Το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού είχε ήδη διαταραχθεί από τους σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές που επέβαλε πέρσι η κορυφαία εξαγωγική χώρα του εμπορεύματος, η Ινδία, καθώς και από τις ανησυχίες ότι οι ξηροθερμικές συνθήκες που προκαλεί το φαινόμενο El Niño θα περιόριζε την παραγωγή στη σημαντική αυτή αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Τώρα οι καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία εντείνουν τις ανησυχίες.

Οι τιμές του λευκού ρυζιού της Ταϊλάνδης κατά 5% σπασμένο -ένα ασιατικό σημείο αναφοράς- έχουν εκτιναχθεί κατά 71 δολάρια από τις αρχές Απριλίου στα 649 δολάρια ο τόνος -την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 600 δολάρια), μετά την υποχώρηση από το υψηλό 15 ετίας στο οποίο είχαν φτάσει τον Ιανουάριο.

Η νέα εξέλιξη προκαλεί εύλογες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει για δισεκατομμύρια ανθρώπων στην Ασία και στην Αφρική για τους οποίους το ρύζι είναι κυρίαρχο είδος στη διατροφή τους, καθώς η νέα αύξηση του κόστους θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τους λογαριασμούς των εισαγωγών για τους αγοραστές.

Οι σοβαρές πλημμύρες στη Βραζιλία -9ος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο (στοιχεία USDA) συνέβαλαν στην τελευταία άνοδο των τιμών, με την πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ —η οποία αποτελεί το 70% της βραζιλιάνικης παραγωγής ρυζιού— να αναμένεται να επηρεαστεί για αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με τον Τσαρλς Χαρτ, αναλυτή εμπορευμάτων στη μονάδα ΔΜΣ της Fitch Solutions, αναφέρει το Bloomberg.

«Οι πλημμύρες συνέπεσαν με τη συγκομιδή ρυζιού ένα μέρος της οποίας δεν είχε ολοκληρωθεί στη Βραζιλία». Αυτό έχει δημιουργήσει σημαντικές ανησυχίες για τον όγκο της εγχώριας παραγωγής και το πόσο εξαγώγιμο πλεόνασμα θα υπάρχει, εξήγησε.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι βροχές θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή του ρυζιού στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα πιθανότατα θα πρέπει να εισάγει ρύζι και φασόλια.

Εν τω μεταξύ, η επιβράδυνση των αφίξεων νέων καλλιεργειών στη Νοτιοανατολική Ασία τροφοδοτεί περαιτέρω την άνοδο της τιμής, δήλωσε ο Peter Clubb, αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στο Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών στο Λονδίνο. Αυτό συμβαίνει καθώς ολοκληρώνεται η συγκομιδή της καλλιέργειας εκτός εποχής της Ταϊλάνδης και της κύριας καλλιέργειας χειμώνα-άνοιξης του Βιετνάμ,εξήγησε. Η Ταϊλάνδη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας και το Βιετνάμ ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο.

Από την πλευρά της ζήτησης, η Ινδονησία εξακολουθεί να αγοράζει μεγάλους όγκους, γεγονός που συμβάλλει στη στήριξη του ανοδικού κλίματος, δήλωσε ο Clubb. Ο ρυθμός των αγορών της χώρας καθώς και τυχόν αλλαγές στους περιορισμούς των εξαγωγών της Ινδίας θα επηρεάσουν τις τιμές προς τα πάνω, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας. «Θα χρειαστεί να παρακολουθούμε τον καιρό, ιδιαίτερα τις υγρές εποχές στην Ταϊλάνδη, στο Βιετνάμ και στην Ινδία τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Clubb. «Κλειδί σε αυτό πιθανότατα θα είναι η μετάβαση από ένα Ελ Νίνιο σε ένα Λα Νίνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities