
Το φορολογικό βρίσκεται στην προμετωπίδα της προεκλογικής μάχης μεταξύ του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του πρών προέδρου, Ντόνταλντ Τραμπ με τους δύο να ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους στις πολιτικές που προτείνουν.
Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το φορολογικό νόμο για «Ζώνες Ευκαιρίας» (Opportunity Zones) το 2017 στο πλαίσιο μιας ευρείας φορολογικής αναδιάρθρωσης. Οι ζώνες, οι οποίες είχαν διακομματική υποστήριξη, σχεδιάστηκαν για να προσελκύσουν επενδυτές σε οικονομικά προβληματικές περιοχές, επιτρέποντάς τους να αναβάλουν τη φορολόγησή τους.
Οι επενδυτές όμως τώρα διστάζουν. Τα funds για τις Ζώνες Ευκαιρίας έλαβαν εισροές ύψους 229 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, μειωμένες κατά τα δύο τρίτα από 682 εκατ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τη Novogradac, μια λογιστική εταιρεία που παρακολουθεί τον κλάδο. Συγκέντρωσαν 3,5 δισ. δολάρια στο σύνολο του 2023, έναντι 9,7 δισ. δολαρίων το 2022.
Ευρείες περικοπές φόρων σε όλες τις τάξεις υπόσχεται ο Τραμπ αν εκλεγεί Πρόεδρος
«Βαλτώνουν» πολλά έργα
Υπάρχουν “πάρα πολλά έργα που έχουν βαλτώσει αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο ιδρυτής του fund Ellavoz Impact Capital με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Χάτσινς. Δήλωσε ακόμη ότι δέχεται “όχι λιγότερα από” 10 τηλεφωνήματα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την εβδομάδα από ομολόγους του που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και “έχουν κολλήσει και χρειάζονται περισσότερα χρήματα”, σε σύγκριση με σχεδόν κανένα αντίστοιχο τηλεφώνημα ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα με την Novogradac, περισσότερα από 1.400 αμοιβαία κεφάλαια ευκαιρίας έχουν προσελκύσει τουλάχιστον 38 δισ. δολάρια σε επενδύσεις. Επενδύουν σε έργα που κυμαίνονται από πολυκατοικίες, μέχρι εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία και έχουν κατασκευάσει έως και 700.000 κατοικίες από την έναρξη του προγράμματος το 2018.
Το πρόγραμμα έγινε αποδέκτης σκληρής κριτικής από τον πρώτο μόλις καιρό της λειτουργίας για επενδύσεις σε πολυτελή διαμερίσματα και για φορολογικά οφέλη στους πλούσιους χωρίς να βοηθά επαρκώς τις κοινότητες με χαμηλό εισόδημα. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα ήταν μεταξύ των πρώτων που δεν προχώρησαν με το εγχείρημα.
“Δεν νομίζω ότι αποτελεί καλή δημόσια πολιτική να διαμορφώνουμε τον φορολογικό μας κώδικα γύρω από την παροχή εξατομικευμένων και εξειδικευμένων επενδυτικών οχημάτων για άτομα με εξαιρετικά υψηλά εισοδήματα”, δήλωσε ο Άαρον Σέυμπερτ, διευθύνων σύμβουλος του Social Investment Practice στο Ίδρυμα Kresge, το οποίο σταμάτησε να αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις για το πρόγραμμα μετά την παροχή χρηματοδοτικής εγγύησης ύψους 15 εκατ. δολαρίων για ένα fund το 2019.
Ο Ρόμπερτ Σίλβερμαν, διευθύνων σύμβουλος του LJJ Fund, ενός fund ευκαιρίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων κατά τα πρώτα χρόνια του προγράμματος “τροφοδότησε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που εισήλθαν σε αυτόν τον χώρο”, καθώς είχαν πρόσβαση στα φθηνότερα κατασκευαστικά δάνεια που είχαν “ποτέ τη δυνατότητα να πάρουν σε αυτή τη χώρα”.
“Δεν συνειδητοποίησαν ότι όταν τα επιτόκια αυξάνονται και υπάρχει πληθωρισμός στο σύστημα, αυτό έχει επιπτώσεις στην απόδοση του κεφαλαίου με άσχημο τρόπο”, είπε. “Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που μπήκαν στο σύστημα Ζωνών Ευκαιρίας δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τα έργα τους με το ποσό του κεφαλαίου που συγκέντρωσαν στην αρχή”.
Τι περιμένουν τα funds
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές σε αμοιβαία κεφάλαια ευκαιρίας να αναβάλουν τον φόρο υπεραξίας μέχρι το 2026 και να μην πληρώνουν φόρο για την εξαργύρωση ποσών αν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο διαρκεί 10 χρόνια ή περισσότερο.
Η επικείμενη προθεσμία του 2026 έχει επίσης αποθαρρύνει ορισμένους επενδυτές. Ενώ αρκετοί βουλευτές των ΗΠΑ παρουσίασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα νομοσχέδιο για την παράταση του προγράμματος κατά δύο ακόμη έτη, οι επενδυτές δεν περιμένουν ότι η νομοθεσία θα περάσει πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Πολλά αμοιβαία κεφάλαια ευκαιρίας, ωστόσο, εξακολουθούν να βλέπουν δυνατότητες στον κλάδο που έχει επωφεληθεί από την ισχυρή ζήτηση για προσιτή κατοικία και την πολιτική στήριξη. Ο Ρόμπερτ Σίλβερμαν του LJJ Fund δήλωσε ότι συμφωνίες παρέμειναν επικερδείς ακόμη και με υψηλότερα επιτόκια. “Δεν είναι τόσο ελκυστικές όσο ήταν”, είπε, “αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά ελκυστικές ώστε να προσελκύουν επενδύσεις”.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια