Ένα νέο ορόσημο στην υπεραιωνόβια ιστορία του, στα 122 χρόνια ζωής του, κατακτά ο ελληνικών συμφερόντων όμιλος Τιτάν.
Η τσιμεντοβιομηχανία που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την οικονομική τροχιά της χώρας όλο τον 20ο αιώνα και στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, συνεχίζει να μεγαλώνει να εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες αγορές του κόσμου και να αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες και πηγές χρηματοδότησης.
Ο Τιτάνας δεν χωρά στην Ελλάδα… Και σχεδόν ενάμιση αιώνα επεκτείνεται. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της τσιμεντοβιομηχανίας είναι η εισαγωγή το 1912 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εισαγωγή το 2019 στα χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών και Παρισίων και τώρα επόμενο ορόσημο είναι η εισαγωγή της θυγατρικής Titan America σε Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη. Διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
O Μπάιντεν στρώνει το χαλί… σε Τιτάνα και Ελληνικά Καλώδια
Η ίδρυση και η οικογένεια Κανελλόπουλου
Τα… θεμέλια για την ίδρυση του Τιτάνα, μπήκαν το 1902 όταν τρεις χημικοί, ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, Λεόντιος Οικονομίδης και Ανδρέας Χατζηκυριάκος, ένας μηχανικός ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου και ένας εμποροπλοίαρχος ο Νικόλαος Χατζηκυριάκος συστήνουν την Ετερόρρυθμο Εταιρεία ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ με έδρα τον Πειραιά, μετοχικό κεφάλαιο 200.000 δρχ. και σκοπό την κατασκευή εργοστασίου τσιμέντου. Το εργοστάσιο επρόκειτο να κατασκευαστεί στην Ελευσίνα.
Το 1910 αποχωρούν οι Χατζηκυριάκοι και τα μερίδια τους αποκτούν οι υπόλοιποι εταίροι με την εταιρεία να αποκτά μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και να ονομάζεται ΤΙΤΑΝ.
Στις 7 Μαρτίου 1911 εκλέγεται πρόεδρος ο Νικόλαος Κανελλόπουλος από το Αίγιο γιος του σταφιδέμπορου Κανέλλου Κανελλόπουλου. Η οικογένεια Κανελλόπουλου, αξίζει να σημειωθεί έχει τις δικές της σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας με μέλη της βιομήχανους και πολιτικούς.
Η Μαριλένη Κανελλοπούλου, κόρη του βιομήχανου Λεωνίδα Κανελλόπουλου, ήταν σύζυγος του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, ενός εκ των προέδρων του ΣΕΒ και μετόχων του Τιτάνα. Γιος τους είναι ο σημερινός πρόεδρος του ομίλου Τιτάν και του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Το 1912 η Τιτάν εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ την περίοδο 1930 – 1960 από το εργοστάσιο τσιμέντου στην Ελευσίνα επεκτείνεται με εξαγωγές σε ξένες αγορές. Πρώτη ήταν η Βραζιλία.
Την περίοδο 1962 – 1978 επεκτείνεται στην Ελλάδα κατασκευάζοντας εργοστάσια στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, στο Δρέπανο Αχαίας και στο Καμάρι Βοιωτίας, ενώ ιδρύει την ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ Δομικά Υλικά.
Από το 1979 έως το 2001 κάνει τα μεγάλα ανοίγματα με την ίδρυση μονάδων παραγωγής και σταθμών διακίνησης εκτός συνόρων.
Το 1979 υίθενται σε λειτουργία οι πρώτοι πλωτοί σταθμοί διανομής της εταιρίας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Την περίοδο 1985-1988 η εταιρία ξεκινά τις εξαγωγές στις ΗΠΑ και κατασκευάζει σταθμό διανομής στο λιμάνι Νιούαρκ στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ (Port Newark, New Jersey).
Την περίοδο 1989-1994 ο όμιλος καθετοποιείται κι επενδύει σε λατομεία και μονάδες ετοίμου σκυροδέματος και στην εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας Roanoke Cement, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
Ιδρύονται σταθμοί διανομής στην Ιταλία (Βενετία), στη Γαλλία (Μασσαλία) και στη Μ. Βρετανία (Χαλ).
Το 1998 η επέκταση του Ομίλου συνεχίζεται σε νέες γεωγραφικές περιοχές, με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στις εταιρίες Plevenski Cement στη Βουλγαρία και Cementarnica Usje στη Β. Μακεδονία.
Το 1999 ο ΤΙΤΑΝ προβαίνει σε εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην αιγυπτιακή εταιρία Beni Suef Cement (κοινοπραξία Lafarge-TITAN). Τίθεται σε λειτουργία νέος σταθμός διανομής στη Σαφάγκα της Αιγύπτου.
Το 2000 εξαγοράζεται η TARMAC AMERICA Inc., με την πλήρη απόκτηση των εργοστασίων τσιμέντου Roanoke (Βιρτζίνια) και Pennsuco (Φλόριντα), λατομείων, μονάδων παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος και σταθμών διανομής στις ΗΠΑ. Η TARMAC μετονομάζεται σε TITAN AMERICA και εντάσσεται πλήρως στο δυναμικό του ομίλου.
Το 2002 ο Τιτάν κλείνει 100 χρόνια. Στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του προστίθεται η ιπτάμενη τέφρα με την ένταξη της αμερικανικής εταιρίας Separation Technologies (STET) στο δυναμικό του Ομίλου.
Ο Όμιλος εξαγοράζει την τσιμεντοβιομηχανία Kosjeric στη Σερβία και ενισχύει την παρουσία στην Αίγυπτο με την εξαγορά της εταιρίας Alexandria Portland Cement (κοινοπραξία Lafarge-TITAN).
Η Τουρκία
Ο όμιλος Τιτάν συνεχίζει την επέκταση του και το 2004 εξαγοράζει τη μονάδα παραγωγής τσιμέντου Zlatna Panega στη Βουλγαρία.
Το 2007 ο όμιλος επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην αμερικανική αγορά έτοιμου σκυροδέματος, με την εξαγορά από την TITAN AMERICA LLC τριών ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής.
Το 2008 εξαγοράζει τη συμμετοχή της Lafarge (ποσοστό 50%) στην κοινοπραξία με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ στην Αίγυπτο, καθώς και ποσοστό 50% της εταιρίας Adocim στην Τουρκία.
Το 2010 εγκαινιάζεται η νέα μονάδα παραγωγής τσιμέντου ΑΝΤΕΑ στην Αλβανία, μια επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και εξαγοράζεται η μονάδα παραγωγής τσιμέντου Sharr στο Κόσοβο.
Το 2012 η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ γιορτάζει τα 100 χρόνια από την εισαγωγή της μετοχής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το 2014 η εταιρία Separation Technologies LLC, θυγατρική του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, μετονομάζεται σε ST Equipment & Technology LLC.
Το 2016 ο ΤΙΤΑΝ αποκτά συμμετοχή στην τσιμεντοβιομηχανία Companhia Industrial de Cimento Apodi στη Βραζιλία.
Το 2018 ο ΤΙΤΑΝ αποκτά τον έλεγχο της κοινοπραξίας του στην Τουρκία, Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S.
Η εποχή των μνημονίων
Η δεκαετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ελληνική βιομηχανία.
Το 2018 αποφασίζεται η μεταφορά της έδρας της εταιρείας και η εισαγωγή των μετοχών της και στα χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών και Παρισίων.
Το 2019 Η TITAN Cement International καθίσταται η μητρική εταιρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ έπειτα από την επιτυχή έκβαση της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής που υπεβλήθη στους μετόχους της Α.Ε. Τσιμέντων TΙΤΑΝ, πρώην μητρικής εταιρίας του Ομίλου που εδρεύει στην Ελλάδα.
Η TITAN Cement International S.A είναι εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών, στο Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εισαγωγή στο Euronext αποτελεί έναν ακόμα σταθμό σε έναν αιώνα διεθνούς ανάπτυξης για τον Τιτάνα.
Η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο όμιλος Τιτάν δεν εφησυχάζει παρά το ό,τι διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 10 χώρες και έχει παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.
Προχώρα σε επενδύσεις που θα τον εδραιώσουν και στην εποχή της πράσινης μετάβασης, ενώ σημαντικές είναι και οι δράσεις που αναλαμβάνει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.
Οι επιδόσεις
Συνεχίζει να γράφει ιστορικές επιδόσεις στα οικονομικά του μεγέθη τόσο το 2023 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Και για το τρέχον έτος άξια αναφοράς είναι η επισήμανση που κάνει ως προς τις προοπτικές του ομίλου: «Ο Όμιλος ξεκίνησε το έτος δυναμικά. Οι ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε σε όλες τις βασικές αγορές αποδίδονται στη στρατηγική ενοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των προϊόντων που διαθέτει σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας του στην αγορά μέσω συνεργειών σε επίπεδο δικτύου. Με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την εγγύτητα στον πελάτη και την αποτελεσματική χρήση των πόρων, προωθούμε αναπτυξιακές επενδύσεις που έχουν ως στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων μας και την ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους. Οι προοπτικές μας για το 2024 παραμένουν θετικές, λόγω των υψηλών όγκων πωλήσεων, των σταθερών επιπέδων των τιμών και της επιτυχούς ολοκλήρωσης έργων που αποβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη».
Η Αμερική
Η Titan America για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανακοινώνει κύκλο εργασιών στα 370,6 εκατ. ευρώ υψηλότερο κατά 2,1% έναντι του 2023, ενώ ανθεκτικά είναι και τα EBITDA. Έκλεισαν στα 62,2 εκατ. ευρώ από 66,3 εκατ. ευρώ το 2023.
Πρόσφατα ο όμιλος ανακοίνωσε πως το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ενέταξε στο πακέτο IRA το αίτημα του για επιχορήγηση 61,7 εκατ. δολ. με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου.
Το επόμενο βήμα του ομίλου όπως ανακοίνωσε είναι η εισαγωγή της θυγατρικής στις ΗΠΑ σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
O κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο «Κύκλος της Ζυρίχης»
Σημερινός πρόεδρος του ομίλου Τιτάν είναι ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Έχοντας σπουδάσει ηλεκτρολόγος – μηχανικός (Dipl. EL-Ing. ETH, 1985) στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο Ζυρίχης και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α., 1987) στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δοκιμάζεται επίσης και ως συνεχιστής του περίφημου «κύκλου της Ζυρίχης».
Πριν 100 χρόνια και βάλε, όλες σχεδόν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που χτίστηκαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του ομίλου Τιτάν, καθώς και η δημιουργία του ΣΕΒ, ήταν πρωτοβουλία των γόνων εύπορων σταφιδέμπορων και καραβοκύρηδων, οι οποίοι γύρισαν στη χώρα μας μετά από τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης αποφοίτησε επίσης και ο πατέρας του, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.
Στο απαιτητικό αυτό «περιβάλλον» και με δεδομένο ότι για μια επιτυχημένη διοίκηση δεν υπάρχουν συνταγές ούτε εύκολες λύσεις, ο manager του Τιτάνα φαίνεται πως έως τώρα τα έχει καταφέρει πολύ καλά.
Latest News
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας
«Μεγάλος ασθενής» η βιομηχανία στην Ευρώπη - «Σβήνουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ενεργειακού κόστους
Η βιομηχανία στην ΕΕ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και την Κίνα
Τι ζητά η βιομηχανία για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο - Ο Χατζημηνάς στο 4ο OT FORUM
Το ζήτημα της επαναβιομηχάνισης θα θέσει στο 4o OT FORUM ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς - Το debate με τον Τάκη Θεοδωρικάκο