Την Παρασκευή, η εταιρεία προηγμένης πυρηνικής σχάσης Oklo, της οποίας πρόεδρος είναι ο Σαμ Άλτμαν, άρχισε να διαπραγματεύεται την μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η εταιρεία, η οποία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει έσοδα, εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω μιας εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού με την ονομασία AltC Acquisition Corp, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Άλτμαν.
Ο «μίστερ ChatGPT» πειραματίζεται στον… επαναπρογραμματισμό του ανθρώπινου σώματος
Σύμφωνα με το CNBC, κάτω από το σύμβολο «OKLO», οι μετοχές διαπραγματεύονταν λίγο πάνω από τα 15 δολάρια το πρωί της Παρασκευής. Η Oklo επρόκειτο να λάβει περισσότερα από 306 εκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστα έσοδα μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Oklo βασίζεται στην εμπορευματοποίηση της πυρηνικής σχάσης, δηλαδή της αντίδρασης που τροφοδοτεί όλους τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Αντί για συμβατικούς αντιδραστήρες, η εταιρεία στοχεύει να χρησιμοποιήσει μίνι πυρηνικούς αντιδραστήρες που στεγάζονται σε δομές πλαισίου Α. Στόχος του είναι να πουλήσει την ενέργεια σε τελικούς χρήστες όπως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Η Oklo εργάζεται επί του παρόντος για την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα μικρής κλίμακας στο Αϊντάχο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος θα μπορούσε τελικά να τροφοδοτήσει τους τύπους κέντρων δεδομένων που χρειάζονται η OpenAI και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για να τρέξουν τα μοντέλα και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης τους.
Χέρι-χέρι AI και πυρηνική ενέργεια
Ο Άλτμαν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, δήλωσε ότι βλέπει την πυρηνική ενέργεια ως έναν από τους καλύτερους τρόπους για να λυθεί το πρόβλημα της αυξανόμενης ζήτησης για τεχνητή νοημοσύνη και ενέργεια που τροφοδοτεί την τεχνολογία, χωρίς να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς , και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχουν επίσης επενδύσει σε πυρηνικούς σταθμούς τα τελευταία χρόνια.
«Δεν βλέπω τρόπο για να φτάσουμε εκεί χωρίς πυρηνικά», είχε δηλώσει ο Άλτμαν στο CNBC το 2023 . «Εννοώ, ίσως θα μπορούσαμε να φτάσουμε εκεί μόνο με ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση. Αλλά από τη δική μου σκοπιά, νιώθω ότι αυτός είναι ο πιο πιθανός και ο καλύτερος τρόπος για να φτάσω εκεί».
Σε συνέντευξή του στο CNBC την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Oklo, Τζέικομπ ΝτεΒιτ, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει έσοδα και δεν διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς προς το παρόν. Είπε ότι η εταιρεία στοχεύει το 2027 να διαθέτει το πρώτο της εργοστάσιο που θα είναι σε λειτουργία.
Η επιλογή SPAC
Η κίνηση, εκ μέρους της Oklo, της επιλογής SPAC (δηλαδή εταιρεία ειδικού σκοπού) χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη από αναλυτές. Οι λεγόμενες αντίστροφες συγχωνεύσεις έγιναν δημοφιλείς τις ημέρες χαμηλών επιτοκίων του 2020 και του 2021, όταν οι αποτιμήσεις της τεχνολογίας εκτοξεύονταν στα ύψη και οι επενδυτές αναζητούσαν ανάπτυξη έναντι κερδών. Αλλά η αγορά SPAC κατέρρευσε το 2022 παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων και δεν έχει ανακάμψει.
Οι εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, από την άλλη πλευρά, είναι τα νέα «αγαπημένα παιδιά» της Wall Street.
«Οι SPAC δεν είχαν ακριβώς τις καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε το να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε εδώ είναι προφανώς συνάρτηση της δουλειάς που καταβάλαμε, αλλά και αυτού που χτίζουμε και επίσης το γεγονός ότι η αγορά βλέπει την ευκαιρία να διαμορφώνεται εδώ», δήλωσε ο ΝτεΒιτ, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 2013. «Πιστεύω ότι είναι πολλά υποσχόμενη κίνηση σε πολλαπλά μέτωπα για την ώθηση των πυρηνικών, της τεχνητής νοημοσύνης, του κέντρου δεδομένων, καθώς και το κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης».
Ρυθμιστικές αποτυχίες
Η εταιρεία έχει γνωρίσει και ρυθμιστικές αποτυχίες. Το 2022, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ (NRC) απέρριψε την αίτηση της Oklo για έναν αντιδραστήρα στο Αϊντάχο. Η εταιρεία εργάζεται σε μια νέα αίτηση, την οποία δεν σκοπεύει να υποβάλει στο NRC πριν από τις αρχές του επόμενου έτους, είπε ο ΝτεΒιτ, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της «δέσμευσης πριν από την εφαρμογή» με την επιτροπή.
Η εμπλοκή Άλτμαν με την Oklo
Ο Άλτμαν βρέθηκε στον δρόμο της Oklo ενώ ήταν πρόεδρος της θερμοκοιτίδας startup Y Combinator. Η Oklo μπήκε στο πρόγραμμα το 2014 μετά από συνάντηση μεταξύ του Άλτμαν και του ΝτεΒιτ. Το 2015, ο Άλτμαν επένδυσε στην εταιρεία και έγινε πρόεδρος.
Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη ενασχόληση του Άλτμαν με την πυρηνική ενέργεια ή άλλες υποδομές που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας.
Το 2021, ο Altman ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία καθαρής ενέργειας Helion, η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση της πυρηνικής σύντηξης. Η Helion ανέφερε σε ανάρτηση ιστολογίου εκείνη την εποχή ότι το κεφάλαιο που συγκέντρωνε θα κατευθυνόταν προς τη γεννήτρια επίδειξης ηλεκτρικής ενέργειας, την Polaris, «η οποία αναμένουμε να επιδείξει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από σύντηξη το 2024».
Ο αέναος αγώνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Τα τελευταία χρόνια, ο Άλτμαν έχει επίσης ρίξει χρήματα σε προσπάθειες και επενδύσεις για τσιπ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των εργαλείων AI που κατασκευάζει η OpenAI.
Λίγο πριν από τη σύντομη αποπομπή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της OpenAI τον Νοέμβριο, φέρεται να αναζητούσε δισεκατομμύρια δολάρια για μια επιχείρηση ημιαγωγών με την κωδική ονομασία «Tigris» για να ανταγωνιστεί τελικά τη Nvidia.
Ο Άλτμαν το 2018 επένδυσε στην startup σχεδιασμού τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Rain Neuromorphics, με έδρα κοντά στα κεντρικά γραφεία της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο. Το επόμενο έτος, η OpenAI υπέγραψε μια επιστολή προθέσεων να δαπανήσει 51 εκατομμύρια δολάρια στα μικροτσίπ της Rain. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ανάγκασαν μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Aramco να πουλήσει τις μετοχές της στη Rain.
Latest News
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα
Ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δεν βλέπει με καλό μάτι την ΑΙ
«Πολύ άδικο» για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών χωρίς να τους πληρώνουν, λέει ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ
Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Στους 300 εκατ. οι ενεργοί χρήστες ανά εβδομάδα για την OpenAI
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η OpenAI φέρεται να στοχεύει σχεδόν στο 4πλάσιο του τρέχοντος αριθμού χρηστών της, στοχεύοντας στο 1 δισεκατομμύριο