Το Λονδίνο εξακολουθεί να ηγείται των ευρωπαϊκών πόλεων στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου στα νέα projects, να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young.

Το Λονδίνο εξασφάλισε 81 έργα το 2023, 76% περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος και υπερδιπλάσια από αυτά του Παρισιού που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Στην έκθεσή της, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 900 leaders της αγοράς, η εταιρεία συμβούλων αναφέρει ωστόσο, ότι η γαλλική πρωτεύουσα κερδίζει σταδιακά έδαφος και είναι πιθανό να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Λονδίνου τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη και λόγω των δύσκολων μακροοικονομικών συνθηκών και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, «η σταθερότητα του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εξασφαλίσει ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών παραμένει ισχυρή», αναφέρει στο Bloomberg, η Anna Anthony, διευθύνουσα σύμβουλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου στην EY. Ωστόσο, προειδοποίησε για «έντονο» ανταγωνισμό τόσο με τους Ευρωπαίους ομολόγους της όσο και με άλλους μακρύτερα στο εξωτερικό.

Χρηματιστήριο Λονδίνου: Παίρνει πίσω τον θρόνο του από το Παρίσι

Αξιοπιστία

Τα ευρήματα της έρευνας της EY υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα αξιόπιστο μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα, αν και το Brexit και η κακή απόδοση των αγορών μετοχών του Λονδίνου έχουν εγείρει ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητά του. Ο όγκος συναλλαγών έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg δείχνουν ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 2% των περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (16,1 δισεκατομμύρια S$) που συγκεντρώθηκαν στις αρχικές δημόσιες προσφορές το 2024, το χαμηλότερο μερίδιο των τελευταίων δεκαετιών .

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε το ένα τρίτο όλων των ευρωπαϊκών έργων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, διευρύνοντας το προβάδισμά του έναντι της πλησιέστερης ανταγωνιστικής Γαλλίας, σύμφωνα με την έρευνα της EY. Η Βρετανία προσέλκυσε 108 έργα το 2023 – μια αύξηση από 76 έργα το 2022. Αυτό την έφερε σημαντικά μπροστά από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίοι σημείωσαν αύξηση 39 και 38 έργων αντίστοιχα.

Η Γαλλία, η οποία επιδιώκει να παρουσιαστεί ως μια ελκυστική εναλλακτική λύση μετά το Brexit στο City του Λονδίνου, εξασφάλισε 39 έργα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 2023, που αντιπροσωπεύουν πτώση 13%.

Ελκυστικότητα

Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επενδυτές κατέταξαν το Παρίσι πάνω από το Λονδίνο ως την πιο ελκυστική ευρωπαϊκή πόλη για μελλοντικές χρηματοοικονομικές επενδύσεις σε ορίζοντα τριών ετών, ανέφερε η EY. Πολλοί τιτάνες της Wall Street διαλαλούν το Παρίσι ως τον επόμενο μεγάλο οικονομικό κόμβο στην Ευρώπη.

Άλλα στοιχεία της έκθεσης

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5.019 θέσεις εργασίας που συνδέονται με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες δημιουργήθηκαν το 2023 – 93% περισσότερες από το 2022 – που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε το 40%  όλων των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη το 2023.
  • Το μερίδιο αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για τα νέα έργα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αυξήθηκε στο 36% το 2023, από 32% το προηγούμενο έτος – το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
  • Περίπου το 57% των επενδυτών δήλωσε ότι σκοπεύει να ιδρύσει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2025 – από 67% στην έρευνα του 2022.
  • Οι ΑΞΕ για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνεχίζουν να ξεπερνούν τη συνολική αύξηση των ΑΞΕ στην ήπειρο, με σημαντική πτώση στην τεχνολογία και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι οποίες σημείωσαν μείωση του αριθμού έργων από έτος σε έτος κατά 19% και 27% αντίστοιχα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή