Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε η τιμή του χαλκού, επεκτείνοντας ένα ισχυρό, πολύμηνο ράλι που χαρακτηρίζει την αγορά, καθώς οι traders αυξάνουν τις θέσεις τους εν μέσω εκτιμήσεων για σημαντικές ελλείψεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 4% στις συναλλαγές νωρίς τη Δευτέρα, φτάνοντας για πρώτη φορά τον χαλκό πάνω από 11.000 δολάρια ο τόνος.

Αρκετές εξελίξεις το 2024 ενθάρρυναν τους ταύρους του χαλκού και οδήγησαν σε μια αυξανόμενη ροή κερδοσκοπικού χρήματος. Η στενή προσφορά μεταλλεύματος χαλκού τροφοδότησε τη συζήτηση για περικοπές παραγωγής από τα μεταλλουργεία, ενώ μια σύντομη συμπίεση στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων της Νέας Υόρκης αυτόν τον μήνα άνοιξε παγκοσμίως την όρεξη για την αύξηση των θέσεων στο μέταλλο.

Χρυσός: Σε ιστορικά υψηλά παραμένουν οι τιμές του

«Αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές σε άλλο επίπεδο», δήλωσε στο Bloomberg, τηλεφωνικά από τη Σιγκαπούρη ο Κρεγκ Λανγκ, κύριος αναλυτής στην ερευνητική ομάδα CRU.

Ελλείψεις

Επενδυτές, έμποροι και στελέχη εξόρυξης έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη χαλκού εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης στις πράσινες βιομηχανίες — από τα ηλεκτρικά οχήματα έως τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο βετεράνος των εμπορευμάτων Jeff Currie είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο χαλκός ήταν το καλύτερο long trade που έχει δει ποτέ.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από ένα τέταρτο από την αρχή του τρέχοντος έτους, με αιχμή του δόρατος τα γενικά κέρδη για τα μεγάλα βιομηχανικά μέταλλα. Ο χρυσός έχει επίσης αυξηθεί  σε νέο ρεκόρ, με τα δύο μέταλλα να υποστηρίζονται από την αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.

Πολλοί συμμετέχοντες στο φυσικό εμπόριο έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές του χαλκού είναι εκτός πραγματικότητας. Η ζήτηση παραμένει σχετικά χλιαρή — ειδικά στην κορυφαία αγορά της Κίνας, όπου τα επίπεδα αποθεμάτων παραμένουν υψηλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities