Το επόμενο και ουσιαστικό βήμα για την καθιέρωση ενός κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη έγινε σήμερα μετα την έγκριση απο τα κράτη -μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης των κανόνων που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η απόφαση των 27 είναι η πρώτη ολοκληρωμένη διεθνής προσπάθεια στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης καθώς άλλες θεωρούνται ατελείς και πάντως όχι στην έκταση που έχει η ευρωπαϊκή -κοινοτική προσέγγιση.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ψηφίστηκε Ευρωπαϊκός Κανονισμός – Ποιες αλλαγές φέρνει για τις επιχειρήσεις

Ειδικότερα, το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα νόμο με στόχο την εναρμόνιση των κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, τη λεγόμενη πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη (AI act). Η νέα νομοθεσία ακολουθεί μια προσέγγιση «με βάση τον κίνδυνο», που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στην κοινωνία, τόσο αυστηρότεροι είναι οι κανόνες.

Είναι ο πρώτος του είδους του στον κόσμο και μπορεί να θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο νέος νόμος αποσκοπεί στην προώθηση της ανάπτυξης και της υιοθέτησης ασφαλών και αξιόπιστων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)  σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της ΕΕ τόσο από ιδιωτικούς όσο και από δημόσιους φορείς.

Παράλληλα, αποσκοπεί στη διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και στην τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή πρωτοπορία

Η πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται μόνο σε τομείς που εμπίπτουν στο δίκαιο της ΕΕ και προβλέπει εξαιρέσεις, όπως για συστήματα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για στρατιωτικούς και αμυντικούς σκοπούς, καθώς και για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι κανόνες-ορόσημο της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, θέτουν ένα πιθανό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις και στην καθημερινή ζωή, σημειώνει το Reuters καθώς «ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο ολοκληρωμένος από την ελαφριά προσέγγιση εθελοντικής συμμόρφωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η προσέγγιση της Κίνας αποσκοπεί στη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας και του κρατικού ελέγχου».

«Αυτός ο νόμος-ορόσημο, ο πρώτος του είδους του στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια παγκόσμια τεχνολογική πρόκληση που δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βέλγος υπουργός ψηφιοποίησης Mathieu Michel.

«Με τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρώπη υπογραμμίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας κατά την ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι αυτή η ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία μπορεί να ευδοκιμήσει και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή καινοτομία», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου