Πρόστιμο ύψους 395.125 ευρώ στην πολυεθνική εταιρεία Henkel Ελλάς ΑΒΕΕ επιβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Mε απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, το διοικητικό πρόστιμο προέκυψε κατόπιν παράβασης του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Η παράβαση αφορά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά και άλλα) ευρείας κατανάλωσης.

Εκπτώσεις «μαϊμού»: Πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ σε 11 επιχειρήσεις

Όπως προέκυψε από τη διενέργεια επισταμένων ελέγχων, το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρείας ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Το συνολικό όφελος που θα αποκόμιζε η εταιρεία ανέρχεται σε 197.561,54 ευρώ. Επομένως το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους για το σύνολο των προϊόντων για τα οποία διαπιστώθηκε παράβαση σύμφωνα με το νόμο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:

«Η μάχη με την ακρίβεια συνεχίζεται με αδιάκοπη ένταση και αποφασιστικότητα. Όποιος παραβιάζει το νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία εντοπίζεται και τιμωρείται με βαριά πρόστιμα.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται, δημοσιοποιούνται και εισπράττονται χωρίς καμία εξαίρεση όσο μεγάλες εταιρίες και αν αφορούν ακόμη και πολυεθνικές.

Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια».

Ο χορός των προστίμων

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης στη Βουλή, το 2023 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12,8 εκατ. ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία.

Τον χορό των προστίμων σε πολυεθνικές εταιρείες άνοιξε η κυβέρνηση στις 2 Νοεμβρίου, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε τα πρώτα δύο πρόστιμα, ύψους 1 εκατ. ευρώ το καθένα σε Procter & Gamble και Ελαϊς Unilever για αισχροκέρδεια. Πρόστιμα στη συνέχεια επιβλήθηκαν και σε Johnson & Johnson και Golgate, με τα ποσά να ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ 672 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία