
Θεαματική πορεία στις ξένες αγορές καταγράφει η ελληνική φράουλα, η οποία προσαρμόζοντας την παραγωγή της στις απαιτήσεις της αγοράς, κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα κυριότερα προϊόντα του τομέα των οπωροκηπευτικών της χώρας μας.
Μετά από ένα σερί πέντε χρόνων, όπου οι εξαγωγές χτύπησαν κόκκινο και φέτος η νέα σεζόν, η οποία ακόμα βρίσκεται στην αρχή, μπήκε με το «δεξί» καταγράφοντας θετικό πρόσημο στις εξαγωγές.
Εξαγωγές: Με θετικό πρόσημο συνεχίζει η φράουλα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 καταγράφηκε για άλλη μια χρονιά, πέμπτη συνεχόμενη, νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία κατά 12,3,% και κατά 14,4%, αντίστοιχα.
«Τηρήθηκαν αυστηρά οι ποιοτικές και φυτουγειονομικές προδιαγραφές του προϊόντος αλλά και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλεια του απασχοληθέντος προσωπικού τόσο στην παραγωγή όσο και στην τυποποίηση-συσκευασία», σχολιάζει στον ΟΤ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης επισημαίνοντας ότι «την περίοδο 2023 το εξαγωγικό μας εμπόριο εκμεταλλευόμενο την μη ανταπόκριση στην ζήτηση από τους ανταγωνιστές μας παρουσιάζει αυτή την θεαματική πορεία αποδίδοντας ικανοποιητικό εισόδημα στον Έλληνα παραγωγό αλλά και μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».

Ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά
Ο προσανατολισμός των εξαγωγών την προηγούμενη 10ετία ήταν κυρίως προς Ρωσία και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες ανταποκρίνονταν στις προτιμήσεις της συγκεκριμένης αγοράς. Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Πολυχρονάκης, «μετά το εμπάργκο της Ρωσίας το 2014 εξακολούθησαν να καλλιεργούνται οι ίδιες ποικιλίες με στόχο τις ίδιες αγορές μέσω τρίτων εντός της Ε.Ε. χωρών με επανεξαγωγή προς την Ρωσία».
Όμως, «τις τελευταίες παραγωγικές περιόδους παρατηρήθηκε σταδιακή στροφή στην καλλιέργεια ποικιλιών π.χ. Victory προτιμητέων στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης με ολοκλήρωσή της το 2021 και επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη ότι με την ποικιλιακή αναδιάρθρωση της παραγωγής του προϊόντος και της προσαρμογή της στις απαιτήσεις της αγοράς θα διαφοροποιόταν η σύνθεση των εξαγωγών μας και θα υπήρχε αύξηση της αξίας ανά μονάδα βάρους», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης
Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται αναλυτικά στοιχεία του ισοζυγίου της τελευταίας τριετίας:
Σταθεροί ρυθμοί και το 2024
Η εξαγωγή την εμπορική περίοδο 2024 που βρίσκεται στην έναρξη της (λόγω οψιμότητος) κινείται με σταθερούς ρυθμούς σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω παρατηρούμενης μειωμένης προσφοράς στις ευρωπαϊκές καταναλωτικές αγορές. Βάσει των προσωρινών στοιχείων από αναγγελίες στο ΜΕΝΟ καταγράφεται η μέχρι τώρα πορεία εξαγωγής φράουλας 2024 αυξημένες κατά 6,2% (εξαγωγές 1/1 έως 25/4/24 20.420 τόνοι σε σύγκριση με 22.283 τόνοι το αντίστοιχο διάστημα 2023).
«Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο το ερώτημα, εάν ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους θα καταλήξουν να ανακατευθυνθούν στην Ευρώπη. Περίπου το 20% της παραγωγής της Αιγύπτου είχε προορισμό αγορές στην Ασία Το ίδιο πρόβλημα αλλά σε μικρότερο ποσοστό ισχύει και για το Μαρόκο», σημειώνει στον ΟΤ ο κ. Πολυχρονάκης.
Να σημειωθεί ότι οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Είναι γνωστό ότι τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. φρούτα και λαχανικά», εξηγεί.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί
Σε 9,57 εκατ. τόνους ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή φράουλας το 2022, με την Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός να φτάνει τους 3,355 εκατ. τόνους.
Δεύτερη παραγωγός χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με 1,262 εκατ. τόνους και ακολουθεί η Τουρκία με 728 χιλ. τόνους και η Αίγυπτος με 638 χιλ. τόνους.
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν μαζί περισσότερο από το 50% της συνολικής παγκόσμιας φράουλας παγκοσμίως.
Μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ισπανία με 325.880 τόνους ακολουθούμενη από την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Διαγραμμα μεγαλύτεροι παραγωγοί
Να σημειωθεί, ότι καλλιεργηθείσα έκταση στη χώρα μας το 2023 εκτιμάται σε 2.000 εκτάρια με την παραγωγή σε 100-105 χιλ. τόνους.
Αίτημα για εντατικοποίηση των ελέγχων
Οι εξαγωγείς ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας, προς αποφυγή δυσφήμησης τους από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.
Ταυτόχρονα, το καλλιεργητικό κόστος, η έλλειψη εργατών γης, τα υλικά συσκευασίας και τα καύσιμα, όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, έχουν γίνει τόσο ακριβά με συνέπεια η παραγωγή να επιβαρύνεται υπέρμετρα.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις προοπτικές προτείναμε μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών στις αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την δημιουργία ενιαίου ταμείου στήριξης στους ευρωπαίους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις όσο και από την ελληνική πολιτεία με την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πολιτικών της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών για αντιμετώπιση των κρίσεων στην αγορά αλλά και της επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης εργατών για την συγκομιδή των προϊόντων μας», τονίζει ο ειδικός σύμβουλος.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση