Ο πρόεδρος «μαρτύρησε εν ώρα καθήκοντος» γράφει το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίο σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου σε ορεινό έδαφος και παγωμένο καιρό.


Νωρίτερα Ιρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Reuters «Ο Πρόεδρος Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή».

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε τα ονόματα όλων όσων πέθαναν μαζί με τον πρόεδρο.


Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr επιβεβαίωσε αρχικά τους θανάτους, αναφέροντας ότι «όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών έγιναν μάρτυρες».

Ιρανός αξιωματούχος είπε νωρίτερα στο Reuters ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κάηκε ολοσχερώς στη συντριβή της Κυριακής.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εικόνες από το σημείο έδειξαν ότι το ελικόπτερου έπεσε σε μια βουνοκορφή, αν και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την αιτία της συντριβής.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο Ραΐσι πετούσε με ένα αμερικανικό ελικόπτερο Bell 212 .

Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tansim δείχνει ένα πορτρέτο του Raisi δίπλα σε μια καρέκλα όπου έχει τοποθετηθεί μια μαύρη ρόμπα.

«Μπορούμε να δούμε τα συντρίμμια και η κατάσταση δεν φαίνεται καλή», δήλωσε νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου του Ιράν, Πιρχοσεΐν Κολιβάντ.

«Με την ανακάλυψη του τόπου συντριβής, δεν έχουν εντοπιστεί σημάδια ζωής μεταξύ των επιβατών του ελικοπτέρου».

Ο Ραΐσι βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που έχτισαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.

Ο 63χρονος Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος το 2021 και από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του διέταξε αυστηρότερους νόμους περί ηθικής, επέβλεψε μια αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ήταν σκληρός διαπραγματευτής στις πυρηνικές συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κατέχει την εξουσία με τον τελευταίο λόγο για την εξωτερική πολιτική και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είχε νωρίτερα επιδιώξει να καθησυχάσει τους Ιρανούς, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στις κρατικές υποθέσεις.

Προσευχές

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν προσευχές το απόγευμα της Κυριακής, καλώντας τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τον πρόεδρό τους.

Την εξέλιξη της κατάστασης παρακολουθεί με προσοχή η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Ιράν είναι μεγάλος παράγοντας στη Μέση Ανατολή, περιοχή που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για πιθανή απότομη προσγείωση ενός ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας στην Ουάσινγκτον.

Αρκετές χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ) δήλωσαν την υποστήριξή τους στην Τεχεράνη και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην έρευνα, όπως επίσης η Συρία και το Ιράκ.

Η επόμενη ημέρα

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης διαφωνίας στο Ιράν για μια σειρά από πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις. Οι κληρικοί ηγέτες του Ιράν αντιμετωπίζουν διεθνή πίεση για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Από τότε που η σύμμαχος του Ιράν Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, εστίες που εμπλέκουν ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Όπως επισημαίνει το Reuters, στο διττό πολιτικό σύστημα του Ιράν, χωρισμένο μεταξύ του κληρικού κατεστημένου και της κυβέρνησης, μέντορας του Ραΐσι, θεωρείται ο 85χρονος Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης από το 1989, που κατέχει την εξουσία λήψης αποφάσεων για όλες τις σημαντικές πολιτικές.

Για χρόνια πολλοί έβλεπαν τον Ραΐσι ως ισχυρό υποψήφιο για να διαδεχθεί τον Χαμενεΐ, ο οποίος έχει υποστηρίξει τις κύριες πολιτικές του Ραΐσι.

Ο Μοχάμαντ Μόχμπερ, ο πρώτος αντιπρόεδρος που είναι προσωρινά υπεύθυνος, προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα