Σε ένα πρωτοφανές ράλι ανόδου έχουν επιδοθεί τα συμβόλαια των μετάλλων το τελευταίο διάστημα, με την ανάλυση των Financial Times να αποδίδει αυτήν την τάση στις κερδοσκοπικές κινήσεις πολλών funds στις προθεσμιακές αγορές, στοιχηματίζοντας σε επερχόμενες ελλείψεις στην αγορά.

Ο χαλκός έχει σημειώσει ράλι 30% από τις αρχές Μαρτίου για να ξεπεράσει τα 11.000 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδό του ιστορικά. Αυτό βοήθησε στην άνοδο των τιμών άλλων βιομηχανικών μετάλλων, όπως το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος.

Κερδοσκοπικά funds εκτοξεύουν τις τιμές του χαλκού – Κρίση «νικελίου» φοβάται η αγορά

Η «βιασύνη» των αγορών από επενδυτές ώθησε επίσης τον χρυσό να αγγίξει τα 2.450 δολάρια ανά ουγγιά και το ασήμι να ξεπεράσει τα 30 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Υπήρξαν «σημαντικές εισροές επενδύσεων» σε μέταλλα από εμπόρους, εξειδικευμένους επενδυτές εμπορευμάτων και funds, σχολίασε στους FT ο Greg Shearer, επικεφαλής στρατηγικής βασικών και πολύτιμων μετάλλων της JPMorgan.

Παρόλα αυτά, οι κινήσεις στις τιμές των μετάλλων έχουν συχνά αψηφήσει τις προσδοκίες των εμπόρων. Πέρυσι η ισχυρή ζήτηση βοήθησε στην εξάντληση των αποθεμάτων, ωστόσο οι τιμές έπεσαν. Φέτος, οι τιμές έχουν αυξηθεί, παρόλο που οι προμήθειες βελτιώνονται.

Το μερίδιο των εμπορευμάτων στις παγκόσμιες αγορές συρρικνώθηκε, εν τω μεταξύ, στο 2% τους τελευταίους 12 μήνες από 8,8% το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, καθώς οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν ενισχυθεί.

«Η αγορά αγνοούσε τα πάντα από τη θεμελιώδη σκοπιά», σχολίασε ο Ricardo Leiman, επικεφαλής επενδύσεων στην KLI Asset Management.

Οι short θέσεις

Οι αναλυτές απέδωσαν επίσης τις τελευταίες κινήσεις στην αύξηση των short θέσεων – τον αριθμό των ανοιχτών θέσεων μελλοντικής εκπλήρωσης και το βάθος της αγοράς.

Οι short θέσεις στις αγορές βασικών μετάλλων και πολύτιμων μετάλλων έφτασε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ των 227 δισ. δολαρίων και 215 δισ. δολαρίων αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση της JPMorgan.

Αυτό συνίσταται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα αμοιβαία κεφάλαια κλείνουν τα στοιχήματά τους για πτώση των τιμών και εκείνα που παίρνουν θέσεις long για να επωφεληθούν από τις κινήσεις των τιμών, αντί των παραγωγών ή των καταναλωτών να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο μεταβολής των τιμών κατά την αγορά ή την πώληση εμπορευμάτων.

Οι καθαρές θετικές θέσεις επενδυτών στην Comex και στο London Metal Exchange για βασικά μέταλλα ήταν 2,6 εκατ. τόνοι στα μέσα Μαΐου, από 556.000 τόνους στις αρχές Μαρτίου, επισκιάζοντας το προηγούμενο υψηλό στα τέλη του 2020.

Το κύμα των κεφαλαίων που κατακλύζουν τα μέταλλα δεν προήλθε μόνο από επενδυτές που βασίζονται στην ορμή, αλλά και από αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που ενίσχυσαν την κατανομή τους σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και εξειδικευμένα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης εμπορευμάτων.

Ο ρόλος του χαλκού

Ο χαλκός, που είναι ο πιο ζωτικός για τη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα, έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών. Και σύμφωνα με τον Shearer είναι «πολύ δύσκολο να διορθωθεί εικόνα της προσφοράς» που υποστήριξε το ράλι του χαλκού.

«Για τον χαλκό, η εικόνα της μείωσης της προσφοράς υπερισχύει της πιθανής αύξησης της ζήτησης [λόγω τεχνητής νοημοσύνης] και του ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για την παγκόσμια ζήτηση, συν την αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Όλα αυτά έκαναν πολλά funds να λένε «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον χαλκό», εξήγησε.

Άλλα βασικά μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το αλουμίνιο και ο μόλυβδος ακολούθησαν τον χαλκό, σημειώνοντας άλμα μεταξύ 15% και 28% από τις αρχές Απριλίου.

Η Aline Carnizelo, διευθύνουσα σύμβουλος της Frontier Commodities, ενός νεοσύστατου επενδυτικού μέσου εμπορευμάτων, δήλωσε ότι οι επενδυτές ήθελαν να διαφοροποιήσουν τις αποδόσεις τους πέρα από τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας στρεφόμενοι στα μέταλλα.

Τα ταμεία βάζουν χρήματα στα εμπορεύματα για να αυξήσουν την έκθεσή τους στις διαδικασίες της «απανθρακοποίησης, αποπαγκοσμιοποίησης, αντιστάθμισης πληθωρισμού και γεωπολιτικών κινδύνων», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities