Η ερώτηση που κάνουν όλοι στη Wall Street αυτή την εβδομάδα: πώς κατάφερε και πάλι η GameStop να πρωταγωνιστήσει στην αγορά;

Την Τρίτη, οι μετοχές της εταιρείας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop αυξήθηκαν κατά 60% στα 49 δολάρια, έχοντας ήδη κερδίσει 74% τη Δευτέρα. Και οι μετοχές της AMC Entertainment αυξήθηκαν κατά 135% μέσα σε μία εβδομάδα.

Το νέο ράλι πυροδοτήθηκε από μία ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) του χρήστη «Roaring Kitty» (κατά κόσμο Keith Gill), ο οποίος ήταν ανενεργός για σχεδόν δύο χρόνια πριν δημοσιεύσει το σχέδιο ενός άνδρα που γέρνει μπροστά σε μια καρέκλα. Ο λογαριασμός σχετίζεται με τον Keith Gill , έναν πρώην οικονομικό σύμβουλο που έφερε για πρώτη φορά την προσοχή στο GameStop πριν από δύο χρόνια με μια σειρά βίντεο που αναλύουν τις αναξιοποίητες δυνατότητές του. Οι χρήστες στο Reddit οργανώθηκαν για να στηρίξουν αυτήν και άλλες μετοχές που δεν αγαπήθηκαν από τη Wall Street, σε μια προσπάθεια να κάνουν ακυρώσουν τα short στοιχήματα των hedge funds.

Το meme που κόστισε στους σορτάκηδες ένα δισ. δολ. και η… «γατούλα που βρυχάται»

Σύμφωνα με Wall Street Journal, σίγουρα, η μανία είναι απίθανο να φτάσει τόσο μακριά αυτή τη φορά: η Vanda Research αναφέρει ότι 16 εκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στο GameStop τη Δευτέρα, σε σύγκριση με μια κορυφαία ημερήσια εισροή 88 εκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Ιανουαρίου 2021. Οι μετοχές meme συνδέονται με το συγκεκριμένο zeitgeist του 2021, όταν οι άνθρωποι βαριούνταν στο σπίτι λόγω των lockdown και ξαφνικά έλαβαν ένα σωρό επιταγές τόνωσης από την κυβέρνηση. Τα hedge funds έχουν γίνει πιθανώς πιο επιφυλακτικά έκτοτε, μετά τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η πλέον ανενεργή Melvin Capital του Gabe Plotkin .

Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι, πριν από το ράλι αυτής της εβδομάδας, η GameStop άξιζε περίπου 15 $ ανά μετοχή. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ σε σύγκριση με τα προσαρμοσμένα με 81$ που έφτασε το 2021, αλλά ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από την τιμή της πριν από την πανδημία και εξακολουθούσε να ανέρχεται σε μια τρελή αποτίμηση 700 φορές τα αναμενόμενα κέρδη την περασμένη εβδομάδα. Τώρα είναι 1.910 φορές.

Υπάρχουν δύο τρόποι να το σκεφτείς αυτό, σύμφωνα με τη WSJ. Το ένα είναι το φαινόμενο «αγκύρωσης» που διαδόθηκε από τον αείμνηστο νομπελίστα Daniel Kahneman : Όταν πρόκειται για την εκτίμηση μιας αβέβαιης ποσότητας, οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν μια αυθαίρετη ως αναφορά. Η αποτίμηση των μετοχών σίγουρα πληροί τις προϋποθέσεις ως εικασία του καθενός.

Μια καλή αναφορά του 2012 από τους Ling Cen, Gilles Hilary και KC John Wei , για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι αναλυτές τείνουν να χρησιμοποιούν τις μέσες προβλέψεις κερδών ενός κλάδου ως βάση για να κάνουν εκτιμήσεις για συγκεκριμένες εταιρείες. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να είναι πολύ αισιόδοξοι για τις εταιρείες με χαμηλά κέρδη και πολύ απαισιόδοξοι για τις εταιρείες με υψηλά κέρδη.

Σημείο αναφοράς

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μετοχές με μια γελοία αποτίμηση δεν θα πέσουν. Σημαίνει απλώς ότι η πρόσφατη κορυφή των $81 του GameStop λειτουργεί ως σημείο αναφοράς εδώ και δύο χρόνια.

Αλλά εδώ είναι μια άλλη σκέψη που ίσως χρειαστεί να εξετάσουν οι βετεράνοι της Wall Street: ίσως ο Roaring Kitty να είναι πλέον μέρος μιας επιλεγμένης ελίτ ενεργών επενδυτών με τόσο μεγάλη εκτίμηση που όποιοι στόχοι επιλέξουν τείνουν να διαπραγματεύονται σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Αυτό μερικές φορές είναι γνωστό ως «φαινόμενο Einhorn»: Κάθε φορά που ο ιδρυτής της Greenlight Capital, David Einhorn, πόνταρε υπέρ ή κατά μιας μετοχής, οι απόψεις του είχαν επίμονο αντίκτυπο στην τιμή της. Ο θρυλικός Γουόρεν Μπάφετ φαίνεται να έχει παρόμοια επιρροή.

Συχνά, οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτή την ξαφνική πτώση του κόστους κεφαλαίου τους για να εκδώσουν μετοχές και να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους, κάτι που δημιουργεί μια θετική ανατροφοδότηση. Το GameStop και η AMC τα κατάφεραν και οι δύο, αποτρέποντας την οικονομική δυσπραγία, αλλά χωρίς να υποστηρίξουν μια ανάκαμψη.

Η επιστροφή

Ωστόσο, η τιμή εκκαθάρισης αυτών των μετοχών μπορεί να παρέμενε τόσο υψηλή, επειδή οι αγοραστές και οι πωλητές γνώριζαν ότι ο Roaring Kitty θα μπορούσε να επιστρέψει και να εκμεταλλευτεί ξανά τη δεξαμενή των αγοραστών μετοχών του Reddit. Σε τελική ανάλυση, η ιδιότητα μέλους στο φόρουμ Reddit r/WallStreetBets συνέχισε να αυξάνεται σταθερά από την έκρηξη της δημοτικότητάς του το 2021, σύμφωνα με τη σελίδα αναλύσεων SocialRise, ακόμη και όταν οι μετοχές meme ήταν σε ύφεση.

Από τη Δευτέρα, o Roaring Kitty δημοσιεύει ένα μπαράζ μιμιδίων και κλιπ από ταινίες, συμπεριλαμβανομένου ενός με τον υπερ-κακό της Marvel, Thanos. Με την ερασιτεχνική υποκουλτούρα συναλλαγών τόσο ισχυρή όσο ποτέ, αυτά τα «κρυπτογραφικά» μηνύματα μπορεί κάλλιστα να παίζουν το ρόλο των επιστολών που στέλνει ο Μπάφετ ετησίως στους μετόχους της Berkshire Hathaway , οι οποίες αναλύονται και αναλύονται για κάθε κομμάτι επενδυτικής σοφίας.

Φυσικά, η φήμη του της Roaring Kitty είναι απίθανο να έχει τη διαχρονική δύναμη του Μπάφετ. Αλλά και οι στόχοι των αγοραστών meme stocks δεν θα παραμείνουν οι ίδιοι με την πάροδο του χρόνου. Το θέμα είναι ότι οι λεγόμενοι degen traders είναι μια ολοένα και πιο ισχυρή κατηγορία περιφέρεια που περιμένει στο περιθώριο, έτοιμη να διοχετεύσει εκατομμύρια δολάρια εισφορών σε ένα στενό σύνολο μετοχών. Οποιοσδήποτε νέος influencer-επιχειρηματίας θα μπορούσε εύκολα να το κινητοποιήσει με μερικά καλά τοποθετημένα memes.

Το premium του Reddit για ορισμένες αποτιμήσεις μπορεί να είναι εδώ για να μείνει, καταλήγει η WSJ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές