Αντιμέτωπη με τις ισπανικές startups βρίσκεται η Microsoft, καθώς έγινε αποδέκτης καταγγελιών ισπανικών νεοφυών επιχειρήσεων στην αντιμονοπωλιακή αρχή, σχετικά με τις πρακτικές της που αφορούν την τεχνολογία υπολογιστικού νέφους, η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη Microsoft.

Ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται δεύτερος, πίσω από την Amazon στις παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, όμως αναμένεται να κλείσει γρήγορα το κενό, βασιζόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Ισπανική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 700 επιχειρήσεις στην Ισπανία, έκανε λόγο για μια σειρά από αντιανταγωνιστικές πρακτικές στις οποίες φέρεται να προέβη η Microsoft τα τελευταία χρόνια.

Mega deal για το… «πρασίνισμα» της Microsoft

“Η Microsoft όχι μόνο εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά λειτουργικών συστημάτων (Windows) και των παραδοσιακών λογισμικών (Microsoft Office, Windows Server, SQL Server) για να επιβάλει τη χρήση του Microsoft Azure, αλλά έχει επίσης επιβάλει τεχνητά εμπόδια που περιορίζουν τη δυνατότητα των νεοφυών επιχειρήσεων να κινούνται σε ένα δίκαιο ανταγωνιστικό περιβάλλον”, αναφέρεται σε καταγγελία, όπως σημειώνει το Reuters.

“Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν εμπόδια στη φορητότητα των δεδομένων ή συμβατικούς όρους που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις άδειες λογισμικού, εμποδίζοντας την ελεύθερη επιλογή παρόχων και μειώνοντας την ικανότητα επιλογής και ευελιξίας που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις για να είναι σε θέση να είναι ανθεκτικές, να καινοτομούν και να αναπτύσσονται”, σημειώνει η αρχή.

Η απάντηση της Microsoft

«Η Microsoft παρέχει επιλογές και ευελιξία στους πελάτες της ώστε να μεταβούν σε άλλον πάροχο νέφους χωρίς κόστος και οι όροι αδειοδότησής μας επιτρέπουν στους πελάτες μας και σε άλλους παρόχους να εκτελούν και να προσφέρουν λογισμικό της Microsoft», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας υπερασπιζόμενος τις πρακτικές της. «Θα συνεργαστούμε με την Ισπανική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων για να μάθουμε περισσότερα για τις ανησυχίες της», πρόσθεσε. Η ένωση κάλεσε την ισπανική αρχή ανταγωνισμού να ξεκινήσει έρευνα και να λάβει επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση μιας ανταγωνιστικής αγοράς.

«Πιστεύουμε ότι όλες οι εταιρείες θα πρέπει να μπορούν να βρίσκονται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον ισότητας, ώστε να μην μένουν πίσω είτε ως πελάτες είτε ως εταιρείες που παρέχουν αυτή την τεχνολογία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ένωσης, Κάρλος Ματέο.

Η οργάνωση Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (CISPE), στα μέλη της οποίας περιλαμβάνεται και η Amazon, απέστειλε διαμαρτυρία στις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο, για τους νέους όρους σύμβασης της Microsoft που επιβλήθηκαν την 1η Οκτωβρίου καθώς και άλλες πρακτικές, λέγοντας ότι αυτές βλάπτουν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή