Τα πρώτα χαρτονομίσματα των 10 χιλιάδων πέσο έθεσε σε κυκλοφορία η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες να μην κουβαλούν σωρούς μετρητών, καθώς η χώρα μαστίζεται από τον πληθωρισμό και το νόμισμα έχει καταρρεύσει.

Τα νέα χαρτονομίσματα, αξίας 11 δολαρίων με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της χώρας, είναι πέντε φορές πιο πολύτιμα από το προηγούμενο μεγαλύτερο χαρτονόμισμα, των 2.000 πέσος — το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί πέρυσι και παραμένει σχετικά σπάνιο — και 10 φορές πιο πολύτιμα από το πιο κοινό… χιλιάρικο.

Οι πληρωμές με μετρητά παραμένουν δημοφιλείς στην Αργεντινή, όπου πολλοί έμποροι λιανικής προτιμούν να λαμβάνουν ζεστό χρήμα εν μέσω χρόνιας οικονομικής αστάθειας, ενώ άλλοι λειτουργούν εκτός λογαριασμών. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να κουβαλούν χρήματα ακόμα και σε σακίδια για να κάνουν πληρωμές.

Στο 50% ρίχνει τα επιτόκια η Αργεντινή – Υποχωρούν σε μηνιαία βάση οι τιμές

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι τα νέα νομοσχέδια θα «διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ των χρηστών» και «θα κάνουν τα logistics του χρηματοπιστωτικού συστήματος πιο αποτελεσματικά και λιγότερο δαπανηρά».

Το πέσο της Αργεντινής έχει χάσει το 95% της αξίας του τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς επικρατεί  μια σοβαρή οικονομική κρίση , οδηγώντας τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 287% τον Μάρτιο.

Ο Χαβιέ Μιλέι

Ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι , που αυτοαποκαλείται ως αναρχοκαπιταλιστής, αναφέρει ότι το κλειδί για τον περιορισμό του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση του πέσο είναι να τερματιστεί η εξάρτηση των προηγούμενων κυβερνήσεων από την εκτύπωση χρημάτων για τη χρηματοδότηση των δαπανών. Έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη προσπάθεια λιτότητας , σταματώντας την ανάγκη εκτύπωσης χρημάτων για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να βασίζεται στην εκτύπωση χρήματος για να πληρώσει τόκους σε ένα μεγάλο σωρό βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων που εκδίδονται σε εγχώριους πιστωτές.

Η νομισματική αρχή μείωσε το επιτόκιο αναφοράς πέντε φορές από τότε που ανέλαβε ο Μιλέι, από 133% τον Δεκέμβριο σε μόλις 50%—πολύ κάτω από τον πληθωρισμό— προκειμένου να αποθαρρύνει τις τοπικές τράπεζες να κρατούν αυτά τα βραχυπρόθεσμα χαρτονομίσματα και να εκκαθαρίσουν τον ισολογισμό τους.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός της Αργεντινής κορυφώθηκε στο 26% τον Δεκέμβριο και έκτοτε μειώθηκε στο 11% τον Μάρτιο. Ο Μιλέι είπε ότι το μηνιαίο ποσοστό του Απριλίου, το οποίο θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο.

Τα νέα χαρτονομίσματα των 10.000 πέσο τυπώθηκαν στην Κίνα από την κρατική China Banknote Printing and Minting Corporation. Η κυβέρνηση της Αργεντινής βασίζεται σε χαρτονομίσματα που τυπώθηκαν στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Ισπανία, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για μετρητά κατακλύζει το εθνικό νομισματοκοπείο της.

Για παράδειγμα, ο αριθμός των χιλιάρικων που είναι σε κυκλοφορία διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η αργεντίνικη εφημερίδα La Nación.

Ένα χαρτονόμισμα των 20.000 πέσο θα αρχίσει να κυκλοφορεί προς το τέλος του έτους, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή