Οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες προσπαθούν να δελεάσουν ανθρώπους, προκειμένου να συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες που χρειάζονται για να κρατήσουν τη γραμμή ενάντια σε μια ανανεωμένη ρωσική επίθεση.

Με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν περισσότερους άνδρες και εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης, ο στρατός της Ουκρανίας χρειάζεται επειγόντως νέους μαχητές, καθώς περισσότερη δυτική στρατιωτική βοήθεια αναμένεται να φτάσει τις επόμενες εβδομάδες.

Σι Τζινπίνγκ: Θα αναλάβω δράση με τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Αλλά οι ουρές των πατριωτών εθελοντών που είδαμε μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Οι προσπάθειες στρατολόγησης έχουν παρεμποδιστεί από αναφορές για ελλείψεις πυρομαχικών, ισχυρισμούς για διαφθορά, ανίκανους διοικητές και ανεπαρκή εκπαίδευση που στροβιλίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από την έλλειψη άδειας για τα στρατεύματα πρώτης γραμμής. Μια πρόταση να επιτρέπεται στους στρατιώτες να αποστρατεύονται μετά από 36 μήνες απορρίφθηκε αφού οι αρχηγοί του στρατού φοβήθηκαν ότι θα έφευγαν πάρα πολλά έμπειρα στρατεύματα στις αρχές του επόμενου έτους.

Λίγοι εθελοντές – Νέα κίνητρα

Αντιμέτωπο με μικρούς αριθμούς εθελοντών, το υπουργείο Άμυνας άλλαξε ρότα. Ξεκίνησε μια διαφημιστική καμπάνια κάνοντας τη στρατολόγηση να ακούγεται πιο συναρπαστική, προσκαλώντας τους άνδρες να επιλέξουν τη δική τους μονάδα και ακόμη και τον ακριβή ρόλο τους.

«ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ — επιλέξτε τη μονάδα σας τώρα», λέει μια διαφημιστική πινακίδα για το τάγμα των Λύκων Ντα Βίντσι. Επίσημα γνωστή ως η 67η ανεξάρτητη μηχανοκίνητη ταξιαρχία του στρατού, ξεκίνησε ως ένα εθνικιστικό παραστρατιωτικό κίνημα και έχει πολεμήσει στην ανατολική Ουκρανία για μια δεκαετία.

Μια άλλη γράφει: «Ενταχθείτε στην καλύτερη ομάδα!», αναφερόμενος στη μονάδα drones Αχιλλέας, μέρος της επίλεκτης 92ης ταξιαρχίας εφόδου.

«Κάθε ταξιαρχία στρατολογεί σε κάποιο βαθμό, εξαρτάται μόνο από το πόσο ανεπτυγμένο είναι το σύστημά της», δήλωσε στους Financial Times ο Σερχί Κουζάν, πρόεδρος του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας.

Η ιδέα είναι ότι δίνοντάς τους αίσθηση ελέγχου, οι Ουκρανοί μπορούν να πειστούν να εγγραφούν σε γνωστότερες και πιθανώς καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες. Ή ότι θα αναλάβουν εξειδικευμένους ρόλους στα μετόπισθεν, για την υποστήριξη των στρατευμάτων πρώτης γραμμής.

Το σιωπηρό μήνυμα είναι ότι εάν οι Ουκρανοί δεν προσφερθούν εθελοντικά τώρα, διατρέχουν τον κίνδυνο να στρατευτούν αργότερα σε τυπικούς σχηματισμούς πεζικού υπό λιγότερο ικανούς διοικητές.

Παράλληλα με την κανονική στρατολογία

Αυτή η νέα προσέγγιση «επιλογής» αναπτύσσεται παράλληλα με την τακτική στρατολόγηση του Κιέβου. Το υπουργείο Άμυνας το περιέγραψε ως «μια νέα ευκαιρία για να συμπληρωθούν οι μονάδες με επαγγελματίες και ανθρώπους με κίνητρα», αλλά αρνήθηκε να πει πόσους άνδρες είχε στρατολογήσει.

«Σύμφωνα με κοινωνιολογικές έρευνες, πολλοί Ουκρανοί πολίτες είναι έτοιμοι να στρατολογηθούν, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες κινήτρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. «Μία από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις είναι να κατανοήσουμε πού, με ποιον, πώς και σε ποια θέση θα υπηρετήσει ένα άτομο».

Το υπουργείο χρησιμοποιεί επίσης ειδικούς στρατολογητές για να εκπληρώσει βασικούς ρόλους.

Το Lobby X, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία προσλήψεων, έχει επεξεργαστεί 80.000 αιτήσεις για 3.200 κενές θέσεις σε 500 μονάδες. Είπε ότι τώρα συμπληρώνει 1.000 στρατιωτικές θέσεις το μήνα.

«Προσπαθούμε να προσελκύσουμε συνεργάτες. Οι ανάγκες του στρατού είναι τεράστιες», δήλωσε στους FT ο Βλάντισλαβ Γκρέζεφ, διευθύνων σύμβουλος του Lobby X.

Η εταιρεία στρατολόγησης πραγματοποίησε έρευνα σε 46.000 Ουκρανούς νωρίτερα αυτό το έτος για να κατανοήσει καλύτερα τι εμποδίζει περίπου 3 εκατομμύρια άνδρες στρατιωτικής ηλικίας να καταταγούν. Μόλις το 7% των ερωτηθέντων ήταν στη διαδικασία ένταξης, ενώ το 23% δήλωσε ότι θα υπηρετούσε μόνο εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

“Ποιος νοιάζεται για μένα;”

Το μεγαλύτερο ερώτημα των πιθανών νεοσυλλέκτων είναι αν «ο μελλοντικός διοικητής τους θα νοιαστεί για τη ζωή και την υγεία τους», είπε ο Γκρέζεφ. «Δεν είναι ο φόβος του θανάτου. Πρόκειται για αβεβαιότητα. Θέλουν να ελέγχουν το μέλλον τους όσο το δυνατόν περισσότερο».

Οι εναλλαγές μερικής απασχόλησης κάποιων κατατασσομένων είναι ένα ακραίο παράδειγμα επιλογής στρατιωτικής θητείας. Η μονάδα στην οποία εντάχθηκε ένας οδοντίατρος που μίλησε στους FT είναι ένα τάγμα εθελοντών που προσφέρει πολύ πιο ευέλικτες συνθήκες από τον τακτικό στρατό. Όμως η στρατηγική του είναι ριψοκίνδυνη. Το υπουργείο Άμυνας αναγνωρίζει επίσημα τις εθελοντικές μονάδες, επομένως μπορούν να στρατολογούν.

Ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο, είπε στους FT ότι υπάρχει κίνδυνος, ενώ οι ελίτ μονάδες θα μπορούσαν να προσελκύσουν νεοσύλλεκτους με κίνητρα, θα μπορούσαν επίσης να στερήσουν στρατεύσιμους από άλλες μονάδες.

«Αν συγκεντρώσετε όλα τα καλύτερα στρατεύματά σας σε μόνο δύο σχηματισμούς ελίτ, αυτοί οι σχηματισμοί σε έναν πόλεμο φθοράς τείνουν να [φθαρούν] πολύ, πολύ πιο γρήγορα».

Αλλά με μόνο εθελοντική στρατολόγηση το Κίεβο δεν θα βρει τους 300.000 άνδρες που χρειάζεται, είπε ο Γκάντι. Σύντομα, η Ουκρανία θα πρέπει να «κάνει κάποιες σκληρές επιλογές» προκειμένου να αναπληρώσει τις δυνάμεις της.

Ο Γκρέζεφ, από το Lobby X, είπε ότι ο στρατός θα προτιμούσε πάντα έναν εθελοντή με κίνητρα από έναν απρόθυμο στρατεύσιμο, αλλά «πάντα θα υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των αυτοβούλως παρουσιαζομένων ατόμων», ειδικά για τις μονάδες πεζικού.

«Η στρατολόγηση είναι απαραίτητη γιατί πρόκειται για ζωή ή θάνατο για την Ουκρανία ως χώρα», είπε ο Γκρέζεφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή