Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αν και στο σύνολο του πρώτου τριμήνου εφέτος διατήρησε θετικό πρόσημο.

Πιο αναλυτικά, αύξηση της τάξης του 3,4% παρουσίασε ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το α’ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η αύξηση προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

• Κατά 12,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 3,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

• Κατά 2,6% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 1,4% του Δείκτη Μεταποίησης

Πάντως η κατασκευή ειδών ένδυσης και η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων δεν ακολούθησαν το θετικό κλίμα σημειώνοντας μείωση κατά -14,5% και -19,5% αντίστοιχα.

Υποχώρηση τον Μάρτιο

Παρά τις καλές επιδόσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο o Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής υποχώρησε κατά 0,6% σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τον Μάρτιο καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης (-36%), όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες.

Στον αντίποδα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (+20,4%).

Πτώση και σε μηνιαία βάση

Ας σημειωθεί ότι και σε μηνιαία βάση, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,3%.

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά τον Μάρτιο 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία