόστη και κινδύνους όπως πιθανές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία. Τα έσοδα υπόκεινται επίσης σε φόρο, μια λεπτομέρεια που έχει ενοχλήσει αρκετά κράτη της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή