Μετά το διαζύγιό της από τον Τζεφ Μπέζος το 2019, η MacKenzie Scott άλλαξε το παιχνίδι της φιλανθρωπίας των δισεκατομμυριούχων, γράφοντας τεράστιες επιταγές σε μικρές φιλανθρωπικές οργανώσεις με ιλιγγιώδεις ρυθμούς από την περιουσία της που ανερχόταν σε 36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, ο κόσμος της φιλανθρωπίας ελπίζει σε μια άλλη ηχηρή περίπτωση αυτή της Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, η οποία είναι εξοπλισμένη με 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να διαθέσει για το δικό της φιλανθρωπικό έργο, ανεξάρτητα από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Η Φρεντς Γκέιτς θα πάρει αυτό το τεράστιο ποσό απευθείας από τον πρώην σύζυγό της, τον συνιδρυτή της Microsoft Corp. Μπιλ Γκέιτς, αφού αποχωρήσει από το Ίδρυμα Gates τον επόμενο μήνα. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε και με ποια μορφή θα λάβει αυτά τα δισεκατομμύρια, και οι εκπρόσωποί της αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μελίντα Γκέιτς: Παραιτείται από το Ίδρυμα Γκέιτς 3 χρόνια μετά το διαζύγιό της

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποτρέπει τις εικασίες, αλλά και τις ελπίδες…

«Είμαι ενθουσιασμένη», αναφέρει στο Bloomberg, η Latanya Mapp, CEO της Rockefeller Philanthropy Advisors. «Είναι καλή φίλη thw MacKenzie, οπότε το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι περισσότερο τέτοιου είδους σκέψη. Γνωρίζουμε πόσο λίγα πηγαίνουν σε εγχώριες γυναικείες οργανώσεις βάσης».

Το «χτίσιμο» του Gates Foundation

H 59χρονη Φρεντς Γκέιτς, , πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες βοηθώντας να χτιστεί και να εξελιχθεί το Ίδρυμα Gates – το οποίο θα αλλάξει το όνομά του μετά την αποχώρησή της τον Ιούνιο – σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στον κόσμο. Μόνο για το 2024, ο προϋπολογισμός του ιδρύματος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία μοιράζονται στις 42 στρατηγικές του προγράμματος.

Η Mapp είπε ότι υποψιάζεται ότι η Φρεντς Γκέιτς έμεινε στο Ίδρυμα Γκέιτς για τρία χρόνια μετά το διαζύγιο του ζευγαριού το 2021, επειδή ήθελε να επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης των γυναικών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου τους, οι Γκέιτς δήλωσαν ότι θα διαθέσουν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Το 2015, η Φρεντς Γκέιτς ξεκίνησε μια φιλανθρωπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που ονομάζεται Pivotal Ventures, η οποία χρησιμοποιεί επιχορηγήσεις καθώς και επιχειρηματικά κεφάλαια για να επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης περισσότερων γυναικών σε θέσεις εργασίας τεχνολογίας και εκλογής σε δημόσια αξιώματα. Η Pivotal έχει δεσμεύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την «επέκταση της δύναμης και της επιρροής των γυναικών» στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Στο σημείωμά της στο X που ανακοινώνει την αποχώρησή της, έγραψε: «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις γυναίκες και τα κορίτσια στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο – και εκείνα που αγωνίζονται για την προστασία και την προώθηση της ισότητας χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη».


Ο Ben Soskis, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Urban Institute, είπε ότι η Φρεντς Γκέιτς πιθανώς θέλει να εστιάσει την ενέργειά της στο Pivotal λόγω της μορφής του. Μια LLC “έχει περισσότερη ελευθερία να προσφέρει στην πολιτική και να κάνει κερδοσκοπικές επενδύσεις από ό,τι ένα ιδιωτικό ίδρυμα”, δήλωσε ο Soskis, ο οποίος έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Gates.

Το 2022, η Φρεντς Γκέιτς ξεκίνησε ένα παρακλάδι που ονομάζεται Pivotal Philanthropies Foundation με 626 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Ένας εκπρόσωπος του Pivotal είπε ότι το έντυπο της ίδρυσης «δίνει στην [French Gates] τη δυνατότητα να υποστηρίζει περισσότερους οργανισμούς που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή του Pivotal να προωθήσει την κοινωνική πρόοδο».

Το ίδρυμα Pivotal έκανε επιχορηγήσεις 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, συμπεριλαμβανομένων 500.000 δολαρίων στο Me Too International για «να ενισχύσει την ικανότητα ενός παγκόσμιου κινήματος κατά της σεξουαλικής βίας» και 75.000 δολαρίων στη Neo Philanthropy Inc. για «την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις γυναίκες το χρώμα που μεταμορφώνει τη δημοκρατία». Οι μεγαλύτερες επιχορηγήσεις ήταν 2 εκατομμύρια δολάρια — ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που δίνει μερικές φορές ο Scott κάθε φορά. Μία από τις ομάδες που έλαβαν 2 εκατομμύρια δολάρια ήταν η Allied Media Projects, για να υποστηρίξει το Decolonizing Wealth Project, «ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα φυλετικής ισότητας».

Μοντέλο MacKenzie

Ο Edgar Villanueva, διευθύνων σύμβουλος του Decolonizing Wealth Project, είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο το Pivotal χρηματοδοτεί είναι πιο κοντά στο μοντέλο MacKenzie Scott. Ενώ η Scott είναι επιρρεπής να αιφνιδιάζει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με τεράστιες επιταγές και ελάχιστες απαιτήσεις αναφοράς ή περιορισμούς δαπανών, το Ίδρυμα Gates είναι γνωστό ότι είναι πιο γραφειοκρατικό, είπε.

French Gates και ο Scott έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν. Το 2020 συνεργάστηκαν στο Equality Can’t Wait Challenge, το οποίο έκανε εκκλήσεις για προτάσεις σχετικά με το πώς οι οργανισμοί πρέπει να ξοδέψουν 10 εκατομμύρια δολάρια για να επιταχύνουν την ενδυνάμωση των γυναικών. Αμφότερες, μαζί με άλλους εταίρους, χρηματοδοτούν τώρα τα αρχικά 45 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός σχεδίου βελτίωσης πάρκων στο Σιάτλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή