Δεν είναι αισιόδοξες οι εκτιμήσεις των γερμανικών επιμελητηρίων (DIHK) σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Οπως δηλώθηκε την Πέμπτη, η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας δεν υλοποιείται και η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη φέτος.

Ωστόσο, η πρόβλεψη είναι πιο αισιόδοξη από ό,τι στην αρχή του έτους, όταν η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) ανέμενε συρρίκνωση 0,5%.

Γερμανία: Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν την αγορά εμπορικών ακινήτων

Η DIHK αναμένει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα στηρίξει την οικονομία φέτος, αυξάνοντας κατά 1,0%, καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,3% από 5,9% το 2023.

Η έρευνα της DIHK, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 24.000 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους και τις περιφέρειες, δείχνει ότι η ελπίδα των τελευταίων μηνών ότι οι καλές ξένες επιχειρήσεις ή η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλός για τις εγχώριες επιχειρήσεις δεν επαληθεύτηκε.

«Η τρέχουσα κατάσταση των εταιρειών είναι κακή, και μάλιστα κακή στη βιομηχανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DIHK Μάρτιν Βανσλεμπεν (Martin Wansleben) κατά την παρουσίαση της έρευνας προσθέτοντας πως «Οι προσδοκίες δεν δείχνουν μια ισχυρή ανοδική τάση».

Αρνητικό κλίμα στη βιομηχανία

Από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 28% ανέφερε ότι η τρέχουσα κατάσταση την άνοιξη ήταν καλή, ενώ το 23% κακή.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η κατάσταση στη βιομηχανία έχει επιδεινωθεί από την αρχή του έτους και συνεπώς παραμένει αρνητική», δήλωσε ο Wansleben στο Βερολίνο.

Τα αποτελέσματα είναι χειρότερα στον βιομηχανικό τομέα, όπου κυριαρχεί η απαισιοδοξία. Σύμφωνα με την έρευνα, το 23% των επιχειρήσεων ανέφερε καλή κατάσταση και το 28% κακή.

Ωστόσο, οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώνονται. Μόνο το 26% των επιχειρήσεων έχει πλέον αρνητικές προσδοκίες, από 35% στην προηγούμενη έρευνα.

Οι εξαγωγικές προσδοκίες παραμένουν υποτονικές. Από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 26% αναμένει ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το 21% αναμένει ότι θα αυξηθούν.

H Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) προβλέπει επίσης στασιμότητα στις εξαγωγές φέτος. Το 2023, οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 2,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή