Στο επίκεντρο των συζητήσεων της G7 που θα συναντηθεί στη Στρέσα της Β. Ιταλίας αυτή την εβδομάδα πρόκειται να τεθεί η διαφωνία μεταξύ των μελών της για το κατά πόσο η Ουκρανία μπορεί νόμιμα να λάβει επιπλέον δάνειο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία ανέρχονται τα κατασχεμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον Guardian.
Η συζήτηση για το πώς είναι σκόπιμο να διατεθούν τα δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο για περισσότερο από ένα χρόνο, με τους υποστηρικτές της πλήρους κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, σε αντίθεση με το πάγωμα, να μην μπορούν να πείσουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών ή να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη εντός της ομάδας G7.
Bloomberg: Σχέδιο των G7 για πακέτο βοήθειας 50 δισ. στην Ουκρανία – Οι πιέσεις των ΗΠΑ
Οι προτάσεις για χρήση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση για ένα δάνειο είναι, δε, μια σπάνια στιγμή διαφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, προέβαλε νομικές και οικονομικές αντιρρήσεις για την πλήρη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά οι ΗΠΑ, με την ισχυρή υποστήριξη της Βρετανίας, είναι αποφασισμένες να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τέτοιες αντιρρήσεις.
Η Ουάσιγκτον θέλει να κάνει κύκλους γύρω από το επιχείρημά της λέγοντας ότι τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία δεν χρειάζεται να κατασχεθούν ή να δημευθούν, αλλά αντίθετα να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν ένα εκτεταμένο δάνειο στην Ουκρανία στο οποίο οι τόκοι θα πληρώνονταν από τα ετήσια κέρδη των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
«Η μετάβαση από τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων στη πλήρη κατάσχεση, η διάθεσή τους, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά», είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «θα αρχίσει να σπάει τη διεθνή έννομη τάξη που θέλετε να προστατεύσετε, που θα θέλατε να σέβονται η Ρωσία και όλες οι χώρες του κόσμου».
Η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η κατάσχεση θα απειλούσε τη μελλοντική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα υπονόμευε την αρχή της κρατικής ασυλίας και θα οδηγήσει χώρες με μεγάλα πλεονάσματα όπως η Κίνα και τα κράτη του Κόλπου να αποφύγουν τα δυτικά αποθεματικά νομίσματα φοβούμενοι ότι τα μετρητά τους θα είναι ευάλωτα σε κατάσχεση.
Ωστόσο, πριν από τη συγκέντρωση των ηγετών της G7, οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι αντί να χορηγούνται σχετικά μικρά ποσά, όπως 500 εκατ. ευρώ από τους τόκους ετησίως, θα ήταν καλύτερο εάν ένα δάνειο ή ομόλογο αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ μπορούσε να χορηγηθεί στην Ουκρανία με τόκους που καταβάλλονται από τα κέρδη που προέρχονται από τα μεγαλύτερα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.
Η χρήση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ως εγγύηση θα ήταν ένα αναστρέψιμο μέτρο έως ότου η Ρωσία καταβάλει αποζημιώσεις.
Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι η χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου ως εγγύηση σημαίνει την κατοχή του περιουσιακού στοιχείου, το οποίο ισοδυναμεί με δήμευση. Χρειάστηκε ήδη μια τεράστια μάχη για να συμφωνήσει η ΕΕ ότι μέρος των τόκων για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις μπορούν να παραδοθούν στην Ουκρανία.
Διατηρώντας παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 191 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Βέλγιο, η έδρα του αποθετηρίου τίτλων Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας εντός της G7, που υπολογίζεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία στο Βέλγιο έχουν ήδη δημιουργήσει 5 δισ. ευρώ για το 2022-2023 σε κέρδη από επενδύσεις των περιουσιακών στοιχείων.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε συνεννόηση με την ΕΕ, το Βέλγιο συμφώνησε να πληρώσει φόρους άνω του 1 δισ. ευρώ για τα κέρδη αυτά σε ένα κοινό ταμείο της G7 για την Ουκρανία από το επόμενο έτος. Φέτος, η βελγική κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία 500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη. Διατήρησε το υπόλοιπο για τα αποθεματικά της και ορισμένους υποθετικούς οικονομικούς κινδύνους όπως οι ρωσικές δικαστικές διαφορές.
Latest News
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων
Κωλοτούμπα Τραμπ για ακρίβεια - Δύσκολο να ρίξουμε τις τιμές
Σε άτακτη υποχώρηση ο εκλεγείς πρόεδρος Τραμπ, λιγότερο από 40 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας, ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια
Επένδυση 1 δισ. από την Boeing στις ΗΠΑ - Στόχος τα δέκα «787» το μήνα έως το 2026
Η Boeing προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή των αεροσκαφών τύπου 787 σε πέντε το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους
Ο κούκος... αηδόνι στοίχισε στον Ταϊλανδό συνιδιοκτήτη το Selfridges
Ο επικεφαλής του οικογενειακού ομίλου Central Group λέει ότι τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια κάνουν την αρχική τιμή των 4 δισ. λιρών για το Selfridges λιγότερο ελκυστική
Ο «πυρετός του χρυσού» στην Κίνα γίνεται εύφορο πεδίο για απατεώνες και ξέπλυμα χρήματος
Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο προσφιλής στην Κίνα ως επένδυση, όμως συγκεντρώνει και
Οι άλλες μπίζνες της οικογένειας Hermès - Επενδύσεις στη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Albingia
Η συμφωνία Hermès - Albingia υπόκειται στην έγκριση διαφόρων αρμόδιων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025
Η Macy’s αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη λογιστική απάτη των 159 εκατ. δολ.
Η Macy's μειώνει την πρόβλεψη κερδών καθώς η ασθενής ζήτηση επισκιάζει τις πωλήσεις των γορτών
Θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. οι επιβάτες για τις αεροπορικές εταιρείες το 2025
Τη χρονιά που φεύγει ξεπέρασαν το προ-πανδημικό ρεκόρ του 2019, φθάνοντας στα 4,96 δισεκατομμύρια – Στο 1 τρισ. ευρώ ο τζίρος των αερομεταφορέων
Γερμανία: Ρεκόρ εξαγωγών όπλων στην Τουρκία
Οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία προς την Τουρκία εκτινάχθηκαν στα 230 εκατομ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ από το 2006. Πυκνή κινητικότητα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας