H Nvidia αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία με βάση την κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως και το μέλλον της προβλέπεται ευοίωνο καθώς πρωταγωνιστεί στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η σημερινή όμως εικόνα ουδεμία σχέση έχει με τις απαρχές της εταιρείας, η οποία παραλίγο να καταρρεύσει αν δεν ήταν για την παρέμβαση ενός ανθρώπου. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Σοΐτσιρο Ιριμάιτζιρι, ένας από τους αξιοθαύμαστους επιχειρηματικούς ηγέτες της Ιαπωνίας, πρώτα στη Honda και στη συνέχεια στη Sega, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Wall Street Journal.
Πώς φτάνουν στην Κίνα τα «απαγορευμένα» τσιπ της Nvidia
Η εταιρεία του Τζένσεν Χουάνγκ, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1990, δεν ξεκίνησε καλά. Το πρώτο της τσιπ ήταν μια αποτυχία. Το επόμενό τσιπ της ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Και επέζησε μόνο χάρη στον Σοΐτσιρο Ιριμάιτζιρι.
Η Nvidia είχε ξεμείνει από χρήματα όταν ο Χουάνγ ζήτησε από ένα από τα κορυφαία στελέχη του γίγαντα των βιντεοπαιχνιδιών Sega μια σανίδα σωτηρίας ύψους 5 εκατ. δολαρίων για να συνεχίζει τη λειτουργία της εταιρείας του, κάτι που αν και δεν περίμενε, συνέβη.
Ποιος είναι ο Σοΐτσιρο Ιριμάιτζιρι
Ως παιδί στη μεταπολεμική Ιαπωνία, ο Ιριμάιτζιρι ονειρευόταν να γίνει αεροναυπηγός μηχανικός από τη μέρα που διάβασε για τον Τσακ Γιέγκερ που έσπασε το φράγμα του ήχου. Μετά το κολέγιο, έπιασε δουλειά στη Honda Motor σχεδιάζοντας κινητήρες για αυτοκίνητα Formula 1. Η δουλειά του στις ταχύτερες αγωνιστικές μηχανές του κόσμου τον κατέστησε μια θρυλική προσωπικότητα.
Ως ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία της εταιρείας, στάλθηκε στην Αμερική για να διευθύνει την αμερικανική παραγωγή της Honda το 1984. Μετά από τέσσερα χρόνια ανάπτυξης της Honda στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1988 ως υποψήφιος για τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το 1992, επικαλούμενος το άγχος και την υγεία του.
Προσλήφθηκε το 1993 από τη Sega, η οποία είχε ξεπεράσει τη Nintendo και είχε γίνει η κυρίαρχη δύναμη στα βιντεοπαιχνίδια εκείνη την εποχή. Προήχθη σε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής επιχείρησης το 1996 και αναβαθμίστηκε σε πρόεδρο ολόκληρης της εταιρείας το 1998.
Η γνωριμία με τον Χουάνγκ
Η Nvidia ιδρύθηκε από τον Χουάνγ και δύο φίλους του το 1993, καθώς τα βιντεοπαιχνίδια έκαναν τη μετάβαση από τα δισδιάστατα στα τρισδιάστατα γραφικά. Εκείνη την εποχή, η Sega βρισκόταν υπό την πίεση να δημιουργήσει ένα επιτυχημένο προϊόν και ανέπτυξε την κονσόλα Dreamcast ως απάντηση στην απίστευτη δημοτικότητα του PlayStation της Sony. Η Nvidia ανέλαβε να κατασκευάσει τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών του Dreamcast, μετά από μια συνάντηση που είχαν ο Ιριμάιτζιρι με τον Χουάνγκ.
Το συμβόλαιο με τη Sega χρηματοδότησε την Nvidia, αλλά οι ριψοκίνδυνες αποφάσεις και τα κρίσιμα λάθη στις πρώτες ημέρες της Nvidia παραλίγο να την καταστρέψουν.
Η Nvidia εργαζόταν στο έργο για ένα χρόνο όταν ο Χουάνγκ συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη στρατηγική του. Το κατώτερης ποιότητας τσιπ άφησε την εταιρεία σε δύσκολη θέση: να το τελειώσει και να πεθάνει αργά ή να παραιτηθεί και να πεθάνει αμέσως. Τα κακά νέα συνεχίστηκαν όταν μετά από συνάντηση των δύο ανδρών ο Χουάνγκ έμαθε ότι η Sega θα λανσάρει το Dreamcast με ένα τσιπ γραφικών κατασκευασμένο από άλλη εταιρεία.
Όμως χάρη στη διορατικότητα του Ιριμάιτζιρι, η Sega επένδυσε 5 εκατ. δολάρια στην Nvidia. Σε αυτούς τους έξι μήνες, η Nvidia ανέπτυξε το πρωτοποριακό τσιπ που κυκλοφόρησε το 1997 και έσωσε την εταιρεία, η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο το 1999. Τον επόμενο χρόνο, ο Ιριμάιτζιρι παραιτήθηκε από πρόεδρος της Sega. Ήταν μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία που η απόφαση αυτή απέδωσε καρπούς, όταν η Sega πούλησε τις μετοχές της Nvidia για περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια.
Latest News
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες