Δυναμικό μπάσιμο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, απανθρακοποίηση και ψηφιοποίηση αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζεται σε στέρεες βάσεις η στρατηγική για τον Τιτάνα του μέλλοντος.

Τιτάν: Σχέδια για εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Όπως προέκυψε και από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκηση του ομίλου με αναλυτές, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ομίλου, η ψηφιοποίηση (έξυπνες πόλεις, τεχνητή νοημοσύνη) και η ανθεκτικότητα των υποδομών, σε καιρούς κλιματικής κρίσης, αποτελούν τις επενδυτικές αιχμές που ισχυροποιούν το αναπτυξιακό αφήγημα του Τιτάνα.

Ο όμιλος σημειώνεται ότι έχει δεσμευτεί για την παραγωγή σκυροδέματος με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Σύμφωνα με τη στρατηγική της εταιρείας, οι επενδύσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ενεργειακού μείγματος συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, με αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, πρώτων υλών και υψηλότερη χρήση συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών έτσι ώστε να μειωθεί ο δείκτης κλίνκερ/τσιμέντου.

Οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού προχωρούν επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα, στοχεύοντας στην περαιτέρω εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων στα εργοστάσια του ομίλου και συνεπώς στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων.

Eλκυστικότητα, νέα κεφάλαια, εξαγορές

Η Titan Cement International SA (Euronext Brussels, ATHEX και Euronext Paris, TITC) ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να προχωρήσει σε εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ της θυγατρικής του ομίλου, Titan America, αντλώντας κεφάλαια που θα διευκολύνουν την χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξης και των επενδυτικών ευκαιριών του ομίλου Τιτάν και της Titan America.

Η Titan America, με πωλήσεις 1,6 δισ. δολάρια, είναι μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και πρωταγωνιστική θέση στις αγορές της Φλόριντα, τις Μέσο-Ατλαντικές πολιτείες και στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης/New Jersey.

Γιατί ο όμιλος επιλέγει να κάνει το μεγάλο βήμα μπαίνοντας στην Μέκκα των Χρηματιστηρίων;

1)O Τιτάνας που διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Αίγυπτο, Τουρκία, Βραζιλία και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προς 2,4 δισ. ευρώ, με τον συνολικό του καθαρό δανεισμό (και της Titan American) να διαμορφώνεται στα τέλη του 2023 στα 660 εκατ. ευρώ, με την εισαγωγή του στην… χρηματιστηριακή Μέκκα (ΗΠΑ) θα αυξήσει την ελκυστικότητα της μετοχής και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

2)Παράλληλα, θα αντλήσει κεφάλαια που θα συμβάλλουν στην χρηματοδότηση του επενδυτικού του πλάνου, περί τα 250 εκατ. ευρώ για το 2024. Βέβαια οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου αρκούν για να τρέξουν οι επενδύσεις αλλά σε κάθε περίπτωση νέα κεφάλαια είναι ευπρόσδεκτα.

3)Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο και για εξαγορές, απορροφήσεις και συγχωνεύσεις εταιρειών του βιομηχανικού κλάδου.

Το success story στις ΗΠΑ

O Τιτάνας, που δραστηριοποιείται στην Αμερική με δύο εργοστάσια, επιλέχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου στο εργοστάσιο του Roanoke στη Βιρτζίνια.

Με φόντο την ανθεκτική οικονομία της χώρας, οι επιδόσεις του ομίλου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ζήτησης, όπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα. Σε ένα τρίμηνο που παραδοσιακά παρουσιάζει εποχικά χαμηλή ζήτηση στον κλάδο, οι επιδόσεις του ομίλου επηρεάστηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ενώ διατηρήθηκε και η δυναμική των τιμών.

Οι προγραμματισμένες ετήσιες διακοπές λειτουργίας για λόγους συντήρησης στα δύο εργοστάσια τσιμέντου πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος σε σύγκριση με το 2023, με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου να επιβαρύνονται με περισσότερα έξοδα (9,2% η αύξηση κερδών EBITDA σε δολάρια USD, χωρίς αυτά τα κόστη). Οι παραγγελίες πελατών παραμένουν σε υψηλά μεγέθη και η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω των συσσωρευμένων ανεκτέλεστων παραγγελιών, τόσο για δημόσια όσο και για ιδιωτικής πρωτοβουλίας έργα.

Η επίδραση του προγράμματος για τις υποδομές (IIJA) γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, ενώ ο νόμος για την ενίσχυση της τεχνολογίας (CHIPS) καθοδηγεί και ενισχύει τον μετασχηματισμό του βιομηχανικού κλάδου στις ΗΠΑ. Μετά τις αναβαθμίσεις στους σταθμούς εισαγωγής στην Τάμπα και στο Νόρφολκ, ο όμιλος μπορεί πλέον να τροφοδοτεί περαιτέρω τις περιοχές δραστηριοποίησής του στις Νοτιοανατολικές και Μεσοατλαντικές Πολιτείες και να καλύψει με αυτόν τον τρόπο την αυξημένη ζήτηση.

Iσχυρές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο

Tην ίδια στιγμή, δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς με αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία «μαρτυρούν» τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου του Τιτάνα. Το έτος ξεκίνησε με ισχυρή αύξηση πωλήσεων σε όλες τις περιοχές, φτάνοντας τα €623,7 εκ., (αύξηση 6,1%) σε ένα τρίμηνο με αυξημένη ζήτηση σε όλα τα προϊόντα μας και σταθερά επίπεδα τιμών. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €109,8 εκ., καταγράφοντας το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των κερδών EBITDA.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα ενισχυμένα είναι τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €52,4 εκ. καταγράφοντας αύξηση 18,4%, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA είναι στα χαμηλά επίπεδα του 1,2x. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές κατέγραψαν εποχικές εισροές ύψους €14 εκ. στο τρίμηνο. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στα €684 εκ., έναντι €660 εκ. στο τέλος του 2023, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,2x.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο όμιλος, θετικές προοπτικές για το έτος δημιουργούνται χάρη στην αυξημένη ζήτηση, τα σταθερά επίπεδα τιμών, τη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους ενέργειας και τη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για μείωση των εκπομπών άνθρακα συμπεριλαμβανομένου και του σημαντικού έργου δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα στην Ελλάδα και του πρώτου έργου παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου στην Δυτική Βιρτζίνια (ΗΠΑ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία