Η εχθρική εξαγορά της Banco de Sabadell SA από την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA παραβιάζει το νόμο, ανέφερε η Sabadell, ανεβάζοντας το θερμόμετρο σε μια ολοένα πιο σκληρή εταιρική μάχη, στην Ισπανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ισπανικής ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών CNMV, η Sababell  τονίζει ότι τα έγγραφα που έδωσε η BBVA ως μέρος της προσφοράς της την Πέμπτη «παραβιάζουν» έναν κανόνα που διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πρέπει να κάνουν τέτοιες προσεγγίσεις.

Τα έγγραφα και μια συνάντηση επενδυτών που διοργάνωσε η BBVA «παρουσιάζουν ελλιπείς πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν την αγορά», τονίζεται στην ανακοίνωσε, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν εγκαταλείπει η BBVA: Επιθετική προσφορά απευθείας στους μετόχους της Sababell

Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν το νέο επεισόδιο στην κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ των δύο ισπανικών τραπεζών, στον απόηχο της απόφασης της BBVA να καταθέσει εχθρική προσφορά εξαγοράς.

Σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση BBVA απευθύνθηκε την Πέμπτη στους μετόχους της Sabadell σε μία προσφορά που αποτιμά την τράπεζες σε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσφέρει μία νεοεκδοθείσα μετοχή BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell, που ισοδυναμεί με premium περίπου 18% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης.

«Δεν περιμέναμε ότι η τράπεζα θα γίνει εχθρική με όρους που έχουν ήδη απορριφθεί στο παρελθόν από το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell και οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές», σχολιάζει ο αναλυτής της Deutsche Bank Alfredo. «Επιπλέον, η σταθεροποίηση στη σχέση ανταλλαγής σημαίνει ότι η επιτυχία της εξαρτάται κυρίως από την απόδοση της τιμής της μετοχής της BBVA, η οποία έχει πληγεί σημαντικά μέχρι στιγμής».

Τραπεζικός γίγαντας

Ο «γάμος» των δύο δανειστών θα δημιουργούσε έναν νέο ισπανικό τραπεζικό γίγαντα με κοινό ισολογισμό άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της BBVA και της Sabadell θα φτάσει πλησιάσει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, πλησιάζοντας την αποτίμηση του μεγαλύτερου δανειστή της Ισπανίας, της Banco Santander SA.

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι αντιτίθεται στην προσπάθεια εξαγοράς επειδή θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα στη χρηματοπιστωτική αγορά. Είπε επίσης ότι έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Τα σχόλια έγιναν ενόψει των περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία στις 12 Μαΐου. Η Sabadell είναι καταλανική τράπεζα και πολιτικοί στην περιοχή έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη σχεδιαζόμενη εξαγορά.

Οι αρνητικές αντιδράσεις στην προτεινόμενη συμφωνία από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους «θα μπορούσαν να καταστήσουν τις ρυθμιστικές εγκρίσεις από τις τοπικές αρχές πιο προκλητικές», δήλωσε ο αναλυτής της Berenberg, Μιχαήλ Χριστοδούλου.

Οι εχθρικές προσφορές είναι σπάνιες στην ευρωπαϊκή τραπεζική, η οποία υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Μια εχθρική προσέγγιση της BBVA μπορεί να προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών, δήλωσε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή