Ισχυρή πιθανότητα η Ισπανία να τοποθετήσει για πρώτη φορά μια γυναίκα στη θέση του διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Η Μονσεράτ Μαρτίνεθ,  αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών CNMV, θεωρείται ως η επικρατέστερη για την αντικατάσταση του κυβερνήτη Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος όταν λήξει η θητεία του στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Ισπανία: Η Γερμανία μπορεί να βρει έναν τρόπο να λειτουργήσει ο κοινός δανεισμός της ΕΕ

Υποψήφιοι είναι επίσης ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο αναπληρωτής του ντε Κος, προσθέτει η πηγή.

Η επιλογή της εξασφαλίζει μια θέση στο 26μελές διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο καθορίζει τα επιτόκια για το νομισματικό μπλοκ ενώ όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι άντρες. Ο Πέτρο Σάντσες έχει ιστορικό υποστήριξης της ισότητας των δύο φύλων, καθώς στο υπουργικό του συμβούλιο υπερτερούν οι γυναίκες των αντρών.

Η έναρξη της θητείας του νέου κεντρικού τραπεζίτη θα συμπέσει με την έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των ευρωεπιτοκίων. Ο ντε Κος θα συμμετάσχει στην συνάντηση της ΕΚΤ, που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Ιουνίου που αναμένεται ευρέως να αποφασιστεί η πρώτη μείωση των επιτοκίων. Ο διάδοχος του θα συμμετάσχει στις επόμενες συζητήσεις που θα αφορούν το ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η πολιτική θα μπορούσε να παίξει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία επιλογής. Αντί για τεχνοκράτη, ο Sanchez μπορεί να επιλέξει έναν σύμμαχο των κυβερνώντων Σοσιαλιστών του. Μένει να δούμε αν θα διατηρηθεί μια παραδοσιακή συνεννόηση, σύμφωνα με την οποία η αντιπολίτευση επιλέγει τον αναπληρωτή διευθυντή της Τράπεζας της Ισπανίας.

Ο Σάντσες είχε επίσης ιστορικό αιφνιδιασμών, επιλέγοντας τον Κάρλος Κουέρπο -το όνομα του οποίου δεν είχε προκύψει εδώ και μήνες εικασιών- ως υπουργό Οικονομίας πέρυσι.

Μονσεράτ Μαρτίνεθ

Είναι αντιπρόεδρος της ισπανικής ρυθμιστικής αρχής αγοράς για περισσότερα από τρία χρόνια και προηγουμένως εργάστηκε στην κεντρική τράπεζα, όπου ήταν επικεφαλής του γραφείου του αναπληρωτή διοικητή.

Κατείχε επίσης διάφορες θέσεις σε ισπανικούς εμπορικές τράπεζες όπως η CaixaBank και η BBVA.

Φερνάντο Ρεστόι

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ο Φερνάντο Ρεστόι, όπως και ο Μαρτίνεζ, υπηρέτησε επίσης ως αντιπρόεδρος του CNMV.

Επίσης, είναι πρώην υποδιοικητής στην κεντρική τράπεζα, όπου εργάστηκε δίπλα-δίπλα με τΗν Μαρτίνεθ.

Μαργαρίτα Ντελγάδο

Υποδιοικητής από το 2018 και μέλος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, η Μαργαρίτα Ντελγκάδο έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στην κεντρική τράπεζα της Ισπανίας. Πέρυσι έχασε την ηγεσία του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Γερμανίδας Claudia Buch.

Άγγελος Ούμπιντε

Πρώην οικονομικός σύμβουλος του Σάντσες, ο οποίος επί του παρόντος διευθύνει την οικονομική έρευνα στο Citadel Hedge Fund στη Νέα Υόρκη. Παρά την απόσταση, παραμένει καλά συνδεδεμένος με τους Σοσιαλιστές της Ισπανίας και τον Σάντσες.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός διορίσει μια γυναίκα για να διευθύνει την κεντρική τράπεζα, θεωρείται πιθανός αναπληρωτής, αν και αυτό θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση σε τροχιά σύγκρουσης με το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο θα περίμενε να ονομάσει το Νο. 2 σύμφωνα με μια μακροχρόνια άτυπη συμφωνία.

 Όσκαρ Άρκε

Γενικός διευθυντής οικονομικών στην ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, συμμετέχει ήδη σε συνεδριάσεις για τα επιτόκια.

Είχε προηγουμένως μια παρόμοια θέση στην κεντρική τράπεζα της Ισπανίας  τον ίδιο ρόλο που είχε ο ντε Κος πριν γίνει διοικητής το 2018.

Ντέιβιντ Βεγκάρα

Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Banco Sabadell, υπηρέτησε ως γραμματέας οικονομικών υποθέσεων της Ισπανίας μεταξύ 2004 και 2009, υπό μια προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Χοσέ Λουίς Εσκρίβα

Εργάζεται υπό τον Σάντσες ως υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού και δημοσίων υπηρεσιών και ήταν υπουργός ένταξης, κοινωνικής ασφάλισης και μετανάστευσης στην προηγούμενη κυβέρνηση. Υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Δημοσιονομική Υπευθυνότητα της Ισπανίας και κατείχε θέσεις στην BBVA και την ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή