Εσπασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,05 δισ. δολ.) η βρετανική startup Wayve όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, σε έναν επενδυτικό γύρο που «έτρεξε» η ιαπωνική SoftBank, με απώτερο στόχο η νεοφυής εταιρεία να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας της στην αυτόνομη οδήγηση στην οποία δραστηριοποιείται.

Ο γύρος χρηματοδότησης της Series C περιλάμβανε τον νέο επενδυτή, την αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia και τον υπάρχοντα επενδυτή, τον κολοσσό λογισμικού Microsoft, ο οποίος είναι σημαντικός υποστηρικτής των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτόνομα ρομποτάκια σε ρόλο delivery

Η χρηματοδότηση σηματοδοτεί μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ και έρχεται σε μια περίοδο όπου σημαντικά κεφάλαια επενδύονται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Στη Wayve, το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης που όχι μόνο γίνεται πραγματικότητα σε εκατομμύρια οχήματα, αλλά και κερδίζει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και υιοθετείται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή τους ζωή απελευθερώνοντας σημαντική αξία», δήλωσε ο Alex Kendall, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Wayve.

«Αυτό το σημαντικό ορόσημο χρηματοδότησης υπογραμμίζει την ακλόνητη πεποίθηση της ομάδας μας ότι η ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει λύσεις στις μακροχρόνιες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η βιομηχανία για την κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας σε όλους και στα πάντα».

Η Wayve, που ιδρύθηκε το 2017, είναι μία από τις πολλές startups που θέλουν να διαπρέψουν στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης — στην τεχνολογία που επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κινούνται αποτελεσματικά και με ασφάλεια, χωρίς ανθρώπους στο τιμόνι.

Σε αντίθεση με την Tesla, η οποία κατασκευάζει τα δικά της αυτοκίνητα, η Wayve διαθέτει την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των λιανοπωλητών και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ψήφος εμπιστοσύνης για την βρετανική τεχνολογία

Η Wayve χρησιμοποιεί μια σειρά από κάμερες και αισθητήρες για να χαρτογραφήσει το περιβάλλον της για να διασφαλίσει ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να περιηγηθούν με ασφάλεια σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές με ελάχιστη έως καθόλου ανθρώπινη επίβλεψη.

Η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογίας «ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης» (“embodied AI”) για αυτόνομη οδήγηση σε οχήματα, η οποία διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να κατανοήσει και να προσαρμοστεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις στον φυσικό κόσμο.

Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο που κινείται με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης σε αστικό δρόμο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο για απρόβλεπτες καταστάσεις όπως το jaywalking.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τα νέα για τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Wayve την Τρίτη, λέγοντας ότι ήταν «απόδειξη της ηγετικής μας θέσης σε αυτόν τον κλάδο».

«Από τον πρώτο λαμπτήρα ηλεκτρικού φωτός ή τον Παγκόσμιο Ιστό, μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα οχήματα – το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα περήφανο ιστορικό που δείχνει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μερικών από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις στην ιστορία», δήλωσε ο Σούνακ.

«Είμαι απίστευτα περήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι για πρωτοπόρους όπως η Wayve, που έχουν πρωτοπόρα επιτεύγματα, καθώς αναπτύσσουν την επόμενη γενιά μοντέλων AI για αυτόνομα κινούμενα αυτοκίνητα».

Μεταξύ 2018 και 2022, ο κλάδος των αυτόνομων οχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησε άμεσες επενδύσεις ύψους 475 εκατομμυρίων λιρών και 1.500 νέες θέσεις εργασίας, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη