Με μεγάλο ποσοστό ακαρπίας, το οποίο ξεπερνά το 40% μεσοσταθμικά, ξεκίνησε η φετινή χρονιά για το ακτινίδιο στο νομό Καβάλας.

Αντίστοιχα, οι ζημίες στα κιλά υπολογίζονται από 40% – 80%, το οποίο συνεπάγεται με μια τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους ακτινιδιοπαραγωγούς του δήμου Νέστους, ζημία που θα μετακυλήσει – σύμφωνα με τους παραγωγούς – και στην επόμενη χρονιά, καθώς το ακτινίδιο καρπίζει σε κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς.

Ακτινίδιο: Το success story στις εξαγωγές – Στα 235,9 εκατ. ευρώ η αξία

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Χρυσούπολη Καβάλας, με τη συμμετοχή των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με την καλλιέργεια και την εμπορία του ακτινιδίου καθώς και γεωτεχνικών, ώστε να διατυπωθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα στην φετινή καλλιεργητική χρονιά.

Ζημιές και από τους ισχυρούς ανέμους

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το μεγάλο ποσοστό ακαρπίας οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες των δέντρων. Πρωτοφανής είναι επίσης ο μεγάλος αριθμός μη εμπορεύσιμων καρπών σε σχήμα «πεταλούδας», οι οποίοι αφαιρούνται από τα δέντρα κατά το αραίωμα και το οποίο, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, οφείλεται στην κλιματική κρίση.

Στα ήδη μειωμένα κατά το ήμισυ τονάζ ανά στρέμμα, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται τεράστιες ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν καθολικά τη περιοχή, σπάζοντας μεγάλο ποσοστό βλαστών από τα δέντρα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Επιχειρήσεις του νομού Καβάλας θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τεκμηριώνοντας θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αντιστάθμιση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO