Μόνο τις Τετάρτες και τα Σαββατοκύριακα έχει στη διάθεσή του ο Ντόναλντ Τραμπ για προεκλογικές συγκεντρώσεις εκτός Νέας Υόρκης. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας πρέπει να κάθεται στο σκαμνί του δικαστηρίου του Μανχάταν για την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει μάλιστα να κάνει την υπόλοιπη εκστρατεία του ή ένα μέρος της μέσα από τη φυλακή, πριν ακόμα τελειώσει η πολύκροτη δίκη, εφόσον συνεχίσει να εκτοξεύει απειλές και ύβρεις εναντίον των μαρτύρων κατηγορίας και του δικαστηρίου. Το πρόστιμο των 9.000 δολαρίων που του επέβαλε ήδη ο δικαστής Χουάν Μανουέλ Μερτσάν ίσως είναι μόνο η αρχή.

Τραμπ: «Αυτά θα κάνω όταν νικήσω»

Στο δικαστήριο έχουν ήδη παρελάσει πρώην στενοί συνεργάτες του Τραμπ που περιέγραψαν πώς προσπάθησε εξαγοράσει με 130.000 δολάρια τη σιωπή της πορνοστάρ η οποία απειλούσε, παραμονές των εκλογών του 2016, ότι θα βγάλει στη φόρα την υποτιθέμενη ερωτική σχέση που είχαν δέκα χρόνια νωρίτερα.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο ότι συγκάλυψε την εξαγορά (και το ροζ σκάνδαλο) παραποιώντας λογιστικά αρχεία προκειμένου να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους. Ο Τραμπ αρνείται τις κατηγορίες, είναι σιωπηλός μέσα στην αίθουσα όπου δεν υπάρχουν κάμερες. Όμως στους διαδρόμους του δικαστηρίου, στις ομιλίες του και στα κοινωνικά δίκτυα κραυγάζει ότι η δίκη είναι «στημένη» από τους πολιτικούς αντιπάλους του ενώ επιτίθεται συστηματικά ακόμα και στον ίδιο το δικαστή αποκαλώντας τον «ανέντιμο» γιατί δεν εξαιρέθηκε παρότι είχε κάνει δυο δωρεές, 15 και 20 δολαρίων, στους Δημοκρατικούς το 2020.

Αν συνεχίσει τις επιθέσεις και μπει στη φυλακή για προσβολή του δικαστηρίου ακόμα και για μία μόνο ημέρα, ο Τραμπ θα κάνει αυτή την ποινή σημαία της «αντισυστημικής» καμπάνιας του, ποντάροντας ταυτόχρονα στη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Αν αθωωθεί θα ισχυριστεί ότι κατόρθωσε να συντρίψει το «σύστημα» που επιχείρησε να του κλείσει το στόμα, το ίδιο που του «έκλεψε τη νίκη» στις προηγούμενες εκλογές.

Διπλό σοκ για Μπάιντεν

Στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου ο Τραμπ προβλέπει μεγάλη νίκη, όμως αρνείται να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας. «Αν γίνουν όλα έντιμα, θα αποδεχόμουν ευχαρίστως το αποτέλεσμα. Αν δεν γίνουν, θα πρέπει να αγωνιστούμε για το καλό της χώρας» δήλωσε ο Τραμπ συντηρώντας το κλίμα καχυποψίας και διχασμού της Αμερικής πάνω σε θεωρίες συνωμοσίας μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες.

Πάντως η τακτική αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν υπέστη διπλό σοκ από τα ευρήματα δημοσκόπησης του CNN την περασμένη Κυριακή. Δεν είναι μόνο το προβάδισμα του Τραμπ με έξι ποσοστιαίες μονάδες (49% – 43%) αλλά και η άποψη που έχουν οι Αμερικανοί για το κυβερνητικό έργο των δύο αντιπάλων. Το 55% των Αμερικανών χαρακτηρίζει επιτυχημένη την προεδρία Τραμπ (παρότι η αυλαία της έπεσε με την εισβολή των ακροδεξιών οπαδών του στο Καπιτώλιο) ενώ μόλις το 39% έχει την ίδια γνώμη για τη μέχρι τώρα θητεία Μπάιντεν. Στο κριτήριο της οικονομίας το ποσοστό υπέρ του Τραμπ είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του Μπάιντεν (62% – 32%), ενώ στην ψήφο των νέων (κάτω των 35 ετών) ο Τραμπ προηγείται με 51% έναντι 40%. Σε άλλη δημοσκόπηση ο Τραμπ έχει οριακό προβάδισμα σε σχεδόν όλες τις αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Εκείνο που σίγουρα θα δοκιμαστεί με το άνοιγμα της κάλπης είναι η αντοχή της αμερικανικής δημοκρατίας.

Πηγή:tovima.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας