Λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, το Λονδίνο ανέκτησε το στέμμα του ως το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης από το Παρίσι.

Όπως γράφει το Bloomberg, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο Λονδίνο — εξαιρουμένων των ETF και των ADRs — είναι τώρα 2.888,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2.887,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Παρισιού.

Το Λονδίνο είχε χάσει το καθεστώς του ως το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Παρίσι από την άλλη πλευρά έχει χάσει έδαφος, καθώς τα σημάδια της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας επιβαρύνουν τον γαλλικό κλάδο ειδών πολυτελείας. Αυτό έχει ρίξει εταιρείες όπως η LVMH και η μητρική Gucci Kering από τα υψηλά ρεκόρ που σημείωσαν νωρίτερα φέτος.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου χαλαρώνει τους κανόνες για να προσελκύσει πελάτες

Ωστόσο, μεταξύ των μικρότερων εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην οικονομία της Βρετανίας, οι προοπτικές είναι πιο σκοτεινές.

«Έχουμε δει κάποιες κακές συναλλαγές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Tineke Frikkee, επικεφαλής της βρετανικής έρευνας μετοχών στη Waverton Investment Management.

Ο αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau, εκτιμά ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος ένα «καλό μέρος για να κρυφτείς» και αναμένει ότι η έκθεση σε ενέργεια και η χαλάρωση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν «ουσιώδεις» εισροές επενδύσεων.

Οι καταλύτες της ανόδου

Λοιπόν, τι πάει καλά για το Ηνωμένο Βασίλειο; Σύμφωνα με το Bloomberg, o βασικός καταλύτης της ανόδου, είναι ότι οι μετοχές του επωφελούνται από ένα ράλι 30% στο πετρέλαιο τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεύτερον, ο πληθωρισμός τελικά μειώνεται, επιτρέποντας ενδεχομένως στην Τράπεζα της Αγγλίας να τερματίσει τον 22μηνο κύκλο αυστηροποίησης της πολιτικής της. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη λίρα έναντι του δολαρίου, ζωτικής σημασίας για έναν δείκτη γεμάτο με μετοχές εξαγωγέων.

«Το πλεονέκτημα της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι έχει μεγάλη στάθμιση σε ενεργειακές μετοχές, οι οποίες τα πήγαν σχετικά καλύτερα», δήλωσε η αναλυτής στρατηγικής της Liberum Capital Ltd, Susana Cruz. Ο τομέας της ενέργειας έχει στάθμιση 14% στον FTSE 100, ενώ τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence δείχνουν ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι ο κλάδος θα δημιουργήσει το 20% των κερδών του δείκτη φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές