Στο επίκεντρο των συζητήσεων της G7 που θα συναντηθεί στη Στρέσα της Β. Ιταλίας αυτή την εβδομάδα πρόκειται να τεθεί η διαφωνία μεταξύ των μελών της για το κατά πόσο η Ουκρανία μπορεί νόμιμα να λάβει επιπλέον δάνειο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία ανέρχονται τα κατασχεμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον Guardian.

Η συζήτηση για το πώς είναι σκόπιμο να διατεθούν τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο για περισσότερο από ένα χρόνο, με τους υποστηρικτές της πλήρους κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, σε αντίθεση με το πάγωμα, να μην μπορούν να πείσουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών ή να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη εντός της ομάδας G7.

Bloomberg: Σχέδιο των G7 για πακέτο βοήθειας 50 δισ. στην Ουκρανία – Οι πιέσεις των ΗΠΑ 

Οι προτάσεις για χρήση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση για ένα δάνειο είναι, δε, μια σπάνια στιγμή διαφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, προέβαλε νομικές και οικονομικές αντιρρήσεις για την πλήρη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά οι ΗΠΑ, με την ισχυρή υποστήριξη της Βρετανίας, είναι αποφασισμένες να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τέτοιες αντιρρήσεις.

Η Ουάσιγκτον θέλει να κάνει κύκλους γύρω από το επιχείρημά της λέγοντας ότι τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία δεν χρειάζεται να κατασχεθούν ή να δημευθούν, αλλά αντίθετα να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν ένα εκτεταμένο δάνειο στην Ουκρανία στο οποίο οι τόκοι θα πληρώνονταν από τα ετήσια κέρδη των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

«Η μετάβαση από τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων στη πλήρη κατάσχεση, η διάθεσή τους, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά», είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «θα αρχίσει να σπάει τη διεθνή έννομη τάξη που θέλετε να προστατεύσετε, που θα θέλατε να σέβονται η Ρωσία και όλες οι χώρες του κόσμου».

Η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η κατάσχεση θα απειλούσε τη μελλοντική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα υπονόμευε την αρχή της κρατικής ασυλίας και θα οδηγήσει χώρες με μεγάλα πλεονάσματα όπως η Κίνα και τα κράτη του Κόλπου να αποφύγουν τα δυτικά αποθεματικά νομίσματα φοβούμενοι ότι τα μετρητά τους θα είναι ευάλωτα σε κατάσχεση.

Ωστόσο, πριν από τη συγκέντρωση των ηγετών της G7, οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι αντί να χορηγούνται σχετικά μικρά ποσά, όπως 500 εκατ. ευρώ από τους τόκους ετησίως, θα ήταν καλύτερο εάν ένα δάνειο ή ομόλογο αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ μπορούσε να χορηγηθεί στην Ουκρανία με τόκους που καταβάλλονται από τα κέρδη που προέρχονται από τα μεγαλύτερα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Η χρήση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ως εγγύηση θα ήταν ένα αναστρέψιμο μέτρο έως ότου η Ρωσία καταβάλει αποζημιώσεις.

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι η χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου ως εγγύηση σημαίνει την κατοχή του περιουσιακού στοιχείου, το οποίο ισοδυναμεί με δήμευση. Χρειάστηκε ήδη μια τεράστια μάχη για να συμφωνήσει η ΕΕ ότι μέρος των τόκων για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις μπορούν να παραδοθούν στην Ουκρανία.

Διατηρώντας παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 191 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Βέλγιο, η έδρα του αποθετηρίου τίτλων Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας εντός της G7, που υπολογίζεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία στο Βέλγιο έχουν ήδη δημιουργήσει 5 δισ. ευρώ για το 2022-2023 σε κέρδη  από επενδύσεις των περιουσιακών στοιχείων.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε συνεννόηση με την ΕΕ, το Βέλγιο συμφώνησε να πληρώσει φόρους άνω του 1 δισ. ευρώ για τα κέρδη αυτά σε ένα κοινό ταμείο της G7 για την Ουκρανία από το επόμενο έτος. Φέτος, η βελγική κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία 500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη. Διατήρησε το υπόλοιπο για τα αποθεματικά της και ορισμένους υποθετικούς οικονομικούς κινδύνους όπως οι ρωσικές δικαστικές διαφορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή