Με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών και με «όπλα» την ψηφιοποίηση και τους συνεχείς ελέγχους, ο υπουργός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης διαβεβαίωσε για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης για την στήριξη του αγροτικού κλάδου, από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά.

Επικαλούμενος τη γεωργική διπλωματία που ασκήθηκε ενόψει ΚΑΠ, ο υπουργός αποκάλυψε πως θα δοθεί έμφαση και στην εφαρμοσμένη γνώση μέσα από τα αγροτικά σχολεία που θα εγκαινιάσει μετά τις Ευρωεκλογές.

Ανάγκη, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις

Για τα φορολογικά κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση σε συνεταιρισμούς προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία, μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης. “Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε τσουνάμι αποτελεσματικότητας, ούτε φοβερά αποτελέσματα”, επισήμανε ο υπουργός.

“Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 δημιουργήθηκαν πολλές αμαρτίες και μαύρες σελίδες στο συγκεκριμένο τομέα. Σήμερα όμως θέλουμε να κάνουμε περισσότερα κλικ παρακάτω, να οργανωθούμε όλοι και να διαχειριστούμε τις προκλήσεις. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεσή μας να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή και τις διεπαγγελματικές οργανώσεις ανά προϊόν. Ήδη έχουμε σε ρύζι, βαμβάκι -που είναι και η πλέον οργανωμένη- άμπελο και οίνο, επιτραπέζια ελιά, αβγό και κτηνοτροφία. Δεν έχουμε ούτε στο ελαιόλαδο ούτε στο μέλι, με τις νέες προδιαγραφές, που είναι βασικά ελληνικά προϊόντα”.

Το πρόβλημα με την κτηνοτροφία

“Στόχος μας να στηρίξουμε και τη ζωική παραγωγή. Θα πρέπει όμως να τρέξουμε χθες και να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα Θα πρέπει να ανταποκριθούν οι περιφέρειες για την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου στο πλαίσιο των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ανταπόκριση δυστυχώς από την ελληνική πλευρά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο έργο έτρεξε μόνο από δύο περιφερειάρχες, με κίνδυνο να καταλήξουμε σε απώλεια επιδοτήσεων αλλά και ισχυρά πρόστιμα πλέον”, τόνισε ο υπουργός.

“Μόλις πριν από μερικές ημέρες ξεσκεπάσαμε ένα κύκλωμα με χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης -ήδη έχουν προφυλακιστεί τέσσερα άτομα- που αφορούσαν 1000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις κτηνοτρόφων που ως δια μαγείας πήγαν από το 0 σε πάνω από 200 αιγοπρόβατα – όλα πλασματικά. Επιπλέον φέραμε στο φως 196 υποθέσεις, για να διευλευκανθούν πλήρως, ώστε να μην υπάρχει κανένα παιχνίδι σε βάρος των κανονικών παραγωγών”.

Το πλάνο του ΥΠΑΑΤ

Όπως επισήμανε ο κ. Αυγενάκης “με ελληνική πρωτοβουλία πετύχαμε μια σειρά από αλλαγές στην ΚΑΠ και επιχειρούμε ιδανικά μέχρι τον Οκτώβριο στη βελτίωση των οικολογικών σχημάτων. Βάζουμε ένα ισχυρό πλαίσιο για προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ, προχωρήσαμε με τη βοήθεια μεικτών κλιμακίων σε ελέγχους στο γάλα, στο λάδι, στα αμνοερίφια, χτυπώντας φλέβα, θα λέγαμε”.

“Μιλώντας με τον ΣΕΒΤ, έχουμε καταλήξει πως θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά από κινήσεις που θα αφορούν την κωδικοποίηση των τομέων και των προϊόντων, αλλά και την κατάλληλο αγροτική κατάρτιση”.

Η αγροτική κατάρτιση

“Γιατί όσο δεν παρέχουμε ολοκληρωμένη εκπαίδευση, όσα χρήματα και να δώσουμε στον αγρότη, θα πάνε στο βρόντο”, τόνισε ο υπουργός. “Αυτή την στιγμή ως χώρα διαθέτουμε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά όλα μοιάζουν να είναι σε μια γυάλα. Παρατηρείται ένα μεγάλο κενό που απαιτεί πρακτική γνώση και τεχνογνωσία.”

“Γι’ αυτό το λόγο μετά τις Ευρωεκλογές, θα ανακοινώσουμε το πρώτο αγροτικό σχολείο – όπως παλιά είχαμε ΤΕΙ, ΔΙΕΚ, την Αγροτική Τράπεζα με συμβούλους κ.ο.κ. – έτσι πλέον υπάρχει προγραμματισμός και σχεδιασμός για αγροτικά σχολεία. Αρχικά, θα ξεκινήσουμε από την Κρήτη και τη μετεξέλιξη της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, θα ακολουθήσει η Λάρισα στη Θεσσαλία και θα επιλέξουμε ένα ακόμη σε Μακεδονία ή Πελοπόννησο. Στόχος είναι να προσφέρουμε εφαρμοσμένη γνώση και έρευνα”, κατέληξε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Η γεωργική διπλωματία

“Επενδύσαμε στη γεωργική διπλωματία. Και όσο και εάν φαίνεται περίεργος ο όρος, διαβεβαιώνω πως είναι στρατηγική η κίνηση αυτή διότι υφίσταται και εντός ΕΕ”, εξήγησε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διαφάνειας στις σωστές και άμεσες επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην πρώτη φάση διαβούλευσης της αναδιοργάνωσης του ΕΛΓΑ ύστερα από 25 χρόνια, αλλά και στις επενδύσεις που απαιτούνται.

“Η σύγχρονη γεωργία και κτηνοτροφία απαιτεί την πλήρη ψηφιοποίηση, τη διαφάνεια, την αμεσότητα. Θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις για να καλυφθεί κάθε σχετική ανάγκη, προχωράμε στο αγροτικό 112 που θα προειδοποιεί για παράδειγμα για καυσωνικά γεγονότα, επεκτείνουμε την αντιχαλαζική προστασία, μεριμνούμε για το νερό με τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων. Χρειάζεται επιτέλους νοικοκύρεμα, με ελέγχους και ενσωματώσεις ευρωπαϊκών οδηγιών”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO