Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών είδαν τα μισθολογικά τους κέρδη να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις πληρωμές σε μετοχές (equity awards).

Τα μισά από τα στελέχη που εξετάστηκαν σε ανάλυση της Wall Street Journal έλαβαν τουλάχιστον 15,7 εκατ. δολάρια, αριθμός ρεκόρ για τη μέση αποζημίωση των CEO, ενώ αρκετοί έλαβαν περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια. Η μέση αμοιβή για τις ίδιες εταιρείες ένα χρόνο νωρίτερα ήταν περίπου 14,5 εκατ. δολάρια.

Τα περισσότερα από τα στελέχη έλαβαν ετήσιες αυξήσεις τουλάχιστον 9% -ένας στους τέσσερις έλαβε 25% ή περισσότερο- και οι περισσότερες εταιρείες κατέγραψαν ετήσιες αποδόσεις για τους μετόχους τουλάχιστον 13%, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων για περισσότερες από 400 εταιρείες από την MyLogIQ, πάροχο δεδομένων και αναλύσεων για εισηγμένες εταιρείες.

JP Morgan: Μετά τον Ντίμον ποιος; – Τι λέει ο «στρατηγός» του κολοσσού για την διαδοχή του

Πηγή: Wall Street Journal

«Βασιλιάς» η τεχνολογία

Οκτώ στελέχη από τον χώρο της τεχνολογίας κατατάχθηκαν μεταξύ των 25 κορυφαίων κερδισμένων, ενώ την εμφάνισή τους κάνουν πέντε στελέχη που ηγούνται χρηματοοικονομικών εταιρειών και εταιρειών μέσων ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας.

Ο Χοκ Ταν, ο πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος στην ανάλυση της WSJ με 162 εκατ. δολάρια, είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση του για πέντε χρόνια και η τιμή της μετοχής της Broadcom θα πρέπει να φτάσει ορισμένους στόχους μετά τον Οκτώβριο του 2025 για να λάβει την πλήρη αξία του μεγαλύτερου μέρους της αμοιβής του. Η Broadcom δήλωσε ότι η εταιρεία έχει καλύτερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές της υπό τον Ταν, τον διευθύνοντα σύμβουλό της από το 2006 και ότι ο τελευταίος δεν θα λάβει περισσότερα μετοχικά ή χρηματικά μπόνους για πέντε χρόνια.

Η αμοιβή του Νικές Αρόρα της Palo Alto Networks ανήλθε σε 151 εκατ. δολάρια, κυρίως σε πληρωμές μετοχών που περιλάμβαναν μετοχές που χορηγήθηκαν σε διάστημα τριών ετών.

Η Blackstone, όπου ο Στίβεν Σβάρτσμαν αμείφθηκε με 120 εκατ. δολάρια, δήλωσε ότι η συνολική απόδοση της εταιρείας κατά 83% ξεπέρασε τους υπόλοιπους Αμερικανούς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και περιέγραψε τις αμοιβές της ως ευθυγράμμιση των κινήτρων των στελεχών με αυτά των επενδυτών.

Ο Κρίστοφερ Γουίνφρει της Charter Communications, έλαβε συνολική αμοιβή αξίας 89,1 εκατ. δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό σε δικαιώματα προαίρεσης και μετοχές που κατοχυρώνονται σε πέντε χρόνια και θα αποκτήσει μεγάλο μέρος της μόνο εάν η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξηθεί κατά 28% έως 152% από τη στιγμή που έγιναν οι χορηγήσεις.

Ένα εφάπαξ βραβείο ηγεσίας ύψους 30 εκατ. δολαρίων, το οποίο κατοχυρώνεται σε πέντε χρόνια, βοήθησε στην αύξηση του συνολικού μισθού του Γουίλ Κάνσινγκ της Fair Isaac στα 66 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι αποδόσεις των μετόχων της κατατάσσονται μεταξύ του κορυφαίου 1% των εταιρειών του S&P 500 κατά την τελευταία δεκαετία.

Με μετοχές πληρώνονται κατά κύριο λόγο οι CEOs

Οι πληρωμές με μετοχές συνέχισαν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των αμοιβών των περισσότερων στελεχών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι δομημένο έτσι ώστε να παρέχει περισσότερες μετοχές ή δικαιώματα προαίρεσης εάν η εταιρεία επιτύχει αύξουσες οικονομικές επιδόσεις ή αύξουσες επιδόσεις στην τιμή της μετοχής για αρκετά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η αμοιβή μπορεί να χάσει σημαντική αξία αν η τιμή της μετοχής της εταιρείας πέσει ή αν οι λειτουργικοί στόχοι δεν επιτευχθούν ή και αν η αξία της εκτιναχθεί.

Οι μετοχές που χορηγήθηκαν στις αρχές Μαρτίου πέρυσι στον Τζένσεν Χουάνγκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, τετραπλασιάστηκαν σε αξία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, στα 107,5 εκατ. δολάρια. Η αμοιβή του Χουάνγκ, η οποία αρχικά ήταν 34,2 εκατ. δολάρια, περιλάμβανε 26,7 εκατ. δολάρια σε restricted stocks (μετοχές που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν αν δεν εκπληρωθούν ορισμένοι στόχοι), όπως αποτιμήθηκαν κατά τη χορήγηση.

Σύμφωνα με τους όρους της χορήγησης, ο Χουάνγκ θα μπορούσε να λάβει 50% έως 100% περισσότερες μετοχές από τις αρχικά επιδιωκόμενες, εάν η εταιρεία εκπληρώσει τα κριτήρια απόδοσης. Η τιμή της μετοχής της Nvidia τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο Μπράιαν Νικόλ, διευθύνων σύμβουλος των εστιατορίων Chipotle Mexican Grill, έλαβε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης αξίας 15,5 εκατ. δολαρίων όταν χορηγήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023 ως μέρος ενός πακέτου αποδοχών ύψους 22,5 εκατ. δολαρίων. Μέχρι το τέλος του έτους, οι μετοχές αυτές είχαν υπερτριπλασιάσει την αξία τους σε 52,2 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία. Η μετοχή της Chipotle είχε ανοδική απόδοση περίπου 65% κατά τη διάρκεια του 2023, και 18% ετησίως σε διάστημα τριών ετών.

Εκπρόσωπος της Chipotle δήλωσε στην WSJ ότι η αύξηση της αξίας των μετοχών του Νικόλ αντανακλά την ισχυρή απόδοση της μετοχής της εταιρείας κατά τη διάρκεια του έτους. Η εταιρεία δήλωσε ότι η τελική αξία του πακέτου αποδοχών του Νικόλ εξαρτάται από τη συνεχή οικονομική, λειτουργική και χρηματιστηριακή απόδοση της εταιρείας.

Οι μετοχές του διευθύνοντος συμβούλου της Intel, Πάτρικ Γκέσλινγκερ, επίσης υπερτριπλασιάστηκαν σε αξία μέχρι το τέλος του 2023, στα 39,3 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι περικοπές κόστους πέρυσι μείωσαν τον μισθό του Γκέσλινγκερ κατά περίπου 15% (1,1 εκατ. δολάρια), γεγονός που με τη σειρά του μείωσε τον στόχο του μπόνους σε μετρητά κατά περίπου 15%, σε 2,9 εκατ. δολάρια.

Συνολικά, η μέση χρηματική αμοιβή των CEOs, συμπεριλαμβανομένου του μισθού και των ετήσιων μπόνους, παρέμεινε αμετάβλητη σε περίπου 3,8 εκατ. δολάρια.

Ανάκαμψη μετά την πανδημία

Οι αμοιβές των CEOs που διοικούν τις εταιρείες με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις δεν διέφεραν δραματικά. Η μέση συνολική αμοιβή ήταν 14,6 εκατ. δολάρια για το 20% των CEOs των οποίων οι εταιρείες κατέγραψαν τις χειρότερες αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του ίδιου τομέα και 15,7 εκατ. δολάρια για τους CEOs των εταιρειών με τις καλύτερες επιδόσεις.

Οι εταιρείες κατασκευής τσιπ και υλικού υπολογιστών αντιπροσώπευαν έξι από τις 25 εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της Nvidia, που σημείωσε την κορυφαία επίδοση, ενώ τέσσερις ήταν στον κλάδο των ταξιδιών ή των μεταφορών. Αρκετές από τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις ανέκαμψαν μετά από ένα ή περισσότερα έτη χαμηλών αποδόσεων, που συχνά συνδέονται με την πανδημία.

Η Royal Caribbean Group ανέφερε ότι πλήρωσε στον CEO Τζέισον Λίμπερτι 17,2 εκατ. δολάρια και κατέγραψε συνολική απόδοση 162% πέρυσι, μετά από -36% το 2022 και -43% το 2020, όταν η βιομηχανία της κρουαζιέρας είχε πληγεί από την πανδημία και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις (η εταιρεία σημείωσε απόδοση 3% το 2021.) Ο γίγαντας του ride-sharing Uber Technologies κατέγραψε απόδοση 149% μετά από αποδόσεις -41% το 2022 και -18% το 2021.

Γυναίκες CEOs

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ Advanced Micro Devices, που κατατάσσεται στην έβδομη θέση με βάση την απόδοση ενός έτους, είχε επικεφαλής την Λίσα Σου, τη δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα στην ανάλυση, με λίγο πάνω από 30 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 28 εκατ. δολαρίων σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης. Η υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα, με 31,55 εκατ. δολάρια, ήταν η Τζούλι Σουίτ της εταιρείας συμβούλων Accenture, η οποία σημείωσε συνολική απόδοση ενός έτους περίπου 14%.

31 γυναίκες διηύθυναν εταιρείες του S&P 500 για ολόκληρο το 2023, από περίπου 25 στην αρχή της δεκαετίας. Καμία δεν κατατάχθηκε μεταξύ των 25 κορυφαίων με βάση τις αμοιβές. Μία γυναίκα διηύθυνε μία από τις 25 εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις. H Arista Networks με CEO την Τζέισρι Ουλάλ, η οποία σημείωσε απόδοση 94%. Ο μισθός της Ουλάλ ανήλθε σε 15,56 εκατ. δολάρια.

Οι χειρότερες επιδόσεις

Μεταξύ των 25 εταιρειών με τις χειρότερες επιδόσεις στην ανάλυση της WSJ, σχεδόν το ένα τρίτο ανήκε στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων έξι φαρμακευτικών ή βιοτεχνολογικών εταιρειών, αλλά και τέσσερις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η Pfizer δήλωσε ότι δεν πλήρωσε μπόνους σε κορυφαία στελέχη πέρυσι, αφού η αδύναμη ζήτηση για τα προϊόντα που σχετίζονται με τον Covid οδήγησε την εταιρεία στο να χάσει τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει. Η πληρωμή με μετοχές ύψους 17,5 εκατ. δολαρίων που αποτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου Άλμπερτ Μπουρλά πέρυσι έχει ως στόχο να αναγνωρίσει την ηγετική του θέση και να του δώσει κίνητρο να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη στρατηγική, δήλωσε η εταιρεία.

Οι κακές επιδόσεις μπορούν να μειώσουν την αξία των μετοχών με τις οποίες πληρώνονται οι CEOs. Η εταιρεία παραγωγής εμβολίων Moderna ανέφερε πως συνολική αμοιβή για τον διευθύνοντα σύμβουλο Στεφάν Μπανσέλ πέρυσι ανήλθε στα 17,1 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 12,5 εκατ. δολαρίων σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης.

Η αξία των εν λόγω μετοχών μειώθηκε κατά 42% σε 7,3 εκατ. δολάρια στο τέλος του έτους, καθώς η τιμή της μετοχής της Moderna έπεσε περίπου κατά το ίδιο ποσό για το έτος. Επιπλέον, οι μετοχές που δόθηκαν στον Μπανσέλ τα προηγούμενα έτη έχασαν αξία περίπου 167 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2023.

Αυτές οι απώλειες ήρθαν ως αντιστάθμιση από τα 945 εκατ. δολάρια σε νέες απονομές μετοχών και αυξήσεις στην αξία του Μπανσέλ κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή