Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε πτώση τον Μάρτιο, η οποία όμως ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, λόγω του κλάδου των κατασκευών. Σύμφωνα με τα επίσημα ομοσπονδιακά στοιχεία η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας μικρότερη πτώση του 0,6% την οποία περίμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Η νέα πτώση στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, μετά από δύο ανοδικούς μήνες αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα», δήλωσε η οικονομολόγος για ευρωπαϊκά θέματα της Capital Economics, Φρανσίσκα Πάλμας. Η Πάλμας πρόσθεσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να ανεβεί λίγο ακόμα εντός του έτους, αλλά θα παραμείνει χαμηλότερη από προηγούμενα έτη.

Η μεγάλη αγωνία για τη γερμανική οικονομία

Αναμένεται άνοδος στους τελευταίους μήνες του 2024

Λαμβάνοντας υπόψη την τρίμηνη σύγκριση η οποία είναι και λιγότερο ασταθής, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 1,7% τον Φεβρουάριο.

«Η κυκλική πτώση έχει φτάσει στο τέλος της και η αισιοδοξία έχει επιστρέψει», δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι. «Ωστόσο, ο δρόμος προς μια ουσιαστική ανάκαμψη, ιδίως στη βιομηχανία, παραμένει μακρύς».

Η ζήτηση στη μεταποίηση παραμένει αδύναμη. Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως έδειξαν τα στοιχεία τη Δευτέρα. Τον Απρίλιο, το 39,5% των επιχειρήσεων μεταποίησης έκαναν λόγο για έλλειψη παραγγελιών, από 36,9% τον Ιανουάριο, όπως έδειξε ξεχωριστή έρευνα του Ινστιτούτου Ifo την Τετάρτη.

“Η έλλειψη παραγγελιών εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνών στο Ifo, Κλάους Βολράμπε. Λόγω της αδυναμίας αυτής, ο ανώτερος οικονομολόγος της Commerzbank Ραλφ Σόλβεεν, αναμένει μείωση της παραγωγής τους επόμενους μήνες, ωστόσο πρόσθεσε ότι  υπάρχει πρόβλεψη για ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η παραγωγή στη μεταποίηση (που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και κατασκευές) μειώθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Υπήρξε ακόμη μείωση 4,2% στην παραγωγή ενέργειας τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, ενώ οι κατασκευές σημείωσαν άνοδο κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή