Ο Σαμ Άλτμαν δικαίως συγκαταλέγεται ήδη στους τιτάνες της τεχνολογίας. Αν και είναι μόλις 38 ετών δουλεύει στους κώδικες εδώ και τρεις δεκαετίες και με την έλευση του ChatGPT και (πιο πρόσφατα) του Sora, γρήγορα συγκέντρωσε σχεδόν τόση δημοσιότητα και επιρροή όση έχουν μεγιστάνες όπως ο Ιλον Μασκ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Ως Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, ο Αλτμαν θεωρείται ευρέως ως το πρόσωπο της τεχνητής νοημοσύνης, επαναδρομολογώντας τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε και θα εργαζόμαστε για τα επόμενα χρόνια. Η αδιάκοπη επένδυσή του στο μέλλον της τεχνολογίας – όπως αυτό έχει φανεί με τις πρώιμες επενδύσεις σε Reddit, Stripe, Airbnb και Instacart – τον έχει καταστήσει δισεκατομμυριούχο τουλάχιστον δύο φορές.
Ίλον Μασκ vs Σαμ Άλτμαν: Μία σύγκρουση στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων
Αλλά οι υπολογιστές δεν είναι το μόνο του πάθος. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Άλτμαν ξοδεύει αθόρυβα πολύ χρόνο και χρήμα προσπαθώντας να… επαναπρογραμματίσει το ανθρώπινο σώμα.
Το 2021, κατά τη διάρκεια μιας σχετικής «νηνεμίας» μεταξύ του να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI και της αποκάλυψης του ChatGPT στον κόσμο, ο Aλτμαν ξεκίνησε ένα δευτερεύον πρότζεκτ 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Ονομάζεται Retro Biosciences, και ο στόχος της startup είναι απλός αλλά εξαιρετικά φιλόδοξος: Να προσθέσει 10 υγιή, απολαυστικά χρόνια στο τέλος της ζωής μας.
Για να το πετύχει αυτό, ο Αλτμαν συνεργάστηκε με τον Joe Betts-LaCroix, έναν επιστήμονα, βιοφυσικό και ειδικό στους υπολογιστές, εκπαιδευμένο σε πανεπιστήμια όπως το Harvard, το MIT και το Caltech, ο οποίος κάποτε ανέπτυξε τον μικρότερο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο. Αν και δεν είναι εκπαιδευμένος στη γεωεπιστήμη, ο Betts-LaCroix υπήρξε εδώ και πολύ καιρό υποστηρικτής της πιο σκληρής επιστήμης και της «βαθιάς βιολογίας» για τη μακροζωία μέσω του μη κερδοσκοπικού του ιδρύματος, Health Extension.
Για τον περιστασιακό παρατηρητή, το biohacking μπορεί να φαίνεται σαν το ιδιόρρυθμο έργο του Άλτμαν για κατοικίδια, μια απόσπαση της προσοχής από την καθημερινότητά του που εστιάζει σε όλες τις τεχνολογίες. Αλλά η Retro Biosciences ταιριάζει στην πραγματικότητα με τη φουτουριστική κοσμοθεωρία του Άλτμαν.
Ποντάρισμα σε 3 σύγχρονες τεχνικές αντιγήρανσης
Η Retro Biosciences βρίσκεται περίπου 45 χλμ νότια από τα κεντρικά γραφεία της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο, όπου εκκολάφθηκε το ChatGPT. Είναι πιο κοντά στις πανεπιστημιουπόλεις των Meta, Apple και Stanford University παρά στο Golden City.
Τα κεντρικά της γραφεία μοιάζουν με αποθήκη, γεμάτα με τολμηρές, φωτεινές τοιχογραφίες φυτών και γυάλινα ποτήρια. Τα εργαστήρια είναι ένα σύνολο από εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς. Τα γραφεία είναι τοποθετημένα σε μια πλατφόρμα, αρκετά ψηλά, ώστε να επιτρέπουν στους υπαλλήλους να κρυφοκοιτάζουν μέσα από τα στενά, καγκελόφραχτα παράθυρα.
Από τότε που ξεκίνησαν τα πειράματα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τον Ιούλιο του 2021, η Retro χώρισε τις φιλοδοξίες της σε τρία επίπεδα. Ουσιαστικά, η Retro βάζει ξεχωριστά στοιχήματα για το τι μπορεί να λειτουργήσει για την παράταση της ανθρώπινης ζωής.
Καθώς τρώει λίγο ξηρούς καρπούς στο γραφείο του, ο Betts-LaCroix είπε στο Business Insider ότι το μοντέλο Retro «παραβιάζει όλους τους κανόνες της βιοτεχνολογίας πρώιμου σταδίου, στο οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα ή έναν συγκεκριμένο στόχο και να ρίξετε τα πάντα. σε αυτό.”
Στα ακόλουθα ζητήματα ποντάρουν στη Retro…
«Αυτοφαγία»
Η ενσωματωμένη διαδικασία ανακύκλωσης που διατηρεί τα κύτταρά μας υγιή και ζωηρά είναι πιθανώς ο πιο ώριμος ερευνητικός τομέας από τους τρεις για μια πιθανή «γρήγορη» λύση για τη γήρανση, αφού (θεωρητικά) θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα χάπι. Αυτήν τη στιγμή, το πιο κοντινό χάπι που έχουμε για να βελτιώσουμε την κυτταρική αποτελεσματικότητα είναι είτε η ραπαμυκίνη είτε η μετφορμίνη. Αυτά τα δύο υπάρχοντα φάρμακα (για μεταμοσχεύσεις νεφρού και διαβήτη, αντίστοιχα) δείχνουν πολλά υποσχόμενα για την ενίσχυση της μακροζωίας και ορισμένοι βιοχάκερ τα χρησιμοποιούν ήδη ως DIY παρεμβάσεις αντιγήρανσης. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει φάρμακο που να στοχεύει άμεσα, οριστικά και επίσημα αυτό το ζήτημα της κυτταρικής καθαριότητας.
Κυτταρικός επαναπρογραμματισμός
Μία από τις πιο μοντέρνες ιδέες που κυκλοφορούν σήμερα στην επιστήμη της μακροζωίας. Αυτό είναι επίσης δύσκολο από υλικοτεχνική άποψη. Η ιδέα είναι να κάνουμε τα παλιά κύτταρα να ενεργούν ξανά ως νέα, «επαναπρογραμματίζοντάς τα» σε μια ελαφρώς νεότερη κατάσταση χρησιμοποιώντας τέσσερις γνωστούς παράγοντες Yamanaka (προέρχεται από την γιαπωνέζα ερευνήτρια βλαστοκυττάρων Shinya Yamanaka που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2012 επειδή ανακάλυψε ότι αυτό μπορεί να γίνει.) Αλλά πειραματικά , ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί αυτό το είδος αναδιαμόρφωσης με τρόπο που να μην προκαλεί δυνητικά καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας.
Εδώ, ο Betts-LaCroix φαντάζεται να ξεκινά πολύ αργά — να εξάγει κύτταρα από τα αυτιά ή τις αρθρώσεις των γονάτων των ανθρώπων, να τα επαναπρογραμματίζει εν μέρει για να επιτύχει μια
«απο-γήρανση» και μετά να τα εισάγει ξανά στους ανθρώπους αφού κριθούν ασφαλή για θεραπεία.
«Μην πάτε καν κατευθείαν στο άτομο για να ξεκινήσετε», είπε. «Βγάλτε τα κύτταρα από το σώμα τους για να τα προγραμματίσετε».
Εάν αυτά τα πειράματα βοηθήσουν σε ζητήματα όπως η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία ή η κινητικότητα των αρθρώσεων, για παράδειγμα, η Retro θα μπορούσε να δοκιμάσει κάτι πιο προηγμένο.
Θεραπεία πλάσματος
Το concept με τη θεραπεία πλάσματος μας φέρνει αναπόφευκτα στο νου τον Δράκουλα! Ο Betts-LaCroix στηρίζει πολλά στην «υποσχόμενη έρευνα αναζωογόνησης» που έγινε σε ποντίκια αραιώνοντας το πλάσμα του αίματός τους με φυσιολογικό ορό. Αυτό φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από το να δίνουμε απλώς νεαρό αίμα σε ηλικιωμένα ποντίκια.
«Αν οι γεροντολόγοι επιστήμονες καταφέρουν να κάνουν τους ανθρώπους να ζήσουν πέντε ή δέκα χρόνια περισσότερο παίρνοντας ένα χάπι, οι επιπτώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, στον ασφαλιστικό κλάδο, στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, στην κοινωνική ασφάλιση θα παραπέμπουν σε τσουνάμι», δήλωσε ο βιογεροντολόγος Daniel Promislow που διευθύνει το Dog Aging Project, μιλώντας στο Business Insider.
Η προσέγγιση του Aλτμαν, η οποία λειτούργησε τόσο καλά για την ανακάλυψη αρκετών επιτυχημένων startups της Silicon Valley, θα του αποφέρει τη νίκη στον μεγάλο αγώνα για ένα προϊόν που ενισχύει τη μακροζωία για το σώμα των ανθρώπων; Είναι πιθανό η Retro να επιτύχει αυτόν τον στόχο πρώτη και να ξεκλειδώσει ένα τεράστιο απροσδόκητο κέρδος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος ηγείται του πακέτου ακόμα. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαλέξετε νικητές και ηττημένους σε αυτόν τον κλάδο.
Ο Matt Buckley, ένας από τους συνιδρυτές της Retro, είπε πρόσφατα στο Bloomberg ότι η εταιρεία έχει πιθανότατα να συνεχίσει μέχρι το 2030 περίπου καθώς μέχρι τότε επαρκούν τα μετρητά του Αλτμαν. Τότε θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βγουν στο χρηματιστήριο ή να βρουν μερικούς περισσότερους επενδυτές. Μέχρι τότε, ο Betts-LaCroix λέει ότι ίσως, απλώς ίσως, θα έχουν κάποιες πρώτες ανακαλύψεις στο χέρι, παρόμοιες με αυτό που συνέβη πρόσφατα με την OpenAI και το ChatGPT.
Latest News
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους