«Άνευ προηγουμένου» ελλείμματα για τέταρτο χρόνο στους κόκκους robusta, που χρησιμοποιούνται στον στιγμιαίο καφέ, βλέπει η Volcafe Ltd., ένας από τους κορυφαίους traders καφέ στον κόσμο.

Σύμφωνα με έκθεση του Volcafe που είδε το Bloomberg, το δυναμικό καλλιέργειας του Βιετνάμ τη σεζόν 2024/25 είναι 24 εκατομμύρια σάκοι, το χαμηλότερο σε 13 χρόνια. Οι κακές βροχοπτώσεις στη χώρα έχουν προκαλέσει «μη αναστρέψιμη ζημιά» στα άνθη του καφέ, ενώ η χαμηλότερη χρήση λιπασμάτων και η επέκταση των δέντρων durian σε βάρος της έκτασης του καφέ έχουν επίσης επιβαρύνει την παραγωγή.

Η Volcafe προβλέπει παγκόσμιο έλλειμμα robusta 4,6 εκατομμυρίων σάκων το 2024/25, μικρότερο από το έλλειμμα των 9 εκατομμυρίων σάκων που παρατηρήθηκε την προηγούμενη σεζόν. Κάθε  σακί καφέ είναι 60 κιλά. Η στεγανότητα της προσφοράς τροφοδότησε φέτος το ράλι στον robusta, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο να αυξάνονται σε νέο ενδοημερήσιο υψηλό πάνω από τα 4.300 δολάρια στα τέλη Απριλίου.

Η αλήθεια για τις τιμές του καφέ στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έκτοτε έχουν υποχωρήσει, αλλά «μια λύση στο τρέχον έλλειμμα robusta απαιτεί υψηλότερες τιμές» για να πιέσει τη ζήτηση ή να ωθήσει τους αγοραστές να χρησιμοποιούν περισσότερο καφέ arabica, αναφέρει η Volcafe στην έκθεσή της.

Ελλείψεις

Ο κόσμος αντιμετωπίζει γενικότερα έλλειψη της φθηνότερης ποικιλίας robusta καθώς οι καιρικές συνθήκες Ελ Νίνιο συνεχίζουν να βλάπτουν τις καλλιέργειες στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ωστόσο, η ζήτηση για κόκκους robusta – λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας του στιγμιαίου καφέ – δεν έχει αποδυναμωθεί στις αναδυόμενες αγορές, αλλά προβλέπεται να επιβραδυνθεί μόλις μεταφερθούν οι αυξήσεις των τιμών, αναφέρει η έκθεση.

«Οι τιμές του καφέ για μείγματα βαρέων προϊόντων robusta παραμένουν σε σημαντική έκπτωση σε σχέση με τα μείγματα που περιέχουν arabica και ως εκ τούτου οι καταναλωτές που αναζητούν αξία συνεχίζουν να επιλέγουν το πρώτο προς το παρόν», αναφέρει η έκθεση. Και προσθέτει, ότι  η ζήτηση του κλάδου έχει αρχίσει να κινείται προς τους κόκκους arabica τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη μετατόπιση ή πιο ισχυρή καταστροφή της ζήτησης για να αρθεί η στεγανότητα.

Οι εξαγωγές ρεκόρ την προηγούμενη σεζόν από τη Βραζιλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό robusta στον κόσμο, αντισταθμίζουν το έλλειμμα προσφοράς robusta στην Ασία, αλλά η παραγωγή από τη χώρα αναμένεται επίσης να μειωθεί το 2024/25. Η έντονη ξηρασία και τα κύματα καύσωνα το περασμένο φθινόπωρο μείωσαν το δυναμικό των καλλιεργειών, ανέφερε η Volcafe.

Οι προοπτικές προσφοράς για την ποικιλία arabica είναι πιο φωτεινές και οι παγκόσμιες προμήθειες καφέ αναμένεται να υπερβούν την κατανάλωση τη σεζόν 2024/25. Αλλά το «πλεόνασμα έχει πρακτικά εξαφανιστεί» σε μόλις 700.000 σακιά, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις καλλιέργειες στη Βραζιλία, το Βιετνάμ και την Κεντρική Αμερική, κατέληξε η Volcafe.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities