Ελάχιστη… έως και μηδενική είναι η επίδραση των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αγορές, σύμφωνα με την Danske Bank, παρά το γεγονός ότι είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη. Τα ιστορικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτές οι εκλογές έχουν συνήθως ελάχιστη επίδραση στις αγορές, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει.

Τα τελευταία στοιχεία δημοσκοπήσεων υποδεικνύουν αύξηση των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, αλλά όχι σε βαθμό που θα απειλούσε την επικρατούσα πλειοψηφία που κατέχουν οι συμφιλιωτικές, υπέρ της ΕΕ συμμαχίες (S&D, EPP, Renew και Πράσινοι).

Ειδικότερα, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι τέσσερις υπέρ της ΕΕ συμμαχίες θα εξασφαλίσουν 450 από τις 720 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας τις 361 έδρες που απαιτούνται για απλή πλειοψηφία και παρά την απώλεια 50 εδρών από το 2019.

Οι δεξιές ομάδες ECR και ID αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 57. Ωστόσο, οι αντικρουόμενες απόψεις για θέματα όπως το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, και οι εσωτερικές διαφωνίες στο ID, μειώνουν την πιθανότητα ενός ευρύτερου δεξιού συνασπισμού. Αντίθετα, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν την αυξημένη επιρροή τους για να σχηματίσουν σποραδικές συμμαχίες με άλλα κόμματα κατά της ΕΕ σε θέματα όπως η ενσωμάτωση στην ΕΕ, η πράσινη μετάβαση και η μετανάστευση.

Τι θα αλλάξει από το 2028

Καθώς ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ διαρκεί μέχρι το 2027, δεν υπάρχουν επικείμενες διαπραγματεύσεις, επομένως τυχόν επίδραση του νέου Κοινοβουλίου στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι ορατή μόνο από το 2028, εκτιμά η Danske Bank.

Επιπλέον, το σημερινό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ πριν από έναν μήνα. Ως εκ τούτου, οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική πολιτική βραχυπρόθεσμα.

Αν και η Danske Bank δεν προβλέπει ότι οι εκλογές θα προκαλέσουν αναταράξεις στην αγορά, θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διπλωματικές σχέσεις της ΕΕ, ειδικά με την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς και το επίπεδο υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, η μεταβαλλόμενη δυναμική στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την έγκριση της νέας Επιτροπής, θα επηρεάσει την επιλογή των επιτρόπων. Ειδικότερα, η Επιτροπή ηγείται πρόσφατα στην υιοθέτηση αυστηρότερης θέσης έναντι της Κίνας, ιδίως στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Von der Leyen είναι η πιο πιθανή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η πιθανή δεύτερη θητεία της θα έχει περισσότερους περιορισμούς.

Ωστόσο, το απόλυτο όργανο λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ. Οι περισσότερες αποφάσεις για το εξωτερικό και την ασφάλεια απαιτούν τη συμφωνία όλων των χωρών της ΕΕ. Αυτό το χαρακτηριστικό υποβαθμίζει τη σημασία των εκλογών του ΕΚ στη γεωπολιτική, καταλήγει η Danske Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή